E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

„Lidé dřív hledali dobrou práci, dnes hledají aspoň nějakou,“ říká kariérní poradkyně

Do našeho pracovního života víc než kdy jindy promlouvá péče. Staráme se o děti a rodiče, o domov, ze kterého se teď stala škola, kancelář i dětské hřiště, a v neposlední řadě by měla být péče o nás samotné. Kariérní poradkyně Lucie Václavková doporučuje být k sobě laskavá: „Touha po dokonalosti nás vyčerpává a překáží nám v tom, posunout se dál. Nemůžeme stihnout všechny naše role na sto procent a je lepší vypustit nedokonalý výsledek než žádný.“

Ještě začátkem tohoto roku poptávka po zaměstnancích v Česku převyšovala nabídku a obecně se dalo říct, že zaměstnanci byli ve výhodné pozici, převažoval tlak na růst mezd a poskytování nejrůznějších zaměstnaneckých výhod. Současná situace uprostřed druhé vlny koronavirové epidemie je už jinde – míra nezaměstnanosti se sice pohybuje okolo poměrně nízkých 3,8 %, ale podle největšího provozovatele pracovních portálů v Česku LMC, který spravuje i servery Jobs.cz a Práce.cz, dramaticky poklesl počet nabízených pracovních pozic a zároveň se o desítky procent zvýšil počet reakcí.

Lucie Václavková

Kariérní poradkyně a lektorka pomáhá ženám rozvíjet a udržet kariéru. Zaměřuje se na návrat do zaměstnání nebo jeho změnu, rozjezd podnikání na volné noze, vzdělávání a získávání nových zkušeností, na osobní marketing, využití LinkedIn a dalších sociálních sítí pro kariéru. Tvoří podcast Kariérní příběhy, bloguje, píše odborné články, založila a spravuje online komunitu pro kariérové poradce.

Opatření, která s epidemií souvisejí, měla výrazný dopad na ženy. Podle LMC častěji přišly úplně o práci, častěji čerpaly ošetřovné, častěji taky neměly přidělenou práci nebo nepracovaly z důvodů překážek na straně zaměstnavatele. Častěji proto zažily výpadek v příjmech a musely taky víc přemýšlet o tom, jak a jestli budou svoji práci dělat. „Během posledních měsíců sleduji celkem výraznou proměnu očekávání klientů. Zatímco dřív hledali vysněnou práci, dnes chtějí mít alespoň nějakou práci,“ říká Lucie Václavková, která se živí jako kariérní poradkyně. 

To, co můžu

Podle Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu měla první vlna pandemie výrazně negativní dopad na duševní zdraví žen. Šetření v českých domácnostech ukázalo, že příznaky alespoň středně těžké deprese a úzkosti se objevily u pětiny lidí (před pandemií udávalo příznaky jen 6 % respondentů). Nejvíc zasaženy byly ženy, převážně ty s dětmi. Zhoršené duševní zdraví se u nich projevilo ve 37 % případů.

V pracovním životě vnímají ženy jako největší momentální deficit nedostatek času. Sice rapidně vzrostla možnost pracovat z domova, na druhou stranu v tomhle režimu, který by měl pracovníkům primárně ulehčit, řeší rodiče neustále péči o děti a zabezpečení jejich vzdělávání,“ shrnuje Lucie Václavková. 

Co se osvědčilo

„Nemám univerzální doporučení, protože každý má pro práci z domova jiné podmínky a prostory,“ říká Lucie Václavková, která jako v režimu home office pracuje většinu svého profesního života. Domácnost sdílí s manželem a třemi dětmi. „Mohu pouze nabídnout, co se osvědčilo nám,“ říká.

  • Máme režim školy, práce, odpočinku.
  • Střídáme se s partnerem v práci a péči.
  • Máme vlastní pracovní prostor, i když mobilní.
  • Jsme v kontaktu s rodinou, kamarády, kolegy.
  • Delegujeme v práci i v soukromí.
  • Máme kvalitní sluchátka 

Doporučuje (nejen) ženám hledat podporu. Ať už v rodině a u přátel nebo u odborníků a v různých projektech na podporu kariéry. „A zaměřit se na to, co můžu, místo na to, co nemůžu. Když nemám placenou práci, mohu pracovat jako dobrovolník, když nemám čas psát články, mohu sdílet kratší příspěvky na sociální sítě, když nemohu školit a konzultovat naživo, můžu zkusit online konzultace a webináře,“ vyjmenovává Lucie.

Klíčové pro současný nejen pracovní život je podle ní slevit z nároků i z očekávání a vyzbrojit se trpělivostí a vytrvalostí. „I něco malého každý den ve výsledku umožní dosáhnutí něčeho velkého. Mluvit s okolím o tom, co děláte, pomáhá tomu, aby k vám přicházely příležitosti, to platí nejen pro práci. A důležité, i když se to často zmiňuje až na konci, je starat se sama o sebe. Dnešní situace není sprint, ale maraton, proto musíme dobře hospodařit s našimi zdroji a pravidelně je doplňovat,“ říká.

