E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

„Vidím velký špatný,“ říká novinářka Nora Fridrichová v podcastu Hlas Heroine

O atmosféře ve společnosti, o charitě a samozřejmě o politice. S Norou Fridrichovou si Pavel Houdek povídá o tom, proč nikdy nechválí politiky, jak můžeme pomoci rodičům v nouzi a co se o lidských právech naučila od Vinnetoua a Old Shatterhanda. Poslechněte si nový díl Hlas Heroine.

Foto: Pavel Houdek

Právě otevřela Šatník, místo v Kasárnách Karlín, kde si mohou rodiče v nouzi vybrat z darovaného oblečení, školních potřeb a sportovního vybavení. Těch tašek a krabic plných věcí, které jí lidé pro sólo rodiče posílali, už totiž měla doma i v práci tolik, že už to nebylo únosné. A tak zprostředkování přímé pomoci posunula ještě o úroveň výš. Vznik Šatníku podpořil i časopis Heroine.

„V posledních týdnech cítím, že se situace razantně zhoršuje. Všechny děti jsou opět doma na distanční výuce a krize začíná být opravdu drsná,“ popisuje Nora v rozhovoru s Pavlem Houdkem, moderátorem podcastu Hlas Heroine. „Pro chudé lidi, kteří neměli úspory a ztratili práci, se situace zhoršuje ještě víc než vloni. Vidím velký špatný,“ upozorňuje. Je v osobním kontaktu jak s rodiči, kteří jsou v tíživé situaci, tak s pracovníky charit a sociálních služeb. A z některých příběhů, které se k ní dostávají, jí vstávají vlasy hrůzou. „Objednávala jsem nákup pro maminku, které zemřelo dítě a ona se zadlužila, aby mohla zaplatit pohřeb,“ vypráví Nora.

Když se o nějakém případu dozvím, hned klikám nákup. Pro mě je to úleva, protože můžu udělat aspoň něco. Vím, že plná lednička je hrozně důležitá.

Právě nákupy potravin a věcí denní potřeby, které díky veřejné sbírce a podpoře firmy Rohlík může potřebným zajistit, jí pomáhají se s těmi těžkými příběhy vyrovnat. „Když se o nějakém případu dozvím, hned klikám nákup. Pro mě je to úleva, protože můžu udělat aspoň něco. Vím, že plná lednička je hrozně důležitá,“ vysvětluje.

Za tu dobu, co se rodičům v nouzi věnuje, se atmosféra ve společnosti dost změnila. Zatímco ještě před pár lety zaznívaly z úst politiků na adresu matek samoživitelek výčitky, že si za svou situaci mohou samy, a doporučení, aby si našly nového chlapa, dnes už se to podle Nory naštěstí neděje.

Hlas Heroine je slyšet

Poslechněte si i další díly podcastu Hlas Heroine. Pavel Houdek vedl rozhovory s těmito skvělými ženami, které mění svět.

Pavlína Louženská o rovných šancích

Marketérka, mentorka a zakladatelka komunity Holky z marketingu věří, že holky potřebují být „víc jako Zlatan“. 

Adriana Černá o sítích

S mluvčí Člověka v tísni o nenávisti na sociálních sítí, o fake news nebo o tom, jak se dá čelit útokům trollů. 

Neohrožená Šárka Kabátová

Novinářka se vydává s kamerou mezi fotbalové chuligány nebo odpůrce roušek a podává svědectví o tom, jak uvažují zastánci extrémních názorů. 

Odhodlaná Johanna Nejedlová

Oceňovaná aktivistka se zasazuje za změnu společenského vnímání sexuálního násilí. Jak mluvit o sexu s dětmi? Je možné vytahat vagínu? 

Otevřeně s ToyBox

Součástí jejího životního příběhu je i zneužívání, které zažila v dětství a s nímž se vyrovnává na terapii.

„Vloni byl dost nešťastný výrok ministryně financí Aleny Schillerové, když promluvila o tom, že mnohé samoživitelky si na samoživitelství pouze hrají, aby se dostaly k dávkám. Určitě se to děje, ale takové drobné podvůdky se dějí na všech frontách. Nepovažuju za fér označit zrovna samoživitelky jako parazity systému,“ připomíná Nora Fridrichová.

„Jinak si politici dávají už víc pozor na pusu. Podle výzkumu agentury Behavio společnost rozumí potížím, kterým samoživitelé čelí. To je velký posun. A pokud si to myslí lidi, tak to politici dříve či později pochopí všichni,“ věří Nora.

Novinářkou se stala proto, aby mohla pomáhat k nápravě systému. A tahle motivace ji dodnes neopustila. V Londýně také vystudovala obor lidská práva. V podcastu prozrazuje, že ji k zájmu o lidská práva přivedly „mayovky“ a také zkušenost s totalitním režimem.

Pořad 168 hodin České televize, který moderuje, je trnem v oku některým politikům a také častým terčem dezinformačních médií. „To je mi ctí. A to, že si mě politici berou do pusy, mi vyhovuje víc, než kdyby mě chválili a plácali mě po ramenou. To bych fakt nechtěla. Když nás kritizují, vnímám to jako pochvalu a dobrou vizitku naší práce,“ tvrdí.

Důležité je pro ni udržet si nestrannost a nevyjádřit podporu žádné politické straně nebo politikovi. Ale psát o politicích kriticky je naopak její práce. „Úkolem novináře je objevovat chyby v systému,“ domnívá se Nora. „My jsme pořadem, který hledá problémy, to máme v popisu práce.“

Jaké jsou podle Nory Fridrichové největší slabiny systému, který má pomáhat slabým a ohroženým? Proč je u nás tolik rodin s dětmi, které nemají šanci získat dostupné bydlení? A proč se i na sítích vyjadřuje, jako by točila televizní reportáž? Poslechněte si rozhovor s Norou Firdrichovou v novém podcastu Hlas Heroine.

Podcast Hlas Heroine je dostupný i na všech obvyklých platformách.

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s