E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Žít Gileád. Knižní pokračování Příběhu služebnice

30. září 2019
51 565

Kanadská spisovatelka Margaret Atwood před pár dny vydala druhou knihu o teokratické diktatuře Gileádu, nazvanou The Testaments – Odkazy. Jak se vyvíjel osud Gileádu a jeho obyvatel a jak moc se v příběhu odráží vývoj naší společnosti v době, která od napsání první knihy uplynula?

Mezi vydáním první a druhé knihy uplynulo pětatřicet let, byl natočen vysoce hodnocený seriál – a také proběhla řada společenských změn. Mezi příběhy je dějový odstup pouze patnáct let a zachována je tak většina postav. The Testaments jsou vyprávěním tří postav, žen s Gileádem spojených. Jednou z nich je teta Lydia, členka vrcholného establishmentu. Další dvě postavy jsou mnohem mladší dívky. Jedna z nich se v Gileádu narodila a byla v něm vychována, druhá žije ve svobodné Kanadě. Společně vyprávějí příběh vzniku a proměn Gileádu a dozvíme se i to, co se stalo s původní služebnicí, tedy Offred.

Nová kniha vzbudila pochopitelně velký zájem a podle dosavadních ohlasů jej nezklamala. Ocitla se už i v užším výběru Booker Prize 2019. Margaret Atwood je ceněná autorka a její dílo se těší popularitě, v posledních letech však právě Příběh služebnice zaujal zcela speciální místo. Ano, je to jistě dílem úspěchu oblíbeného seriálu z dílny streamovací společnosti Hulu. I přesto, že zejména po první sérii se od původního příběhu více či méně odchyluje, si jej oblíbili jak diváci a čtenáři, tak sama Margaret Atwood.

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!