E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Posilovna vašeho sebevědomí: Nenechte se omezovat ve vztahu

Domácí násilí začíná pomalu a nenápadně – omezováním a snahou o kontrolu. Rozpoznejte varovné signály včas. Ve spolupráci s Moderní sebeobranou pro vás máme první díl seriálu Posilovna sebevědomí. Každý týden jedno téma, každý týden názorné video, které vám dodá sílu se za sebe postavit. Čas skoncovat s domácím a sexualizovaným násilím je právě teď.

Foto: Moderní Sebeobrana, Heroine

Každý z nás někdy slyšel příběhy brutálního domácího násilí, které trvalo roky. Možná jste si taky říkali, jak se to mohlo stát a proč si to oběť nechala tak dlouho líbit. Ve skutečnosti na tom nic divného není. 

Jak poznat domácí násilí?

Domácí násilí nezačíná brutálním útokem agresora. Kdyby tomu tak bylo, nikdo by ve vztahu s násilníkem nezůstal a domácí násilí by neexistovalo. Nikdo by nešel na druhé rande s někým, kdo se hned na tom prvním projevuje agresivně.

V počátcích vztahu, kdy je člověk zamilovaný a má nasazeny růžové brýle, má tendenci drobné varovné signály, jako je omezování a snaha o kontrolu, přehlížet a omlouvat je: „Žárlení je vlastně trochu sexy a navíc se jinak chová úplně příkladně...“ Tak ustoupí a nechá si to líbit. Jenže pak se to stane znovu a znovu...

Řešením je znát svou hodnotu a své hranice si nastavit předem, a to i ve vztahu. A v momentě, kdy se je někdo pokusí překročit, z nich neustoupit.

Snaha kontrolovat způsob oblečení, ale i to, s kým se stýkáte, komu telefonujete nebo za co utrácíte své peníze, je obrovským varováním a rozhodně není v pořádku. Dá se předpokládat, že člověk, který vás začne omezovat v jedné věci, vás začne omezovat i v ostatních. Nenechte si to líbit!

Braňte se!

Chcete vědět víc o tom, jak se bránit? V novém čísle tištěného časopisu Heroine najdete reportáž z emancipačního zážitkového kurzu Jasmíny a Pavla Houdkových.

Posilovnu sebevědomí sledujte na Heroine.cz, na Instagramu, na Youtube i na TikToku.

V dalšímu dílu se podíváme na téma catcalling.

Partnerem seriálu Posilovna sebevědomí je Moderní sebeobrana. Děkujeme Magenta Experience Center za pomoc při realizaci videí.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s