E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Pronikáme do mužského světa, v opačném směru to drhne

Monika Plecita pracuje v Hewlett Packard Enterprise (HPE) třináct let. Začala jako studentka na zákaznické lince a vypracovala se do oddělení Field Sales, kde má na starosti velké zakázky a úspěšně uzavírá obchody s významnými klienty. Že je Moničin pracovní harmonogram nabitý, bylo jasné už při domlouvání našeho rozhovoru. Vyšetřit hodinu času je pro tuhle energickou ženu náročný úkol.

Foto: Monika Plecita, jedna z úspěšných obchodnic českého týmu HPE, foto: Alžběta Jungrová

Ptát se, jak skloubit práci a rodinný život, je klišé, ale vzhledem k tomu, že se nám plánované setkání několikrát posunulo, se zeptám. Jednou to bylo hodně práce, podruhé onemocněl syn…

Je to náročné, přiznám se. Před mateřskou to bylo snazší. Uměla jsem vyvážit práci a relax. Teď se to znova učím. Myslím, že se ženám poměrně úspěšně daří pronikat do mužského světa. V opačném směru to drhne. Mužům se do ženských rolí moc nechce. I my jsme doma hledali rovnováhu a kompromis v rozdělení péče o rodinu. Zatím se nám to snad daří. Manžel má firmu a také hodně pracuje. Ačkoli jsem nikdy neměla ráda přesné plánování, dnes se doma bez rozvrhu neobejdeme. Kdo kdy vyzvedává syna, kdy máme čas pro sebe, kdy je čas třeba na sport. Dokonce jsem si pořídila aplikaci, která mi hlídá, jestli si každý den udělám aspoň hodinu jen pro sebe. Dřív bych se tomu zasmála, ale donutí mě to vypnout.

Ženě v IT firmě pomáhá organizovat volný čas mobilní aplikace, to je symbolické. Směřovala jste k IT cíleně?

Jsem typický Blíženec. Odjakživa jsem měla spoustu zájmů, všechno mě bavilo a nevěděla jsem, pro co se rozhodnout. Jsem z malého města a možností u nás nebylo tolik. Studovala jsem reklamu a propagaci. Ve dvaceti jsem se odstěhovala s jednou taškou do Prahy a začala jsem studovat ekologii a životní prostředí na vysoké škole. Na život v Praze jsem si musela vydělávat. Pracovala jsem v restauraci, chodila jsem na brigády jako hosteska. Z platu jsem ještě částečně podporovala rodinu. Můj přítel tehdy pracoval v HPE a řekl mi, že nabírají lidi na studentské pozice. Uspěla jsem u pohovoru, a tím začala moje cesta v HPE. Skloubit tři práce a školu bylo náročné, studium jsem nakonec opustila. Jako malá jsem ze všeho nejvíc chtěla být tanečnicí, ani by mě nenapadlo, že budu dělat v IT firmě, ale jsem tu spokojená a neměnila bych.

Foto: Gabi Traga

Kdo je Monika Plecita

Monika Plecita je jednou z úspěšných obchodnic českého týmu společnosti Hewlett Packard Enterprise (HPE). Jde o globální společnost poskytující řešení přímo na místě u klientů, i v cloudu, a to formou služby. HPE firmám pomáhá zefektivnit podnikání využitím všech jejich nashromážděných dat, ať jsou kdekoliv. Do oddělení Field Sales se Monika vypracovala ze zákaznické linky HPE. Ve volném čase ráda surfuje, baví ji také jóga a horská turistika.

Jakými pozicemi jste v HPE prošla, než jste zakotvila v Sales oddělení?

Za rok na zákaznické lince jsem se toho hodně naučila o produktech společnosti a nabízených řešeních, zkrátka o IT. Přešla jsem do oddělení, kde jsem dělala podporu obchodníků a obchod mě začal mnohem víc zajímat. Přestalo mi stačit sedět u počítače, chtěla jsem pracovat s lidmi, komunikovat se zákazníky. Chvilku jsem dokonce chtěla z HPE odejít, což se doslechli v obchodním oddělení a nabídli mi místo v Inside Sales. Prošla jsem školeními a hlavně jsem se hodně naučila praxí. Nakonec jsem dostala na starost set zákazníků a svoji první kvótu. V obchodě jsem se našla, baví mě to.

Do jaké hloubky musíte na vaší pozici rozumět informačním technologiím?

Musím znát portfolio produktů HPE, vědět, kam směřujeme, jak se produkty vyvíjí. Pomáhám zákazníkům vybrat ideální řešení, chci je nadchnout pro to, co nabízíme. Dříve bylo IT mnohem jednodušší. Fungoval pětiletý cyklus, po kterém se pravidelně měnil hardware. Klient na to měl připravený rozpočet a dalo se to dobře naplánovat. Teď je daleko víc témat a všechno ještě urychlil covid. Cloudy, big data, digitalizace, více se řeší bezpečnost. Máme v týmu spoustu specialistů a na technicky zaměřené schůzky se mnou jde kolega, který je odborník v dané věci.

Setkala jste se někdy s nedůvěrou zákazníka, protože jste žena? IT je hodně mužský svět.

