E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

„Jsem divná holka s brýlemi a s mikrofonem,“ říká novinářka Šárka Kabátová v podcastu Hlas Heroine

Točí reportáže s fotbalovými chuligány, odpůrci nošení roušek i s fanoušky kapely Ortel. Věří totiž, že je důležité, aby zazněl i hlas lidí s odlišnými postoji nebo extrémními názory. V dalším dílu našeho podcastu uslyšíte, proč ji přitahují temná témata a co jí pomáhá zachovat klid v nebezpečných situacích.

Foto: Archiv

Říká o sobě, že je novinářka a příležitostná dokumentaristka a že je otravná. „Moje sestra si myslí, že jsem prostě jenom magor,“ odpovídá moderátorovi podcasu Hlas Heroine Pavlu Houdkovi na otázku, proč si pro své reportáže často vybírá temná témata. Ve skutečnosti nechce plýtvat časem a energií na „pěnu dní“. A tak si všímá choulostivých problémů, soustředí se na nevšední jevy ve společnosti a shodou okolností to jsou zrovna temnější fenomény. V dokumentárním cyklu My, který připravuje pro Seznam Zprávy, se vypravuje za týranými ženami, mezi rekreanty u Máchova jezera, fotbalové fanoušky nebo třeba mezi demonstranty, kteří odmítají roušky, a pandemie je podle nich jen mediální manipulace.

Právě reportáž z této demonstrace vyvolala silnou vlnu nenávistných reakcí. „Chodila jsem jen s mikrofonem za lidmi a ptala se jich na jejich postoje,“ vysvětluje se Šárka. „Ti, co mi za to nadávají, nejsou schopni reflektovat, že lidi mají jiné názory. Lidé nechtějí mít nastavené zrcadlo,“ uvažuje. Nechat promluvit lidi různých názorů a zájmů je přitom právě to, o co Šárce v její práci jde.

Jezdím za lidmi s mikrofonem, jsem otravná a zkouším se s nimi bavit úplně normálně, jako se teď bavíme spolu.

„Nechci potvrzovat dojem, že my si v Praze žijeme na nějakém obláčku,“ vysvětluje. Proto se rozhodla sednout do auta, vydávat se za lidmi a ptát se jich na jejich problémy a postoje. „Vždycky za tím něco je. Nejde jen o jednotlivce, ale o určité jevy. Tak za nimi jezdím s mikrofonem, jsem otravná a zkouším se s nimi bavit úplně normálně, jako se teď bavíme spolu. A ono to nějakým zázrakem funguje,“ popisuje.

„Šárka a její seriál My je fenomén,“ soudí moderátor podcastu Hlas Heroine Pavel Houdek. „Zaujala mě ta část rozhovoru, kdy líčí bezprostřednost, s jakou je schopna navázat kontakt s fanoušky kapely Ortel – její opravdový zájem o lidi na nejrůznějších okrajích,“ říká.

Na koncertu kapely Ortel, kde měla s organizátory domluvené natáčení, ale zpěvák ji přesto ze sálu nechal vyhodit, se Šárce povedla zcela nečekaná věc. A to právě díky její metodě, kdy se autenticky začne s lidmi bavit a ptá se tak dlouho, až lidé pochopí, že není jejich nepřítel, ale prostě jen „holka s brýlemi a s mikrofonem“. „Na začátku ke mně měli nedůvěru, ale stála jsem s nimi na tom ‚kuřplace‘ tak dlouho, až jsme si začali normálně povídat,“ vypráví. Jak reportáž dopadla a co bylo pro Šárku malým vítězstvím, si poslechněte ve třetím díle podcastu Hlas Heroine.

Dozvíte se také, co je pro Šárku nejhorší na tom, když čelí virtuálním výhrůžkám, jaké reakce na její reportáže ji nejvíc dojímají, nebo jaké události ve svém životě vděčí za to, že se o sebe nebojí ani v davu rozlícených fotbalových fanoušků.

Podcast Hlas Heroine je dostupný i na všech obvyklých platformách.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s