Každý, kdo byl někdy v poslední době nakupovat, si toho musel všimnout: v regálech přibývá výrobků s označením „protein“. Proteiny navíc zaplnily i sociální sítě a uniknout se jim prakticky nedá. Kolik gramů proteinu denně skutečně potřebujeme jíst a odkud je nejlépe načerpat? A hraje nějakou roli, jestli jíme vejce a tvaroh, nebo raději čočku?
Na narůstající trend konzumace proteinů reaguje i rozhovor na webu Heroine.cz s nutriční terapeutkou Markétou Gajdošovou. „Úplně jednoduše je protein synonymem pro bílkovinu. Slovo protein pochází z řečtiny, kde má význam „prvořadý“, což vystihuje jeho důležitost pro náš život,“ říká v něm Gajdošová. „Podílejí se na stavbě svalů, mají hormonální funkce, enzymatické funkce, jsou důležité pro hojení a regeneraci, podílejí se na imunitě. Bílkoviny si tělo neumí vyrobit, takže je musíme přijímat stravou. A je naprosto klíčové, abychom jich měli dostatek.“
A co to znamená dostatek? Ještě nedávno se uvádělo, že průměrně aktivní dospělý člověk by měl přijmout denně ve stravě zhruba 0.8g bílkovin na kilogram své váhy. Tyto odhady se ale v posledních letech přehodnocují a experti mluví i o dvojnásobku. S tím souhlasí také Markéta Gajdošová: „Ano, to je rozumně znějící číslo, i když se u každého bude mírně lišit podle věku, zdravotního stavu, tréninkového režimu a tak dál,“ uvádí. „Samozřejmě pak vyvstává otázka, jak toto množství bílkovin do stravy dostat.“
Proteiny se v potravinách vyskytují v živočišné i rostlinné formě, přičemž pouze živočišné – vejce, mléko a mléčné výrobky či maso – obsahují plné spektrum aminokyselin. Většina rostlinných bílkovin spektrum kompletní nemá, existují ale triky, jak si vypomoct, pokud někdo nechce jíst příliš masa a mléčných výrobků: „Poskládáte luštěninu a obilovinu, což dohromady dává plné aminospektrum. Takže když s klienty řeším recepty, říkám jim – přidejte tam třeba kuskus a cizrnu nebo fazole a rýži, budete mít plnohodnotnou bílkovinu.“
Podle nutriční terapeutky Gajdošové by bylo ideální, kdyby se každý zhruba naučil odhadnout, jak na talíři nebo v misce vypadá 20g bílkovin. V rozhovoru na webu Heroine.cz se například dozvíte, jaké riziko hrozí lidem, kteří se rozhodnou razantně navýšit objem bílkovin ve stravě a jak svým pohledem zdravotnického profesionála hodnotí různé proteinové prášky nebo tyčinky.