E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

„Můžeš být pankáč, a přitom abstinent,“ říká ToyBox v podcastu Hlas Heroine

ToyBox se věnuje komiksu, ilustruje knížky, dělá street artové projekty a pro Heroine tvoří ilustrace k sérii článků Uzel zahradníkem. V podcastu Hlas Heroine mluví o tom, jak jí narození dětí změnilo vztah k penězům, jak si s partnerem férově rozdělili péči o velkou rodinu a proč si zvolila pozitivní životní styl. Součástí jejího životního příběhu je i zneužívání, které zažila v dětství a s nímž se dodnes vyrovnává na terapii. „Je důležité o tom mluvit kvůli podpoře obětí, abychom chránili svoje dcery… a prostě rozbili patriarchát,“ říká ToyBox v rozhovoru s Pavlem Houdkem.

Foto: Archiv

„Tohle byl asi můj nejtěžší rozhovor,“ uvažuje Pavel Houdek. „Ponořili jsme se do tématu sexuálního zneužívání a mluvili o tom, jaké následky to na člověku zanechá. Bylo to hodně osobní a silné,“ říká Pavel Houdek, lektor sebeobrany a právník, který veřejně vystupuje proti sexuálnímu obtěžování a násilí. Právě Pavel Houdek je moderátorem podcastu Hlas Heroine.

ToyBox je umělkyně, která se léta pohybovala v ultralevicovém prostředí. Dnes se zasazuje o zavedení důstojných podmínek a standardů pro ilustrátory. Představa romantického umělce, který žije mimo společnost a umře jako mladý, hladový a sám, by podle ní už měla být přežitá. „Za nás umělce bych ráda řekla, že my bychom naopak rádi žili dlouhé a šťastné životy s našimi rodinami,“ prohlašuje ToyBox. Sama má rodinu velkou, s partnerem mají čtyřletá dvojčata a ve střídavé péči se starají ještě o další dvě děti. 

Mateřství není jen dřina a otrava. Některým rodičům zbyl z divokého mládí jen ten chlast, a to mi přijde smutný.

„Skloubit mateřství a péči je strašně těžký a je to těžký pro všechny ženy,“ připomíná. „Den si plánuju na malé úseky. Musíme být strašně zorganizovaní, aby ten náročný systém, kterým je rodina, fungoval,“ vysvětluje ToyBox. V podcastu prozrazuje, podle jakého klíče se jim s partnerem podařilo rozdělit si domácí práce a péči o děti, aby se oba mohli věnovat svojí práci. 

Ilustrátorka, která jezdila se sound systémy na parties a trávila čas se squattery, s narozením dětí přestala nejen „mejdanit“, ale rozhodla se pro pozitivní životní styl. Je veganka, pravidelně cvičí, medituje a odmítá stereotyp nešťastné udřené mámy. „Mateřství není jen strašná dřina a otrava. V tom se nedá najít žádná radost. Některým rodičům zbyl z divokého mládí jen ten chlast, a to mi přijde smutný. Já bych si ráda nechala tu legraci a vynechala chlast,“ říká ToyBox. Nedávno se rozhodla, že bude „straight edge“ abstinentka. Chce být pozitivním příkladem pro svoje děti a svým vlastním způsobem života dokazuje: „Můžeš být zároveň pankáč, a přitom abstinent.“

Co jí dala ultra levicová scéna? Která kniha jí pomohla uspořádat si pracovní a rodinný život? A jak chce předat svým dětem zdravý postoj k vlastnímu tělu? Pusťte si první díl podcastu Hlas Heroine. Poslouchejte hlasy žen, které mění svět.

Podcast Hlas Heroine najdete od 14. 2. také na všech obvyklých platformách. 

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s