E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Prezidentský dotazník Miroslavy Němcové. „Mysli, jednej a neboj se!“

V projektu Prezidentky představujeme pětici žen, které bychom si uměli představit v prezidentské funkci. Některé z nich kandidaturu otevřeně zvažují, jiné naopak říkají, že jejich cesta vede jinudy. Přesto nám odpověděly na otázky spojené s prezidentským úřadem. Jakých hodnot si cení? Koho by se vzaly do týmu? Co je třeba změnit?

PREZIDENTSKÝ DOTAZNÍK doplňuje velký rozhovor s Miroslavou Němcovou v tištěném speciálu Heroine Prezidentky


Jste hrdá na to, že jste Češka?

Jsem ráda Češkou.  Baví mě náš smysl pro humor, pro přátelství, schopnost improvizace, vynalézavost. Obdivuji naši kulturu, památky, přírodu a lidi, kteří v historii nezklamali.

Kterých vlastností si nejvíce vážíte?

Jsem oporou blízkým, stojím si za svým názorem, nejsem malicherná.  Něco z toho jsem zdědila, něco získala prací a zkušenostmi.  Pomáhá  mi to v práci i v životě.

Miroslava Němcová, senátorka 

„Myslím, že musí stokrát za den nadskočit na židli a stokrát za den se kousnout do jazyka, zavřít oči a nevidět a neslyšet. Ale je trpělivá, disciplinovaná, protože si uvědomuje, že chce dosáhnout něčeho důležitějšího než vyhrát jednu hádku. Přestože bych často volila jiné řešení než Angela Merkelová, obdivuji její způsob,” říká Miroslava Němcová. Sama si za třiadvacet let, které dosud strávila „v barvách ODS“ v Poslanecké sněmovně (od 1998) a v Senátu (od 2020), vydobyla respekt mezi politickými příznivci i odpůrci. Není divu, že dnes dostává nabídky k prezidentské kandidatuře. Jak se rozhodne?

Které hodnoty (mravní, životní...)  považujete za zásadní? A snažíte se podle toho také řídit v životě i profesi?

Mám ráda nápis na budově školy v Osíku u Litomyšle: „Mysli, jednej“. Přidávám si k tomu „nebát se“. Je to dobrý návod, jak ustát v životě vše, co přijde.

Které současné společenské problémy považujete za nejpalčivější? A případně – jak by se měly řešit?

Generace mých předků se musely vypořádat s válkami, okupací, materiálním nedostatkem. Věděly, že život je cesta nejistotou. My nechceme riskovat a nést odpovědnost za svá rozhodnutí. Proto sílí stát a oslabuje občan. Řešením je to obrátit, ale je to nepohodlné. Máme na to?

Heroine Prezidentky

Tištený speciál Heroine Prezidentky, věnovaný ženám v politice, ve veřejných funkcích a možná snad jednou i v nejvyšší funkci státní. Kdo by měl být první českou prezidentkou? Liší se ženský leadership od mužského? Jakým překážkám ženy v politice čelí?
Bradáčová, Kolínská, Němcová, Šípová, Nerudová. Pět rozhovorů s ženami, které na to mají. – Je čas na „ženský styl“ vedení – Feministická knihovnička – O závislosti na práci – Co nás učí Zuzana Čaputová – Vyplatí se kvóty?  
Více o speciálním vydání Heroine Prezidentky.

Co Vás inspiruje na kultuře, způsobech, jednání či stylu našich sousedů v Evropě? Jinými slovy – co bychom se od nich případně měli učit?

Zdvořilost, ohleduplnost, laskavost, vstřícnost s úsměvem, solidní jednání. Nic to nestojí a mohli bychom v tom být o něco lepší. Více se radovat ze života.

Kdybyste měla tu pravomoc, kterým třem osobnostem byste ráda předala státní vyznamenání a proč? 

Vyznamenala bych ty, kteří se zasloužili o stát, ne o mně.

Prezidentské dotazníky

Velké rozhovory v tištěném speciálu Heroine Prezidentky provázejí dotazníky, v nichž se našich symbolických kandidátek ptáme na jejich hodnoty i na praktická rozhodnutí, jaká by v prezidentské funkci udělaly.

Prezidentský dotazník Lenky Bradáčové: „Tahle doba je naše.“

Prezidentský dotazník Adély Šípové: „Chybí hlas žen, jako jsem já.“

Prezidentský dotazník Danuše Nerudové: „Oni nás nikdy nepochválí. No tak ať!“

Prezidentský dotazník Rut Kolínské: „Ženský pohled je jiný.“

Které tři osobnosti byste měla ráda ve svém pracovním týmu a proč?

Řeknu to profesemi: pedagoga, abych se stále učila, kritika, abych zůstala nohama na zemi a brankáře, aby vychytal moje vlastní góly.

Když se podíváte zpátky: co se Vám nejvíc v uplynulých letech povedlo? Můžete vybrat alespoň jeden svůj krok, rozhodnutí či počin, které – dle Vašeho názoru – pozitivně ovlivnilo Vaše okolí, obor, profesi, nebo i společnost?

V osobním životě je to soudržná rodina a zrod mého úspěšného knihkupectví. Pracovně jsem jako předsedkyně Poslanecké sněmovny jednala v parlamentech mnoha zemí, dále s papežem Benediktem XVI., s dánskou královnou Markétou II. nebo s Jindřichem I., vévodou Lucemburským. V izraelském Knesetu jsem pomáhala s výstavou o atentátu na R. Heydricha. Setkání se sirem Nicholasem Wintonem mě přivedlo ke vzdělávacímu projektu pro české žáky a studenty, který u nich měl mimořádný ohlas. Na můj podnět vytvořil akademický malíř Oldřich Kulhánek, celosvětově oceňovaný tvůrce našich bankovek, nádherné logo Poslanecké sněmovny.

STYLING: JAN POKORNÝ; MAKE-UP: ADRIANA BARTOŠOVÁ; VLASY: LINDA RENÉ ŽÁKOVÁ; PRODUKCE: LINDA MAJEROVÁ; DĚKUJEME ZALANDO.CZ ZA ZAPŮJČENÍ OBLEČENÍ. 

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s