S dětmi za krkem

Perspektiva péče, která je teď zejména pro ženy naprosto zásadní v nahlížení jejich pracovního života, přináší ale ještě jedno naprosto zásadní hledisko. „Pro některé z nás je v tuto chvíli skloubení práce a péče o rodinu tak náročné, že pro zachování duševního i fyzického zdraví potřebujeme ubrat z pracovního nasazení, dát si pauzu nebo alespoň snížit pracovní úvazek či závazky,“ sdílí svou zkušenost Lucie Václavková a radí: Pokud potřebujeme ubrat, varujme klienty a zaměstnavatele včas. „Hledejte společně vhodné řešení, abyste minimalizovali riziko, že o práci nebo o dobré jméno přijdete úplně,“ dodává.

Do online prostoru a vzdálené komunikace se kromě vzdělávání přesouvá i medicína nebo nákupy. A samozřejmě práce. Nekonečný home office z našich pracoven, obýváků i předsíní má svoje klady i zápory, jako ostatně všechno. „Home office tříbí naši schopnost pracovat odkudkoliv i za nepříznivých podmínek, a v tom jsou ženy skvělé. Šanci zapojit se dostávají otcové. Zažít jaké to je, pracovat s dětmi za krkem, je i pro ně důležité. Zaměstnavatelé si zase vyzkoušeli, že i na dálku může spolupráce fungovat a do budoucna můžeme očekávat větší možnost práce z domova než dřív. Zjistili jsme, že pracovat z domova není vždy výhoda a začínáme si vážit možnosti docházet do kanceláře. A když máme čas na práci, tak prostě makáme, abychom se pak mohli věnovat sobě nebo rodině,“ vypočítává přínosy práce z domova kariérní poradkyně.

Nezůstávat u jedné cesty

Pokud teď plánujeme nastartovat nějaký nový projekt nebo uvažujeme o změně zaměstnání, nabádá kariérní poradkyně k opatrnosti. „Není dobrá doba na zbrklá rozhodnutí a reakce, zvlášť pokud máme závazky a chybí nám větší finanční rezerva. Pokud nejsme spokojeni v zaměstnání, místo výpovědi můžeme zkusit vyjednávat o úpravě pracovní náplně či pracovních podmínek. Když nás láká podnikání nebo osobní projekt, můžeme ho začít rozjíždět ve volném čase při zaměstnání,“ varuje před impulzivními rozhodnutími Václavková.

Co pomůže, když měníme práci nebo obor?

Poznejte a pojmenujte sama sebe – svoje hodnoty, silné stránky, zkušenosti, dovednosti, úspěchy.
Prozkoumejte trh práce – zorientujte se v zaměstnavatelích, profesích, i úrovních odměňování.
Propojujte se s lidmi, kteří vám mohou pomoci. Nabízejte a hledejte podporu.
Pracujte na sobě – vzdělávejte se aspoň malou chvilku denně, vdechujte život osobním projektům, máte-li prostor, věnujte se dobrovolnictví.
Pracujte na sebeprezentaci. Mějte dobře sestavený životopis, využívejte sociální sítě. Ukažte, co děláte, a budujte osobní značku.

Na druhou stranu, spousta žen je podle ní k pracovní změně tlačena stávajícími podmínkami. Potřebují víc prostoru pro sebe nebo svůj rodinný život, potřebují se věnovat péči o někoho doma, potřebují zkrátit úvazek nebo přestat pracovat v noci. První rada zní: Když chceme zvýšit naše šance na nalezení práce, nezůstávejme jen u jedné cesty.

„Ani před covidem nestačilo jen sledovat nabídky na pracovních portálech. Je dobré si uvědomit, že mnoho nabídek sem vůbec nemíří,“ upozorňuje kariérní poradkyně a dává pár tipů. „Je samozřejmostí vědět něco o firmě, do které se hlásím, a je samozřejmostí přizpůsobit CV pracovní nabídce. Nepodnikejte na firmy kobercový nálet, zvolte raději míň dobře zacílených odpovědí. Kromě toho ale pomáhá využívat svoje kontakty, třeba se zmínit bývalým kolegům nebo známým. Vyplatí se taky aktivně oslovovat zaměstnavatele a zapracovat na své nalezitelnosti – mít profil na LinkedIn, zaregistrovat se na pracovních portálech nebo do katalogu. V pracovních nabídkách se neorientujte jen podle názvu pozic, ale podle požadovaných kompetencí a dovedností, a buďte připravené změnit obor,“ uzavírá Václavková.

Dodává, že se v posledních měsících setkává s mnoha ženami, které slevily ze svých ambicí, protože to vzhledem k náročné situaci prostě jinak nešlo. „Na druhou stranu jsem i v tomto náročném období měla štěstí být u několika podařených profesních změn, a to nejen práce, ale i oboru. Krize zafungovala jako urychlovač směrem k flexibilnější a smysluplnější práci, která přináší také zajímavé finanční ohodnocení,“ vidí v současné situaci i naději Lucie Václavková.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s