E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Nevhodné vtipy a sexistické komentáře v práci si nenechte líbit. Posilovna sebevědomí ukazuje, jak na to

Zhruba třetina žen v České republice zažila v práci sexualizované obtěžování, nejčastěji formou nevhodných narážek, nevyžádaných sexuálně explicitních zpráv nebo vulgárních nabídek. Ve spolupráci s Moderní sebeobranou přinášíme čtvrtý díl seriálu Posilovna sebevědomí. Podívejte se, reagovat na obtěžování a urážlivé poznámky v práci. Sexismus na pracoviště nepatří.

Foto: Magenta Experience Center

Pracovní prostředí je pro to, být terčem sexuálního obtěžování, obzvlášť nepříjemné místo. Už jen proto, že nemůžete jen tak odejít, a facka, která se často doporučuje například v komentářích okolí, může v případě nadřízeného znamenat, že se rychle ocitnete bez práce. Konfrontovat člověka, který do značné míry rozhoduje o vaší kariéře, navíc v prostředí, kde k projevům sexismu panuje velká tolerance, není vůbec snadné.

@heroine_cz Sexismus do práce nepatří! Nenechte si líbit blbý “vtipy” kolegů! #sebevedomi #czechrepublic #posilovnasebevedomi #modernisebeobrana #heroinecz ♬ původní zvuk - Heroine_cz

Spousta lidí si tak raději nechá nevhodné vtípky a komentáře líbit. Dělá, že je neslyší, nebo se jim křečovitě zasměje. To ale není řešení. Jakmile ten, kdo je pronáší, vidí, že si takové chování může dovolit a nic se mu nestane, je nejenom téměř jisté, že v tom bude pokračovat, ale i pravděpodobné, že začne přitvrzovat.

Čelili jste někdy obtěžování nebo nevhodným vtipům v práci?

Řešením je sebrat odvahu a daného člověka s jeho poznámkami konfrontovat. Nečekejte, že se okolí postaví na vaši stranu; pravda je, že na pracovišti nejspíš přestanete být vnímáni jako osoba, která je za každých okolností příjemná a milá. Získáte ale něco mnohem cennějšího: pracovní prostředí bez ponižujících řečí.

Pokřikování není kompliment

Slangový výraz catcalling můžeme přeložit jako pokřikování na ulici. Ale nejsou to jen slova, která odezní a zmizí. Přijdete domů a pořád je na sobě cítíte. Také nikdy nevíte, jak na catcalling reagovat? Ve spolupráci s Moderní sebeobranou přinášíme druhý díl seriálu Posilovna sebevědomí.

V dalším dílu se podíváme na jeden z nejhorších mýtů v oblasti sebeobrany, a sice ten, že žena se silnějšímu muži neubrání. 

Posilovnu sebevědomí sledujte na Heroine.cz, na Instagramu, na YouTube i na TikToku.

Partnerem seriálu Posilovna sebevědomí je Moderní sebeobrana. Děkujeme Magenta Experience Center za pomoc při realizaci videí.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s