E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium
Heroine.cz

„Můžeš být pankáč, a přitom abstinent,“ říká ToyBox v podcastu Hlas Heroine

ToyBox se věnuje komiksu, ilustruje knížky, dělá street artové projekty a pro Heroine tvoří ilustrace k sérii článků Uzel zahradníkem. V podcastu Hlas Heroine mluví o tom, jak jí narození dětí změnilo vztah k penězům, jak si s partnerem férově rozdělili péči o velkou rodinu a proč si zvolila pozitivní životní styl. Součástí jejího životního příběhu je i zneužívání, které zažila v dětství a s nímž se dodnes vyrovnává na terapii. „Je důležité o tom mluvit kvůli podpoře obětí, abychom chránili svoje dcery… a prostě rozbili patriarchát,“ říká ToyBox v rozhovoru s Pavlem Houdkem.

Foto: Archiv

„Tohle byl asi můj nejtěžší rozhovor,“ uvažuje Pavel Houdek. „Ponořili jsme se do tématu sexuálního zneužívání a mluvili o tom, jaké následky to na člověku zanechá. Bylo to hodně osobní a silné,“ říká Pavel Houdek, lektor sebeobrany a právník, který veřejně vystupuje proti sexuálnímu obtěžování a násilí. Právě Pavel Houdek je moderátorem podcastu Hlas Heroine.

ToyBox je umělkyně, která se léta pohybovala v ultralevicovém prostředí. Dnes se zasazuje o zavedení důstojných podmínek a standardů pro ilustrátory. Představa romantického umělce, který žije mimo společnost a umře jako mladý, hladový a sám, by podle ní už měla být přežitá. „Za nás umělce bych ráda řekla, že my bychom naopak rádi žili dlouhé a šťastné životy s našimi rodinami,“ prohlašuje ToyBox. Sama má rodinu velkou, s partnerem mají čtyřletá dvojčata a ve střídavé péči se starají ještě o další dvě děti. 

Mateřství není jen dřina a otrava. Některým rodičům zbyl z divokého mládí jen ten chlast, a to mi přijde smutný.

„Skloubit mateřství a péči je strašně těžký a je to těžký pro všechny ženy,“ připomíná. „Den si plánuju na malé úseky. Musíme být strašně zorganizovaní, aby ten náročný systém, kterým je rodina, fungoval,“ vysvětluje ToyBox. V podcastu prozrazuje, podle jakého klíče se jim s partnerem podařilo rozdělit si domácí práce a péči o děti, aby se oba mohli věnovat svojí práci. 

Ilustrátorka, která jezdila se sound systémy na parties a trávila čas se squattery, s narozením dětí přestala nejen „mejdanit“, ale rozhodla se pro pozitivní životní styl. Je veganka, pravidelně cvičí, medituje a odmítá stereotyp nešťastné udřené mámy. „Mateřství není jen strašná dřina a otrava. V tom se nedá najít žádná radost. Některým rodičům zbyl z divokého mládí jen ten chlast, a to mi přijde smutný. Já bych si ráda nechala tu legraci a vynechala chlast,“ říká ToyBox. Nedávno se rozhodla, že bude „straight edge“ abstinentka. Chce být pozitivním příkladem pro svoje děti a svým vlastním způsobem života dokazuje: „Můžeš být zároveň pankáč, a přitom abstinent.“

Co jí dala ultra levicová scéna? Která kniha jí pomohla uspořádat si pracovní a rodinný život? A jak chce předat svým dětem zdravý postoj k vlastnímu tělu? Pusťte si první díl podcastu Hlas Heroine. Poslouchejte hlasy žen, které mění svět.

Podcast Hlas Heroine najdete od 14. 2. také na všech obvyklých platformách. 

Popup se zavře za 8s
zavřít reklamu