E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium
Heroine.cz

„Pletli si sterilizaci s kastrací.“ Vasektomie má řadu výhod, stále však platí za společenské tabu

24. leden 2023
15 983

O zabránění nechtěnému početí se většinou stará žena. K dispozici má řadu prostředků od hormonálních pilulek přes pesary po nitroděložní tělíska. Muž si může jedině nasadit kondom. Podobně ve společnosti vypadá většina diskuzí o antikoncepci. Existuje přitom další varianta, která je levná i spolehlivá, přestože rozhodně není pro každého: vasektomie. Provází ji ale řada zbytečných pověr. Jaké zkušenosti mají čtenáři a čtenářky webu Heroine.cz? Zeptali jsme se.

Foto: Vasektomie je bezpečný a účinný způsob, jak zabránit početí. Shutterstock

Sedmatřicetiletý Jakub je s manželkou už deset let. Oba od počátku vztahu váhali, zda chtějí mít děti. Postupně se přiklonili k záporné odpovědi a hledali dlouhodobé řešení. „Žena brala antikoncepci tak nějak automaticky. Bez hlubší diskuze. Ale proboha proč? Protože se to tak vždycky dělalo? To je argument jak noha,“ vysvětluje pro web Heroine.cz. „Kde je vlastně chlap? Co jeho spoluzodpovědnost? Vlastně mě to zdravě naštvalo,“ říká.  

Jakub proto po vzájemné dohodě podstoupil vasektomii. „Lidé mohou namítat, co je to za méněcenného chlapa, když nemůže založit rodinu a takto si nechá řezat do těla. To ale pro mě nebylo nikdy téma,“ zdůrazňuje. „Máme rádi náš život, styl, tempo. Vzhledem k náročnosti naší práce a současným fyzickým a psychickým možnostem by s ní péči o děti skloubit nešlo. Bylo by to za cenu, která by za to nestála ani rodičům, ani dětem. Krásně to nahrává k odsouzení, ale sami víme nejlíp, jaké jsou naše kapacity,“ dodává.

Popup se zavře za 8s
zavřít reklamu
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!