Párkrát se to stalo. Jednám s šéfy IT oddělení a zatím to byli vždy muži. Ze začátku na mě koukali s pochybnostmi. Přišla mladá, vysmátá holka s tím, že má pro ně skvělé IT řešení. Dnes už jsem v oboru 13 let a mám dost zkušeností. Daří se mi získat jejich důvěru nejen proto, že těm tématům rozumím, ale i proto, že se nesnažím udělat stůj co stůj velký obchod. Snažím se najít to, co bude danému klientovi nejvíc vyhovovat, nevnucuji jim to nejdražší, co máme, jen abych vydělala. Spousta klientů to pochopila a zůstává s námi dlouhodobě, což je ve finále výhra i pro mě. Právě to mě na mojí práci baví. Hledat nejvhodnější řešení na míru a vidět, že jsou zákazníci spokojení.

„Žena by nám rozbila kolektiv.“ Bitevní pole jménem pohovor

Ženy v IT

V posledních letech se svět IT dynamicky rozvíjí. Stíháte se tomu tempu přizpůsobovat?

Musím se pořád učit něco nového. IT se rychle mění, dat je stále více a je stále složitější je spravovat tak, aby to dávalo smysl a bylo to hlavně bezpečné a jednoduché. Dnes je trendem IT as a service. HPE podobný produkt nabízelo už před deseti lety, takže v tomto není žádný nováček, služba se v čase jen zdokonalovala a je daleko více flexibilní. Nabízíme službu Green Lake. Je to naše odpověď, když zákazník přemýšlí o tom, že dá vše do cloudu. Klientům nabízíme cloudovou zkušenost, kdy si platí měsíční paušál za předem nastavenou jednotku (výkon, server, atd.). Vyhnou se tak velké investici na začátku a přitom mají citlivá data u sebe „on premise“ a mají nad infrastrukturou kontrolu. Ušetřené peníze mohou společnosti například dále investovat. A tak společně přemýšlíme i nad jejich byznysem a chodem společnosti.

Žádaný je také „technologický refresh“, kdy si to staré odvezeme a přivezeme zákazníkovi nejnovější technologii ze současného portfolia. Platí tedy pouze za výkon, který reálně spotřebují a my jsme schopni velmi rychle navýšit kapacity, pokud jsou třeba.

Jak se vystupuje z takhle rozjetého vlaku, když chcete jít na rodičovskou? Pracovala jste při ní z domova?

Když se narodil syn, chtěla jsem si ho naplno užít. Nadřízení byli v tomhle ohledu velmi vstřícní. Dva a půl roku jsem se věnovala jen rodině a líbilo se mi to. Když jsem začala opět pracovat, přiznávám, že jsem v sobě znovu hledala sebedůvěru. Víru, že to zvládnu a mám na to. Po návratu jsem navíc dostala na starost akviziční zákazníky, se kterými dosud nespolupracujeme a musíme si je teprve získat. A v té chvíli začal covid. Nemohla jsem za těmi lidmi osobně jet, vidět se s nimi.

Vrátit se do takové situace po mateřské muselo být náročné.

Nejdříve jsem se docela vylekala. Ale mojí silnou stránkou je prý to, že nenechám věci jen tak být a vždy si chci být jistá, že jsem udělala 100 % pro to, abychom nalezli řešení. Šéf o mě říká, že když mě stokrát vyhodí dveřmi, stejně se vrátím oknem.

To byl případ i u jedné velké pojišťovny, se kterou se nám dlouho nedařilo navázat spolupráci. Pomohl mi jeden partner HPE, který se zaměřuje spíše než na prodej HW řešení na datovou analýzu a aplikační vrstvu. Chtěl vědět, jestli bychom neměli vhodné řešení pro správu analytických dat. V HPE momentálně oživujeme segment softwaru a pro podobné případy máme produkt HPE Ezmeral. Přes tuhle spolupráci s analytiky jsme nakonec od dané pojišťovny získali kontrakt i na dodání hardwaru, což se dlouho nedařilo.

Žen v IT pomalu přibývá. Fungují v HPE kvóty na zaměstnávání žen?

U nás ve firmě je poměrně hodně žen na různých pozicích v obchodních odděleních a v back-office. V odděleních jako HR ženy dokonce převažují. Je pravidlem, že ve výběrových řízeních na jednotlivé pozice má být vždy alespoň jedna žena. O výsledku řízení ale vždy rozhodují schopnosti a kompetence uchazečů. U takzvaných University Hires mírně převažují ženy, takže si v HPE vychováváme nové talent(k)y.

Ve velkých korporátech bývá tlak na výkon a rivalita mezi zaměstnanci. Je třeba mít ostré lokty?

Možná jsem měla štěstí, ale za třináct let jsem se s nějakou soutěživostí a rivalitou nesetkala. Baví mě tu právě týmovost a vzájemná podpora. Na výkon u sebe tlačím hlavně já sama. Dříve jsem uměla lépe oddělovat pracovní a soukromý život. Uměla jsem si užít bezstarostnou dovolenou a často jsem říkala kolegům, ať nezapomínají odpočívat a odreagovat se od práce. V tomhle ohledu nám ztížil situaci covid. Při práci z domova se ta dvě prostředí oddělují špatně. Postupně na tom pracuji. HPE nabízí zaměstnancům spoustu benefitů, podporuje je ve sportování, v aktivním trávení volného času. Přes léto míváme jednou za 14 dní wellness pátky, takže si můžeme užít prodloužené víkendy. Možností je spousta, ale nakonec je na každém z nás, jak si nastaví hranice v práci i doma a jak se nám to podaří vybalancovat.

Článek vznikl ve spolupráci s Hewlett Packard Enterprise.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s