E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Nevhodné poznámky mě staví do ponižující role, kterou nechci přijímat, říká Linda Bartošová v Hlasu Heroine

Novinářka a moderátorka České televize Linda Bartošová se rozhodla, že už nebude přecházet sexuální narážky a komentáře ohledně vzhledu, kterým čelí v práci. Co přesně jí vadí a proč už nevhodné poznámky nechce tolerovat, vysvětluje v novém díle podcastu Hlas Heroine.

Se sexuálními poznámkami se – jako většina žen – poprvé setkala už na začátku dospívání. „Tehdy jsem nevěděla, že je to špatně nebo že bych to měla řešit. Ve třinácti vám ještě nenarostlo sebevědomí a nedokážete to formulovat v momentě, kdy se ty věci dějí,“ vzpomíná Linda Bartošová, která pracuje jako novinářka a moderátorka Událostí České televize. „Tehdy mi to přišlo normální. Ve škole absentuje sexuální výchova, doma jsme se o tom nebavili a mezi holkami to taky nebylo téma,“ vybavuje si.

Rozumím tomu, že zejména pro starší ročníky to je hodně těžký. Tohle je jedna z dalších věcí, která už není, jak bývala. Je pro ně asi náročné vnitřně přijmout ten fakt, že se něco mění.

K rozhodnutí nepřecházet poznámky, které jí vadí, a zejména v pracovním prostředí ji dostávají do nepříjemného defenzivního postavení, musela dospět. „Přišlo to s tím, jak rostu – mentálně i v práci, kolik jistoty mám v sobě. Mně je osmadvacet, mám pocit, že poslední rok jsem se začala poprvé v životě cíti jako žena,“ vysvětluje.

Hranice komplimentu

„Když se ohradím, jsou reakce většinou dotčené,“ říká Linda Bartošová. „Většinou je to zásah do celý život trvajícího způsobu chování toho člověka. Rozumím tomu, že zejména pro starší ročníky to je hodně těžký. Tohle je jedna z dalších věcí, která už není, jak bývala. Je pro ně asi náročné vnitřně přijmout ten fakt, že se něco mění.“

Poslouchejte Hlas Heroine

Poslechněte si i další díly podcastu. Pavel Houdek se ptá pozoruhodných žen z mnoha oborů.

O sexuálním obtěžování nejen na sítích a o životě v polyamorním vztahu si povídal s herečkou Terezou Těžkou.

„Jsem teď citlivější na projevy sexuálního obtěžování,“ říká herečka Tereza Těžká

Článek, ve kterém pro server Aktuálně sepsala svoje zkušenosti s nevhodnými poznámkami, kterým zejména v práci čelí, vyvolal mnoho reakcí. A ne všechny byly pozitivní. „Jedním z argumentů bylo, že přece nemůžeme přijít o ty krásné komplimenty,“ popisuje Linda. „Já se nebráním komplimentům, pokud mi je řekne kamarád nebo někdo v mém osobním čase. Ale nechci je slyšet v práci, protože ta se naopak s tím tělem nepojí. Myslím, že to je docela logické,“ říká.

Linda Bartošová věří, že i u dobře míněných komplimentů vždycky záleží na situaci a na blízkosti vztahu. „Když vyjdu z maskérny, mám třeba nové šaty a kameraman mi řekne, že vypadám dobře, tak jsem s tím v pohodě. Ale od respondentů to slyšet nechci. Nastavuje to pro mě ponižující roli, kterou nechci přijímat.“

„Kdybych to měla nějak paušalizovat, tak za hranicí je něco, co už souvisí se sexem nebo evokuje sexualitu. Když mi někdo řekne, že mám pěknou barvu vlasů, sluší mi to, mám hezké šaty, tak to potěšit může. Ale hezký zadek nebo peprnější věci, které jsou nabídkou sexu, jsou za hranou. Pokud to není něco, co byste řekli třeba svojí sestřenici, tak už je to mimo,“ uvažuje moderátorka.


Heroine pořádá panelovou diskusi s pěti potenciálními kandidátkami na prezidentku, které znáte z titulní strany našeho speciálu. 20. 10. 2021 v Centru architektury C.A.M.P. v areálu Emauzského kláštera promluví Danuše Nerudová, Miroslava Němcová, Lenka Bradáčová, Adéla Šípová a Rut Kolínská. Diskuse bude moderovat Martin Veselovský. Dále vás čeká welcome drink, motivační talk Barbary Havelkové, občerstvení a networking s lidmi, kterým není lhostejný osud naší země. O prodeji vstupenek na akci se dozvíte více na konci července!


Někteří komentující jí také vyčítali její účast v soutěži krásy, která je na hodnocení vzhledu a těla přímo postavená. Tyhle komentáře jsou pro Lindu Bartošovou, která soutěží prošla před deseti lety, nepochopitelné. „Pokud bychom přijali myšlenku, že nemám právo o tom mluvit, protože jsem participovala na prostředí, kde je ženské tělo ve středu zájmu, znamená to, že už si musím nechat všechno líbit? Nebo že každá další žena pracující v modelingu nebo třeba i v sexuálním byznysu nemá právo jít po ulici, aniž by po ní někdo pokřikoval nebo na ni sahal? Tomu nerozumím.“ diví se moderátorka.  

„Nenapsala jsem to pro svou slávu. Snažím se tím svým drobným příspěvkem do debaty nakreslit hranici pro všechny další holky. Píšu to pro tu holku, která mi zaklepe na dveře kanceláře a děkuje mi, protože se jí to děje dnes a denně. Nepříjemné poznámky, které se vás dotknou, přemýšlíte o nich, místo abyste tu energii věnovali něčemu jinému. Nepsala jsem to pro sebe, ale pro tyhle holky,“ říká Linda Bartošová. 

Jak dnes hodnotí svou účast v soutěži krásy? A proč je podle ní sexuální obtěžování hluboce veřejnoprávní téma? Poslechněte si celý rozhovor s Lindou Bartošovou v novém díle podcastu Hlas heroine.

Hlas Heroine je dostupný i na všech obvyklých platformách.

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s