E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Miroslava Němcová v podcastu Hlas Heroine: „Přímá volba prezidenta byl velký omyl.“

Bývalá předsedkyně parlamentu, bývalá poslankyně, současná senátorka. Miroslava Němcová, jedna z osobností tištěného speciálu Heroine Prezidentky, je v politice už od 90. let. Co ji politika naučila? Čeho lituje? Proč je podle ní ve vrcholné politice málo žen? A bude kandidovat na prezidentku? Poslechněte si další prezidentský díl Hlasu Heroine.

Když se Miroslava Němcová rozhodovala, jestli vstoupí do politiky, psal se rok 1992. „Měla jsem bezvadné malé knihkupectví a byla jsem tam šťastná. A chvilku mi trvalo, než jsem se mentálně přeorientovala na to, že ještě něco nového do svého života přizvu,“ vzpomíná na dobu, kdy zvažovala, jestli se bude aktivně účastnit komunální politiky. Byla na prahu čtyřicítky a měla už dospělého syna. „Myslím, si, že bych do vysoké politiky nešla za cenu toho, že budu vzdálená od svých malých dětí. Asi by na těch miskách vah převážila touha být s nimi,“ uvažuje dneska.

Nemožnost být s rodinou je podle ní jednou z hlavních bariér, které ženám brání pokračovat v politické kariéře. „Když se podíváme na komunální scénu, tak je jich tam významně víc v porovnání s parlamentem,“ upozorňuje.

„Je tam několik důvodů. Ten hlavní je, že musíte balancovat dvě životní hodnoty – soukromou a pracovní. Jste-li starostkou na malé obci, nemáte méně starostí než poslankyně nebo senátorka, přijdete domu večer třeba i k smrti utahaná, ale uvidíte děti, sednete si s nimi k večeři… Zatímco jste-li poslankyně z Uherského Hradiště, přijíždíte do poslanecké sněmovny v režimu, kdy jste v Praze víceméně celý týden. Matkou, manželkou, snachou jste jen na víkend. Je velmi těžké si to dobře skloubit. Musíte mít vnímavého partnera a velké rodinné zázemí,“ uvědomuje si Miroslava Němcová.

Každý talent by měl dostat prostor, pak společnost profituje. Je tu velká část možností nevyužita. To znamená část žen, které by se mohly ocitnout v daleko vyšších pozicích, než zrovna jsou.

Více žen v politice by senátorka obecně přivítala. „Pro mě je to důležité téma, ale dívám se na to komplexně. Každý talent by měl dostat prostor, pak společnost profituje. Myslím si, že je tu velká část možností nevyužita. To znamená část žen, které by se mohly ocitnout v daleko vyšších pozicích, než zrovna jsou. Pokud se bavíme o politice, ale i o podnikání. Zároveň k tomu musím dodat to za bé – a sice že se se to nemá dít nějakými umělými nástroji, jako jsou třeba kvóty,“ odmítá Miroslava Němcová.

Připomíná také, že její strana ODS měla jako jediná druhou i třetí nejvyšší ústavní činitelku ženu. Předsedkyní horní komory byla koncem 90. let Libuše Benešová a funkci předsedkyně poslanecké sněmovny zastávala sama Miroslava Němcová v letech 2010–2013. „Neměli jsme kvóty, neměli jsme kolem toho zvláštní zasedání,“ říká. Kvóty jako nástroj pro odstranění nerovností zásadně odmítá: „Já prostě kvóty nechci za žádnou cenu, já v nich nevidím smysl.“

Poslechněte si další rozhovory ze série Prezidentky

V Hlasu Heroine přinášíme rozhovory s osobnostmi z titulní strany speciálu Heroine Prezidentky.

Adéla Šípová: Mým cílem není zůstat v politice navždy

Lenka Bradáčová: Nikdy jsem se nevzdala svých ideálů

Danuše Nerudová: Muži a ženy v důchovovém systému nemají rovné postavení

V rozhovoru s Pavlem Houdkem mluví Miroslava Němcová o tom, proč podpořila přímou volbu hlavy státu a jak by se rozhodovala dnes: „Kdybyste se mě zeptal, zda lituji některých svých hlasování a rozhodnutí v poslanecké sněmovně, určitě by mezi ně patřilo zavedení přímé volby prezidenta.“ 

Prezident má podle ní hlavně společnost harmonizovat. „Spojovat všechny se všemi je skoro nadlidský úkol,“ uvědomuje si Miroslava Němcová. „Ve společnosti to má být jeho hlavní úkol, nemá si uzurpovat moc, tahat za všechny mocenské nitky. Ale snažit se o pochopení společnosti,“ domnívá se. 

Jak se staví k polarizujícím tématům, jako je Istanbulská úmluva nebo přístup polských žen k potratům v Česku? A jak uvažuje o vlastní prezidentské kandidatuře? Poslechněte si Hlas Heroine s další osobností prezidentského speciálu.

Hlas Heroine je dostupný i na všech obvyklých platformách.

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s