E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Rovnost žen a mužů není ani zbytečný náklad, ani módní trend, pane ministře Stanjuro

29. červenec 2022
23 024

Konzervativní poradci na ministerstvech hlídají, aby nová opatření nebyla příliš progresivní. Ve své snaze udržet ženy u dětí a u plotny ale ministři ODS přehlížejí, že rovnost mužů a žen je nejen správná, spravedlivá a nevyhnutelná, ale také velmi ekonomicky výhodná. Pro celou společnost.

Foto: Zbyněk Stanjura na jednání poslanecké sněmovny. Petr Hloušek / Právo / Profimedia'

Ministerstvo financí podle informací Deníku N aktivně blokuje vládní materiály týkající se otázky rovnosti žen a mužů. Problém má s podporou zkrácených úvazků, s výzvou k většímu otevření IT směrem k ženám nebo s evropskou směrnicí o potírání násilí na ženách. Podle Deníku N za těmito připomínkami stojí tým poradců ministra Stanjury vedený Filipem Bendou. Připomínky často vypořádává člen tohoto týmu a zaměstnanec kabinetu ministra Jakub Kvapilík, jehož názory si nijak nezadají s tím, co hlásá Aliance pro rodinu, za jejíž přizvání k připomínkování materiálů si ministr Marián Jurečka vysloužil kritiku

Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda k dotazu na tyto připomínky uvedl, že je v pořádku, že Ministerstvo financí hlídá, aby návrhy jiných resortů moc nestály, a že je v pořádku, že konzervativní křídlo ODS dbá na to, aby se nepodléhalo všem „módním trendům“.

Foto: Markéta Pekarová-Adamová, budoucí předsedkyně Sněmovny, na její ustavující schůzi. Profimedia

Tři z osmnácti. Nová vláda nedává naděje, že ženský hlas bude v politice víc slyšet

Komentář

„Módní trend“ úsilí o genderovou rovnost je tu s námi již více než sto let. Například Milada Horáková, ke které se česká pravice tak ráda odkazuje, by mohla vyprávět, kdyby ji ovšem chtěl někdo poslouchat. Jak víme, její odkaz mučednice komunistického režimu si konzervativci rozhodně nechtějí komplikovat ani jejím socialismem, ani jejím feminismem.

Ženy do IT, nebo do kuchyně?

Nerada redukuji otázku genderové rovnosti na její ekonomické aspekty, ale v souvislosti s Ministerstvem financí je to namístě. Možná by tedy ministerstvo mohly zajímat ty analýzy a výzkumy, které potvrzují, že úsilí o genderovou rovnost zejména na pracovním trhu přináší vyšší prosperitu a další příznivé výsledky jak jednotlivým firmám, tak ekonomice jako celku. 

To platí o celé řadě konkrétních opatření, vedle částečných úvazků například i o socializaci dětí v předškolních zařízeních – děti v jeslích a dětských skupinách jsou podle dřívějších informací Ministerstvu financí také trnem v oku. 

Měla by vláda podporovat rovnost žen a mužů?

V oblasti IT je chronický nedostatek odborníků a odbornic. Nejen konkrétním ženám, ale celému sektoru může pomoci cílená práce se stereotypy, která ženám často ve vstupu do IT brání. A platí to o odstraňování stereotypů ve vzdělání celkově. Z oživení na pracovním trhu bude pochopitelně profitovat i národní ekonomika. O tom, že pro budování moderní společnosti v zemi, která dle předvolebních hesel „patří na Západ“, není dobré plýtvat talenty a zavírat vzdělané ženy k plotně, ani nemluvím.

V tomto bodě vnímám ideologický pohled ministra financí nejkritičtěji – ani skutečnost, že musí řešit rozpočtovou odpovědnost a hledat příjmy do rozpočtu, které by právě vyšší zaměstnanost žen přinesla, ho nepřiměje překonat jeho konzervativní postoje a názor, že by měly být spíš v té v kuchyni. Na to, abychom pochopili, že čím déle budou ženy izolovány mimo trh práce, tím méně poputuje peněz do veřejných rozpočtů, a to v zásadě po celý jejich aktivní život, nepotřebujeme složité analýzy a stačí nám takzvaný selský rozum. 

Zveme vás na konferenci Svět podle Heroine

Tentokrát na téma Neviditelné ženy

23. října, Vzlet, Praha-Vršovice

Chci být u toho

Pokud by členové vlády potřebovali argumentační podklady, úplně jim postačí nahlédnout do vlastních materiálůStrategie rovnosti žen a mužů na léta 2021–2030. Opatření pro zvýšení rovných příležitostí není možné redukovat jen na výši okamžitých nákladů (pokud vůbec jsou), je nezbytné důsledně operovat i s jejich očekávatelnými přínosy. Jen tak můžeme uvažovat o skutečných „investicích do lidí“.

Co si přeje společnost, poradce nezajímá

Je nabíledni, že minimálně části naší politické reprezentace tyto argumenty nepřijdou relevantní, protože jsou v rozporu s jejich konzervativním pohledem na svět. Co na tom, že podle průzkumů veřejných mínění takový pohled ve společnosti nepřevládá; znevýhodnění na pracovním trhu vnímá veřejnost velmi citlivě. Jednou si tyto strany současní voliči a voličky zvolili, tak teď už zřejmě na jejich názorech, potřebách a preferencích nezáleží.

Ti členové vlády, k jejichž materiálům připomínky směřovaly, jim vesměs neustoupili. Nicméně jisté ústupky vidíme, například ministr Jurečka upustil od rozvolnění podmínek pro čerpání rodičovského příspěvku. Z dalších vyjádření vyplývá, že pokud si konzervativní křídla budou trvat na svém, genderová rovnost nebude tématem, na kterém se bude štěpit koalice.

Od vládních stran a od členů vlády očekávám, že budou respektovat rozdělení pravomocí a kompetencí a věnovat se tomu, co je jejich práce.

Konzervativní smýšlení nikomu neupírám, ani jednotlivcům, ani politické straně nebo jejímu křídlu. Od vládních stran a od členů vlády ale jako občanka a daňová poplatnice mimo jiné očekávám, že budou respektovat rozdělení pravomocí a kompetencí a věnovat se tomu, co je jejich práce. 

V době, kdy ODS a ministr financí osobně hlásají potřebu být rozpočtově odpovědní a mluví se o tom, že není dost peněz na adekvátní platy státních zaměstnanců, by se poradci ministra i ministerstvo samotné měli zabývat především tím, co do jejich resortu patří – v tomto případě tedy státním rozpočtem a veřejnými financemi –, a ne zaměstnávat člověka, který v materiálech ostatních členů vlády hledá slovo „gender“.

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s