E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium
Heroine.cz

„Nejvíc mě pálí, že ve všech typech rozhodování chybí ženy,“ říká Johanna Nejedlová v podcastu Hlas Heroine

Oceňovaná aktivistka se zasazuje za změnu společenského vnímání sexuálního násilí a obtěžování. V rozhovoru s Pavlem Houdkem mluví o tom, proč se u nás lidé stále bojí feminismu, jak mluvit o sexu s dětmi nebo jestli je možné vytahat vagínu.

Foto: Archiv

„Jsem žena, která se snaží svou prací přispět k tomu, aby se lidem žilo líp,“ shrnuje aktivistka a publicistka Johanna Nejedlová své široké profesní působení ve spolku Konsent, kde se věnuje edukaci v oblasti sexuálního chování, v České ženské lobby nebo v redakční radě Deníku N. „Na první pohled je Johanna superžena,“ říká moderátor podcastu Hlas Heroine Pavel Houdek. „Baví mě, že otevřeně přiznává, že to tak vůbec není a že občas je spíše než výkonná ředitelka – jak zní titul její funkce – nevýkonná ředitelka...“

Jeden ze způsobů, jak k lepšímu životu lidí přispět, je podle Johanny dostat více žen na rozhodovací pozice. „Žen s normální lidskou zkušeností, které by dohlédly na to, aby opatření vydávaná na různých úrovních dávala smysl a nepřehlížela ženy, rodiny a pečující muže. Pokusila bych se do vedoucích pozic dostat schopné „lidské“ ženy,“ vysvětluje. Uvědomuje si totiž, že ženská zkušenost je jiná. „Není to vrozeným nastavením, jsme vychovávány odlišně. Očekávání jsou jiná a ženy se pak převážně realizují v péči,“ popisuje.

Johanna za své působení v oblasti lidských práv získala cenu Women of Europe v kategorii aktivismu, kde byla nominována mimo jiné i Greta Thunberg. Johannina děkovná řeč vzbudila pozornost tím, že poukázala na neutěšené financování jejích oceňovaných aktivit. „Cítím se vyčerpaná. Musíme bojovat o to, aby se dotace na naši práci nekrátily, když ten důvod pro krácení není nespokojenost s naší prací,“ upozorňuje Johanna.

Když někomu popíšu, co vlastně děláme, tak mi řekne: Vy jste v pohodě, ale tamty feministky, to jsou ty zlé…

„Je to jen proto, že někdo má pocit, že tohle téma by nemělo být podporovaný. Česká společnost nepodporuje žensko-právní aktivity. Je tady rozšířená představa, že feminismus je něco špatného,“ pokračuje. „Když někomu popíšu, co vlastně děláme, tak mi řekne: Vy jste v pohodě, ale tamty feministky, to jsou ty zlé…,“ uvědomuje si Johanna Nejedlová určitý paradox, se kterým se jako aktivistka v oblasti ženských práv setkává.

Se spolkem Konsent usilovně pracují na osvětě a prevenci v oblasti sexuálního násilí. Působí na školách, vzdělávají učitele a také do veřejného prostoru přinášejí témata mýtů kolem sexu. Jedním z nich je i „vytahaná vagina“. „Ten mýtus je o tom, že ženy i muži si myslí, že čím víc má žena sexu, tím bude mít víc povolenou vaginu. Žádanější mají být ty úzké vaginy. To je samozřejmě nesmysl, sexem se vagina nevytahá. Úzká vagina ale souvisí s tím, že ženy nejsou dostatečně vzrušené a svaly zůstávají částečně stažené,“ vysvětluje Johanna. „Je to absurdní. O mužích si překvapivě nikdo nemyslí, že čím víc mají sexu, tím budou mít slabší erekci,“ upozorňuje na nelogičnost mýtu.

Proč u nás pokulhává sexuální výchova na školách a jakou roli hraje v „samostudiu“ mladých lidí porno? A proč není dobré, abychom praktiky zobrazované v pornu brali jako normu? Johanna Nejedlová ví hodně o sexuální výchově a Pavel Houdek se jí nebojí zeptat. Rozhovor s Johannou Nejedlovou poslouchejte v Podcastu Hlas Heroine.

Podcast Hlas Heroine najdete také na všech obvyklých platformách.

Popup se zavře za 8s
zavřít reklamu