E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium
Heroine.cz

Posilovna sebevědomí: Catcalling. Pokřikování není kompliment

Slangový výraz catcalling můžeme přeložit jako pokřikování na ulici. Ale nejsou to jen slova, která odezní a zmizí. Přijdete domů a pořád je na sobě cítíte. Také nikdy nevíte, jak na catcalling reagovat? Ve spolupráci s Moderní sebeobranou přinášíme druhý díl seriálu Posilovna sebevědomí. Názorné video vám ukáže, jak vzít kontrolu nad nepříjemnou situací zpět do svých rukou. Až se vám to stane příště, nebudete to vy, kdo se bude stydět.

Foto: Heroine, Moderní Sebeobrana

Posměšná nebo urážlivá slova, která na vás někdo pokřikuje na ulici, jsou jako lepidlo. Trápí vás i druhý den a některé obzvláště „povedené“ narážky vás možná štvou dodnes. Catcalling je v konečném důsledku nástroj, který pomalu a pozvolna mění vaše chování, omezuje vás, krade vám svobodu pohybovat se ve veřejném prostoru, který patří všem. Stalo se vám, například, že jste si raději nevzala krátkou sukni nebo šaty, protože jste věděla, že se budete vracet večer, a chtěla jste se vyhnout tomu, aby na vás muži pokřikovali?

Pokud ano, berete tím samy sobě kousek svobody. Svobody obléci si to, co je vám příjemné, v čem se cítíte dobře. Namísto toho se oblékáte podle toho, o čem si myslíte, že to bude/nebude vyvolávat pokřik a narážky.

Vnímáte catcalling jako kompliment?

Je proto zcela na místě se při catcallingu ohradit a dotyčného rázně poslat do patřičných míst. Možná se vám dostane ještě dalších urážek, ale to nevadí. Pamatujte si, že pokud se ozvete a nenecháte si to líbit, neděláte to kvůli dotyčnému.

Foto: Moderni sebeobrana

Mlaskání a oplzlé komentáře. Obtěžovali ji strážníci ve službě. Odmítla si to nechat líbit

Catcalling

Děláte to hlavně kvůli sobě. Když si podobné hnusárny nenecháte líbit, zásadním způsobem se změní váš pocit a smýšlení o sobě samé. Až přijdete domů, budete se cítit dobře a nebudete mít potřebu pořád se vracet k tomu, co vám nějaký prasák řekl. Budete sebevědomější a díky tomu se budete cítit výrazně lépe.

V dalšímu dílu se podíváme na téma victim blaming.

Posilovnu sebevědomí sledujte na Heroine.cz, na Instagramu, na YouTube i na TikToku.

Partnerem seriálu Posilovna sebevědomí je Moderní sebeobrana. Děkujeme Magenta Experience Center za pomoc při realizaci videí.

Popup se zavře za 8s
zavřít reklamu