E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Jaký bude svět podle Heroine? Chytrý, zábavný a férový. Budete u toho?

Jak vypadá vaše představa ideálního férového světa? Rodiče se starají o děti tak, jak to oběma vyhovuje. Lidé všech genderů zažívají respekt, úctu a podporu, když ji potřebují. Pay gap je výraz, který patří do minulosti. Férové podmínky jsou běžné v práci, v rodině, ve zdravotní péči i ve vzdělávání. O tom, jaký konkrétně by měl být svět podle Heroine, bude celá konference, která se koná už dnes od 15 hodin v prostoru Jatka78. Přijďte se potkat s odvážnými osobnostmi, které svět kolem sebe mění k lepšímu už nyní.

Bude to akce plná inspirace a debat o tématech, které se týkají náš všech – ať už jsme rodiče, profesionálky, studující, nebo aktivisté. Ženy, které jste nominovali do výzvy Moje Heroine, ukazují, že hledat cesty ke změně a začít dělat svět takový, jaký ho chceme mít, můžeme my sami a nemusíme na nic čekat.

Které odvážné osobnosti na konferenci Svět podle Heroine, která se koná 17. října v prostoru Jatka78, potkáte?

Foto: Iveta Clarke

Odvaha ke zranitelnosti: Iveta Clarke

Obdivujeme lidi, kteří překonávají životní i společenské překážky. Iveta Clarke, zkušená mentorka a koučka, pracuje přes deset let s profesorkou Brené Brown, kterou můžete znát z jejích neodolatelných vystoupení. Závěry jejího výzkumu o odvaze a zranitelnosti přináší do českého kontextu a učí nás, že odvaha má různé podoby. A některé mohou být velmi překvapivé.

Máte (toho) moc?

V hlavní diskusi se potkají expertky a experti z různých oborů. Psycholožka Eliška Kodyšová je odbornice na partnerskou komunikaci a jako ředitelka společnosti Aperio se zabývá situací rodičů v náročných životních situacích. O tom, co potřebují rodiče v krizi, čemu čelí sólo matky nebo jaké jsou systémové příčiny nerovností rodičů a zvláště žen, ví opravdu hodně.

Foto: Šárka Homfray

Šárka Homfray je právnička a její specializací je právo pracovní. Její myšlenky můžete znát i ze stránek časopisu a webu Heroine. Věnuje se tématům work-life balance, diskriminaci v práci, sexismu nebo proměnám české rodiny. Jak v těchto oblastech funguje státní správa a co o nerovnosti říká české právo? Šárka Homfray odpoví. 

René Levínský se proměnami společnosti zabývá jako ekonom a matematik. Přednášel na univerzitě ve Freiburgu a pracuje jako výkonný ředitel Centra pro modelování biologických a společenských procesů. Vládě v týmu MeSES radil, jak zvládat pandemii. A pro Heroine se zamýšlel nad tím, jaká specifika má „ženský leadership“.

Ekonom, matematik a dramatik René LevínskýFoto: A studio

Komentátor Petr Bittner píše pro Deník Referendum. Má zkušenost jako otec na rodičovské a otevřeně hovoří nejen o krizi mužstvíkvótách, ale i o tom, jak velký dopad by taková zkušenost mohla mít na genderové nerovnosti, pokud by střídání rodičů na rodičovské dovolené bylo do určité míry povinné.

Foto: Petr Bittner

Z pohledu sociologie se genderovým nerovnostem věnuje Lenka Simerská. O tom, jak se v českém prostředí proměňuje pay gap, má přesná data a nebojí se je použít. Rovným odměnám se věnuje i jako vedoucí projektu Ministerstva práce a sociálních věcí. Pay gap totiž nejen zkoumá a popisuje, ale aktivně hledá způsoby, jak jej snížit. Možnosti tu jsou a Lenka Simerská ví, jaké.

