E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Podcast Pohřešovaná: záhadné zmizení šíří děsivou nejistotu

08. květen 2020
77 504

Na krátké cestě mezi dvěma vesnicemi zmizí jeden červencový podvečer čtrnáctiletá dívka. O tom, že nedojela, kam chtěla, první večer a noc nikdo neví. Následně ji začne hledat rodina, policie, mezinárodní pátrací týmy. Nenajdou ani dívku, ani kolo, na kterém jela. Navzdory třem intenzivním pátracím vlnám a stále živé naději rodiny se dívka už nikdy neobjeví. Ani živá, ani mrtvá.

Foto: Audionaut

Zmizení Ivany Koškové není vymyšlený námět na detektivní minisérii, ale událost, která se skutečně stala v červenci 1997 a dodnes nemá žádné rozřešení. Jako minisérii ji ale najdete – dokumentarista Petr Hátle v osmi dílech true crime podcastu Pohřešovaná putoval po jejích stopách a sestavil místy napínavou, místy trochu utlumenou, rozhodně ale znepokojující poslouchanou. Dokumentární sérii teď za poplatek uvedla nová podcastová platforma Audionaut.

Hátle má podle svých slov pro zkoumání případu nevysvětleného zmizení osobní důvody, protože vyrostl  kousek od místa, kde se odehrálo. Ivanin případ se ale zjevně stává osobním pro každého, kdo se o něj byť jen trochu zajímá, a vůbec nemusí žít poblíž. Fakt, že může člověk zmizet i s kolem bez jediné stopy na trase dlouhé necelé dva kilometry a jednadvacet let se nikde neobjevit ani živý ani mrtvý (Ivanu přirozeně nehledali policisté jen v Česku a pátral po ní i Interpol) je těžké odbýt mávnutím rukou.

Zmizení dívky je záhada bez vysvětlení a nikdo nevíme, jestli i nás taková situace nemůže někdy potkat. Je prostě nepříjemně osobní, že děsivá a nevysvětlitelná událost se může stát úplně obyčejné puberťačce, která šetří na kolečkové brusle a baví jí dějepis.

To nejlepší do vašich uší

Česká Matematika zločinu si zaslouží první místo v seznamu doporučených podcastů. Nejen proto, že byla prvním podcastovým kriminálním seriálem v Česku. Lze ji doporučit kvůli jejímu poctivému a atraktivnímu provedení, obsahu i přesahu. Autorky Magdalena Sodomková a Brit Jensen se v pěti pečlivě vystavěných epizodách vydávají po stopách chybných posudků soudního znalce v oboru forenzní biomechaniky Jiřího Strause. 

Americký The Serial platí za otce true crime žánru. Novinářka Sarah Koenig posluchačům napínavou formou odhaluje střeva omylného amerického soudního systému, přičemž se specializuje na osudy přistěhovalců. Dynamika podcastu je strhující a poctivě ukazuje silné i slabé stránky moderní žurnalistky. Koenig svou nesmlouvavou prací otevřela dveře žánru true crime milionům lidí na celém světě.

Podcast Dropout, který britský deník The Guardian zařadil mezi dvacet momentálně nejlepších true crime počinů, sleduje cestu Elizabeth Holmes. Ta ve svých devatenácti letech vymyslela a pak vybudovala údajně revoluční, ve skutečnosti zcela zbytečné a technologicky nevyhovující, zařízení pro testování krve. Podcast inspirovaný knihou redaktora Johna Carreyroua z Wall Street Journal sleduje, jak Holmes dovedla obratně jednat s lidmi, jak si kolem prstu omotala velké investory a jen na základě kouzla osobnosti vybudovala firmu v hodnotě devíti miliard dolarů. Holmes je teď ve Spojených státech obviněná z podvodu a hrozí jí dvacet let vězení. 

Dokumentarista Payne Lindsey po dvou úspěšných sezónách Up and Vanished, kde se věnuje dvěma zmizelým a nikdy nenalezeným ženám, obrací v novém podcastu Atlanta Monster svoji pozornost k sérii dětských vražd v Atlantě z let 1979 - 1981. Ty sice mají oficiálně svého pachatele – už 37 let je za ně odsouzený a uvězněný Wayne Williams. Zkušenému dokumentaristovi ale na případu něco nesedí a daří se mu odhalit, že jeho pozadí je mnohem komplikovanější, než se zdálo.

