E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium
Heroine.cz

Žena se nikdy nemůže ubránit. Nebezpečný mýtus, který ženám bere odvahu, vyvrací Posilovna sebevědomí

Jeden z nejhorších a nejnebezpečnějších mýtů v sebeobraně je, že žena se (silnějšímu) muži stejně nikdy neubrání. Takový mýtus vlastně říká, že bránit se v případě napadení nemá cenu, a stojí tak na straně agresora – ten pak snáze to, co chce, dostane bez boje. Video seriál Posilovna sebevědomí ukazuje, že bránit se má smysl. V sebeobraně totiž nejde jen o sílu.

Foto: Magenta Experience Center

Mýtus, že žena se silnějšímu agresorovi nemá šanci ubránit, může pocházet i z nepochopení části lidí, o čem sebeobrana skutečně je. Představují si ji jako bojové umění nebo silový sport, třeba jako box. Představí si ring a v něm na jedné straně stokilového chlapa a na druhé šedesátikilovou holku. V takovém scénáři by žena nejspíš skutečně prohrála. Ale sebeobrana není férové soupeření podle pravidel, s rukavicemi na rukou.

Sebeobrana je o tom, dostat se z krizové situace všemi dostupnými prostředky. Dostat ze sebe všechno a bránit se vším, co mám. Využít momentu překvapení, útočit na nejvíce zranitelné (a tudíž v bojových sportech zakázané) terče. Agresora zneschopnit a dostat se pryč. V sebeobraně nerozhoduje tolik síla a velikost, ale spíš chytrost, odhodlání, plné nasazení a připravenost.

Myslíte, že byste se při napadení dokázal/a ubránit?

Napadené ženy jsou ve skutečnosti v obraně velmi úspěšné. To není jen naše tvrzení, to je statistika. Podle studie The Impact of Victim Self-Protection on Rape Completion and Injury jsou ženy v obraně úspěšné ve většině případů pokusů o znásilnění, pokud se brání fyzicky (údery, kopy atd.). I krátký trénink sebeobrany toto procento výrazně zvyšuje.

Jinými slovy, pokud se budete fyzicky bránit, máte mnohem větší šanci, že se ubráníte, než že se neubráníte. Nenechte si namluvit opak!


Předešlé díly Posilovny sebevědomí sledujte na Heroine.cz, na Instagramu, na YouTube i na TikToku.

  • V prvním dílu jsme se bavili o omezování ve vztahu.
  • Druhý díl se zabýval catcallingem, tzn. pokřikováním na ulici.
  • O tom, že obviňování oběti jen prohlubuje trauma, jsme natočili třetí díl.
  • Čtvrtý díl se odehrával v pracovním prostředí a ukazoval, jak reagovat na sexistické komentáře. 

Partnerem seriálu Posilovna sebevědomí je Moderní sebeobrana. Děkujeme Magenta Experience Center za pomoc při realizaci videí.

Popup se zavře za 8s
zavřít reklamu