Bez humoru to nepůjde

Socioložky jsou také Lucie Jarkovská a Kateřina Lišková. Tyto dvě vědkyně se do debaty o férovém světě podle Heroine zapojí vyzbrojeny humorem. Jako Duo docentky předvedou stand-up o tom, co mohou pro záchranu světa udělat lidé a co ženy. Zajímá vás, jestli je jako prevence znásilnění lepší houkadlo, nebo se nechat zastřelit? Pak si jejich vystoupení na naší konferenci nenechte ujít.

Kateřina Lišková (vlevo) a Lucie Jarkovská neboli Duo docentky.Foto: Dita Pepe

Moje Heroine je projekt, který tuto konferenci významně inspiroval. Úžasné ženy, které dělají úžasné věci, představujeme v tištěném magazínu i na webu v průběhu celého roku. A některé z nich jsme pozvali i na konferenci. Sociální pracovnice a aktivistka v oblasti péče o seniory Simona Bagarová otevírá téma důstojného stáří a přesvědčí vás, že je potřeba se mu věnovat, dokud jsme mladí.

Foto: Klára Svobodová

Klára Svobodová, žena z obálky červnové Heroine a autorka blogu Spocklidem nebo knihy Těhotnej Buddha zase sdílí svou zkušenost se ztrátou nenarozené dcery a s péčí o dítě se sluchovým postižením. A válečná reportérka Deníku N Petra Procházková přináší příběhy o odvaze a lidskosti, jakou bychom ve válečné zóně možná ani nečekali. A bude i burleska.

Když chceme designovat férový svět pro budoucnost, je potřeba na tom začít pracovat už nyní. Buďte u toho s námi.

Zažít Svět podle Heorine na vlastní kůži

Pět praktických workshopů bude probíhat paralelně s hlavním programem. Nevíte, který si vybrat? Můžete zažít klidně všechny.

  •  Naučte se postavit sama za sebe a bránit se v nepříjemných situacích s instruktorkou moderní sebeobrany Jasmínou Houdek. Praktický nácvik.
  • Máte pocit, že vám někdy partner nerozumí? Psycholožka Eliška Kodyšová vám ukáže, že správná a otevřená komunikace dokáže doslova zázraky.
  • Naučte se milovat svoje tělo s učitelkou burlesky Kasiou Byrtek. Bezpodmínečně a bez kompromisů.
  • Získejte sebevědomí za pomoci stylisty Jana Pokorného na módním workshopu powered by answear.cz
  • Jak zastavit sexuální obtěžování? Vytvořte s pomocí lektorek organizace Konsent příjemný svět pro všechny
Foto: L'Oréal Paris

Jak se cítit ve městě bezpečně? Mezinárodní projekt Stand Up proti obtěžování na veřejnosti

Více než tři čtvrtiny českých žen říká, že někdy zažilo sexuální násilí na veřejnosti, 65 % respondentů pak potvrzuje, že byli někdy sexuálního násilí svědkem. Jen polovina dotázaných uvedla, že někdo v podobné situaci zasáhl, a ještě méně osob pomohlo samo, zejména proto, že nevěděli jak. Uvádí to mezinárodní studie, kterou pro L’Oréal Paris realizovala agentura Ipsos. Právě tuto situaci nově pomáhá řešit projekt Stand Up. Lokálním partnerem a odborným garantem projektu je nezisková organizace Konsent.

„Pokud se staneme svědky obtěžování na veřejnosti, máme často tendenci prostě se dívat jinam, protože jednoduše nevíme, jak pomoci. Jednoduchá metodika 5D nabízí snadný návod, jak obtěžování nejprve rozpoznat a následně na něj reagovat,“ říká Johanna Nejedlová, výkonná ředitelka Konsentu.

L’Oréal Paris se dlouhodobě angažuje v podpoře ženského sebevědomí. Program Stand Up napomáhá ženám a dívkám cítit se bezpečně a adresně předcházet nevhodnému chování v rámci veřejných prostor. 

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s