E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium
Heroine.cz

Dospět, nahlédnout a zhojit. Když se dítě narcisty stane rodičem

02. březen 2021
28 631

Jaké vztahy navazují a jakými rodiči jsou děti narcistických osobností? Jak ochránit své dítě před problematickým prarodičem a proč je tak důležité porozumět tomu, co se kolem patologického člena rodiny dělo a děje?

V minulých článcích jsem se zabývala bolestivým dětstvím a dospíváním dětí narcistických rodičů. Nyní se zaměřím na jejich dospělý život. Obecně platí, že do něj vstupují se značně narušeným sebevědomím a sebeúctou. Jsou zvyklé reagovat na potřeby druhých a zanedbávat ty svoje. Mysleli byste si, že ten, kdo zažil manipulativního rodiče, si dá velký pozor, aby si nenašel takového partnera? Bohužel je to naopak. Pravděpodobnost svazku s dalším narcisem je naopak větší. Schopnost nezištné péče, jakož i vysoká tolerance pro chyby blízkého člověka u nyní dospělého dítěte je totiž pro narcistické partnery velice přitažlivá.

Seriál o narcismu

Psycholožka Pavla Koucká pro Heroine píše o lidech s narcistickou poruchou a těch, kteří musí žít v jejich okolí. V úvodu vysvětluje, jaké pohnutky stojí za chováním narcistických matek, které mají zpravidla ten nejvíce přímý a nejvíce devastující vliv na své děti. V navazujícím díle obrací pozornost právě k nim. Co v dětství prožívají a proč jsou návyky, které si odnášejí, tak škodlivé? 

Řadu narcistů navíc vůbec není lehké z větší vzdálenosti odhalit. Snaží se vyvolávat ten nejlepší dojem, někteří jsou charismatičtí, dobře vypadají, umí mluvit, a když se snaží, dokáží se projevovat i empaticky. Svou oběť snadno lapí. A když se pak v hezkém obrázku začnou objevovat trhliny, uplatní narcisté svou schopnost házet vinu na druhé, zatímco dítě narcistického rodiče je naučené hledat chybu v sobě. Zámek a klíč.

Popup se zavře za 8s
zavřít reklamu
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!