Nálada jako z True Detective

Ivanu Koškovou samozřejmě Hátle nenajde a nezjistí ani nic, co by kauzu vyřešilo nebo posunulo. Pečlivě ale skládá obrázek jejího zmizení, včetně míst, kulis, nálad a lidí, z nichž někteří působí, že si je vymysleli autoři seriálu True Detective. Narazíme na sympatickou dvojici policistů, pro které Ivanino zmizení není jen případ, na ezoterického blázna, který tvrdí, že je Ivana zavřená kdesi v hrobce, protřelou prostitutku, která strávila velkou část svého života „na trase“, i na nebezpečnou kuplířku, ze které roky udělaly jen zdánlivě neškodnou starou babičku.

Autor se všemi mluví, všech se ptá, někdy ale není důsledný a dává svědkům prostor zamlčet něco, co se pro ně zdá být těžké nebo nepříjemné. To může být pochopitelné, i když posluchač by mohl a měl chtít ještě trochu víc.

Hátle v dokumentu osciluje mezi oslovením Ivana a Ivanka, jako by se nedokázal rozhodnout, koho vlastně hledá. Odráží to ale možná jen to, na co přijde během pátrání – pohřešovaná čtrnáctiletá Ivana není jen nedospělá holčička, jen nenápadná školačka, jen druhorozený miláček rodičů. Tak jako nikdo z nás není jen fyzik, jen manželka nebo jen diabetik. Ivana ale dostává s každým dílem podcastu jasnější obrysy a tím palčivější se pak při poslechu zdá hlavní nezodpovězená otázka - kde jednadvacet let je?

Marné pátrání a plíživá nejistota

Jak sám dokumentarista říká, Pohřešovaná není investigativní podcast. Přesto si neodpustí zmínit, že mu Ivanina rodina přijde zvláštní. Jenže jaká rodina, ze které se beze stopy ztratí dítě, není poznamenaná, chcete-li „tak trochu zvláštní“? Hátle, který chtěl Pohřešovanou původně točit na kameru, se k obrazům často uchyluje aspoň prostřednictvím svého komentáře.

Popisuje barvu rtěnky a laku na nehty policejní psycholožky, podrobně svými slovy přibližuje vzhled a atmosféru místa Ivanina zmizení. Často mluví o tom, co cítí, kdo na něj udělal jaký dojem. Možná je to důsledkem toho, že se jen v čistém zvuku necítí být úplně doma, jeho přístup je ale i přes jistou neohrabanost osvěžující a události i lidi posluchači přímo zhmotňuje před očima. 

Právě kvůli nenápadné palčivosti, která na nás s každým dílem nakládá víc detailů, otázek a skutečností, které se zdají být zásadní, ale pak nemají význam, i zprostředkovaného zoufalství rodiny, stojí Pohřešovaná za poslech. Vyvádí z bezpečné „posluchačské“ zóny, protože, jak v Pohřešované trefně zazní od filozofa Miroslava Petříčka, postavit dnešního člověka před danou nejistotu, se kterou není schopen nic udělat, je to nejhorší, co se mu může stát. A nejistotu tento podcast vyvolává víc než cokoliv jiného. Nevysvětlitelná zmizení zdánlivě nepatří do doby, kdy jsme zvyklí mít své blízké neustále na dosah. Pohřešovaná ale skvěle připomíná, že tyto věci existují nám navzdory.

Foto: Heroine

Vychází nová Heroine!

V květnovém čísle Heroine najdete:

  • Rozhovor s Marií Šabackou. Polární ekoložka se specializuje na mikrobiologii ledovců a část roku tráví na odlehlých arktických stanicích. Jak se žije v izolaci a nehostinném prostředí?
  • O manželství. Ve dvou komplementárních pohledech se nad institucí manželství zamýšlí koučka Iveta Clarke a párový terapeut Petr Kačena. Obecná prohlášení o tom, že na vztahu je třeba pracovat, nefungují. Jak konkrétně manželství posilovat, aby přežilo?

  • Až na krev. Velký menstruační manuál Jany Patočkové přehledně popisuje všechny alternativní přístupy k procesu, kterým prochází polovina celé populace, ale který se stále zdá jako cosi, o čem je třeba mluvit šeptem.

  • Výchova od "ego" k "eko". Psycholožka Zuzana Krásová se zamýšlí nad tím, jak děti učíme lásce a péči o přírodu.

  • Šatník na míru neboli capsule wardrobe. Je možné dopracovat se k šatníku, který funguje? K takovému, aby padnul na míru právě vám, nenudil vás, a přitom aby vaše skříň nebyla plná oblečení, které nenosíte?

  • Kosmetika s čistým svědomím. Udržitelnost už není luxus, ale kritérium výběru. Abychom věděli, co kupujeme, naučme se nejdřív rozumět slovníku obklopujícímu ekologickou a etickou krásu.

...a mnohem víc. Předplaťte si Heroine ještě dnes!

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s