E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Kněz ji roky nutil k sexu. Policie řekla, že to bylo její svobodné rozhodnutí

Dvanáct let ji zneužíval na faře i na mnoha dalších místech, dvakrát se kvůli tomu pokusila o sebevraždu. Policie si s případem nevěděla rady – obvinění nakonec žádné nevznesla. Později se sice ukázalo, že to byla chyba, přesto ale případ spadl pod stůl. Nyní ovšem leží na jiném stole – konkrétně u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Poslal ho tam právní zástupce ženy Daniel Bartoň, který zastupuje také řadu dalších obětí sexuálního zneužívání v církvi i mimo ni.

Foto: Shutterstock

„Co myslíte, je pětiletá promlčecí doba přiměřená u dvanáct let trvajícího sexuálního zneužívání knězem, které vedlo k invaliditě oběti? Někteří vrcholní čeští soudci si zřejmě myslí, že ano. A to i při konfrontaci s následujícím případem.“

Tak začíná facebookový příspěvek advokáta a odborného asistenta na Evangelické teologické fakultě Univerzity Karlovy Daniela Bartoně z ledna tohoto roku. Tehdy upozornil na případ, který řeší poslední dva roky. Shrnuje ho následovně:

Klientka byla od svých 17 do 30 let sexuálně zneužívána knězem, který ji pokřtil, duchovně vedl a zpovídal. Plně mu důvěřovala a svěřovala se mu se svými niternými pocity i traumaty. Včetně toho, že ji sexuálně napadl příbuzný nebo že byla bita a šikanována.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!