E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Jak normální je, aby pětatřicetiletí chlapi spali s patnáctiletými holkami?

23. květen 2022
289 781

Kauza z minulého týdne, kdy dva muži ve středním věku odvedli do hotelu dvě dívky, kterým – jak se později ukázalo –, ještě nebylo patnáct let, vyvolává hned dvě zajímavé etické otázky. A způsob, jak je vyřešíme, napoví, co pro nás znamená zodpovědnost. Nejen odpovědnost za naše vlastní činy a hloupá rozhodnutí, ale také odvaha přijmou zodpovědnost za to, když hloupá rozhodnutí dělá někdo slabší a zranitelnější.

Co se vlastně stalo? Student sociologie a ekonomie na Karlově univerzitě, spolupředseda hnutí Budoucnost a kandidát do zastupitelstva Prahy Filip Hausknecht zpozoroval pozdě večer v centru Prahy podezřelou interakci dvou asi pětatřicetiletých mužů a dvou dívek. Na Twitteru popsal, jak čtveřici sledoval, viděl, že se ve večerce stavili pro alkohol a pak zamířili na hotel. Rozhodl se pro jistotu zavolat policii. Když hlídka přijela, ukázalo se, že dívkám bylo méně než patnáct let a že policie „přijela na poslední chvíli“.

Pod postem sice časem převážily pozitivní reakce, hned zkraje se ale objevilo několik lidí, kteří označili Filipa za šmírákakazišuka – protože trapně překazil něco pěkného. Holky šly na hotel dobrovolně, chtěly si užít, muži projevili zájem, dívky souhlasily – tak přece není důvod, aby si všichni pěkně nezasouložili. (Sarkasmus!)

Pokud je žena tak mladá, že je potřeba se ujistit, jestli už jí bylo patnáct, je to výstražné znamení.

Číst komentáře od lidí, kteří ty muže obhajovali a vůbec v celé situaci neviděli problém – a pokud ano, zodpovědnost házeli plně na ty dívky –, bylo až děsivé. Prosím vás, ne. Ani to, že šly dívky dobrovolně, ani to, že lhaly o svém věku, nijak neumenšuje sexuální predátorství a plnou zodpovědnost těch chlapíků. Pokud je chlapovi pětatřicet a přijde mu cajk souložit s domněle patnáctiletou holkou, tak to není v pořádku, i když to podle zákona není trestné.

Zásáhli byste v podobné situaci?

Pokud je žena tak mladá, že je potřeba se ujistit, jestli už jí bylo patnáct, je to výstražné znamení. Když se musíte opakovaně ujistit, tak si určitě uvědomujete, že se jedná o ošidnou situaci. V tomto okamžiku máte dívku poslat domů, nikoliv zamířit na nákup alkoholu. Argumenty, že některé holky vypadají starší a samy muže svádějí, jsou bezpředmětné. Nejsou náhodou muži pověstní svým rozumným uvažováním a schopností využívat logického úsudku? 

Foto: Markéta Lukášková. Profimedia

Je tohle normální?

Sexuální násilí

Sbalit děti těsně na hranici věkové hranice stanovené pro legální pohlavní styk, využít jejich naivity a nevyspělé vnímání světa ještě podpořit alkoholem, před kterým zákon chrání až do osmnácti let, není projev svobodné vůle všech zúčastněných, ale projev predátorství a manipulace.

Svoboda a odpovědnost

Pojetí „svobody bez přívlastků“ v některých reakcích na Filipův příběh je opravdu děsivé: Když třináctiletá holka chce, je omezováním individuální svobody dospělého chlapa, pokud ho nenecháme mít s ní sex? Filip čelil nadávkám a výtkám, že se do situace čtyř svobodných lidí vůbec pletl.

On je přitom v tom příběhu člověk, který si zaslouží velký respekt. Jeho pocit zodpovědnosti dalece přesáhl vyšinutý morální kompas jiných dvou dospělých chlapů. Jeho ochota a odvaha zaplést se do nepříjemné situace doslova zachránila dvě děti před zneužitím. Chránit slabé a zranitelné je vyšší forma zodpovědnosti. Nedělat prasárny a nedopouštět se sexualizovaného a sexuálního násilí a zneužívání slabších je jedna věc. Ale potřebujeme také lidi, kteří se proti takovému chování budou sami aktivně stavět.   

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s