E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium
Heroine.cz

Ponížit, využít a ublížit. Focení pod sukní není kompliment. Jednu reakci se vyplatí naučit hned

Když si někdo bez souhlasu fotí vaše intimní partie, je to nejen nepřijatelné narušení soukromí. Upskirting může být i prvním z kroků sexuálního agresora. Instruktorka sebeobrany Jasmína Houdek radí, jak se takovému obtěžování můžeme bránit. V první řadě je dobré nechovat se jako „hodná holka“.

Stojím na ulici a v tom ucítím mezi stehny cizí ruku. Otáčím se, vidím cizího chlapa který mi pod sukni strká mobil. Mám sukni a tanga. Fotí si můj zadek a vulvu. BUM! dám mu ránu přímo na nos. „Prase!“ křičím na něj, zatímco leží na zemi a rukama se snaží zastavit tekoucí krev z nosu.Okolo stojící lidé okamžitě volají policii, dva lidé stojí u agresora a hlídají ho, aby neutekl. Nějaká paní mě lituje a z čím dál většího srocení lidí zaznívají odsudky pachatele: Zasloužil si to, dobře mu to ta holka nandala. Než ho policie naloží do auta, pokouší se mi ten chlap omluvit a přede všemi slibuje, že už to nikdy neudělá. Hrdě odcházím a situaci s prasákem nechávám za sebou.

Pak přestanu snít a znovu si přehrávám, co že se to vlastně stalo.

Foto: Moderni sebeobrana

Mlaskání a oplzlé komentáře. Obtěžovali ji strážníci ve službě. Odmítla si to nechat líbit

Catcalling

Jak se můžeme bránit

Každá holka a žena, která se stala terčem obtěžování, si tu událost přehrává pořád dokola. Ale je to vůbec obtěžování? Vždyť si mě jen fotí. Je to vlastně nelegální? A vlastně si nejsem ani jistá, že se to stalo. Takové myšlenky se honí v hlavě většině z nás. Vracíme se zpět v čase, představujeme si tu situaci znovu a znovu. Také si představujete, co všechno byste udělali těm, kteří vás obtěžovali? Ale můžeme se vůbec bránit? A jak? 

Upskirting neboli focení toho, co je pod sukní, je podle našeho práva úplně stejné, jako kdyby si někdo fotil jakoukoliv jinou část těla. Policie to šetří jako takzvaný přestupek proti občanskému soužití.

Jako instruktorka sebeobrany říkám: Ano, můžete se bránit. 

Ten, kdo si dovolí něco tak agresivního, jako je strkání mobilu pod sukni nebo jakékoliv jiné focení našeho těla, to nedělá jen proto, že je to poťouchlý srandista. Motivem takového napadení sice může být chuť pobavit se, zasmát se a pak použít fotografii pro své uspokojení. Pod povrchem se ale skrývá mnohem temnější motiv.

Kdo takhle fotí, je jen krok od znásilnění. Myslíte si, že je to přitažené za vlasy? Kdepak. Když nahlédneme pod povrch fenoménu upskrtingu, odhalíme to, že obtěžování je aktem moci. Milion blogů, článků, tweetů a příspěvků na instagramu tlumočí fakt, že to není hloupě provedený kompliment. Je to násilí.

Stalo se vám, že si vás někdo fotil bez vašeho souhlasu?

Z ženy se stává objekt, se kterým si agresor může dělat, co chce. Ponížit, využít, ublížit. To je pro něj na tom to vzrušující. To je ten důvod, proč to dělá. Z dat víme, že má-li agresor příležitost, dovolí si víc. Proto se většina znásilnění děje doma, tam, kde je agresor v bezpečí a kde to nemůže nikdo odhalit.

Nedávno nám jeden moderátor v TV popřál, abychom my, učitelky a učitelé Moderní sebeobrany, měli co nejméně práce. A já si to přeju taky. Než ale dojdeme do bodu, kdy osvěta a systémové změny zajistí bezpečí, budu tu se svými radami já. Učitelka sebeobrany. A říkám: Braňte se. Nenechte si to líbit. Ozvěte se. Není fér, že se vůbec musíme bránit, ale vědět, co dělat, když se mi to děje, je velmi osvobozující. Takže co konkrétně můžete udělat, když čelíte upskirtingu?

Divným pocitem to začíná

Máte divný pocit. Ta situace se vám nějak nezdá. Fotí si mě? Nebo prostě jen zvláštně drží mobil? To, že nemáte jistotu, zda k focení dochází, neznamená, že jste paranoidní. Nestává se přece každý den, že cítíte ten divný pocit v žaludku nebo mrazení v těle. Pokud máte podezření, že se něco děje, pak nečekejte a jednejte. Zvedněte hlavu a sledujte okolí. Podívejte se na toho člověka, který se vám nezdá. Dejte mu najevo: Nevím, co přesně děláš, ale pokud budeš pokračovat, tak tady udělám pořádný cirkus! Protože každý prasák a agresor si vybírá radši hodnou holku. Takovou, co bude zticha. Co si to nechá líbit. A takovou energii vysíláte už jen tím, že nevytíráte pohledem podlahu, ale přísně se podíváte tím směrem, odkud hrozí nebezpečí.

Foto: Anna Kovačič

Zveme vás na konferenci Svět podle Heroine

Tentokrát na téma Neviditelné ženy

23. října, Vzlet, Praha-Vršovice

Chci být u toho

Pokud víte, že si vás někdo fotí, jednejte. Je to hnusná věc, když vás někdo obtěžuje. Já vím. Jako většina lidí nejspíš zamrznete. Je to normální reakce a jde to překonat. Důrazně a nahlas řekněte „Ne!“ To vás probere. Ty dvě vteřiny vám dodají kuráž a čas nabít na další střelbu. Zvedněte ruce. Popište situaci: „Vy mě fotíte!“ Dejte mu povel: „Nechte toho!“ Neproste. Nesmlouvejte. Nedávejte mu na výběr. Neptejte se. Dejte rozkaz a mějte u toho výraz badass bitch: „Okamžitě přestaňte, vím moc dobře, že mě fotíte! Smažte to!“

Připravte se na výsměch nebo znevažování. A taky na to, že ty fotky mu nejspíš zůstanou. I kdyby je před vámi smazal, tak nikdy nevíte, kam všude se už uložily. A jeho čestné slovo má asi takovou váhu jako jeho malé ego. V každém případě je mnohem lepší se ozvat než mlčet. Pomůže vám to mít nad situací kontrolu. Díky tomu se tím incidentem nebudete v budoucnu zbytečně trápit. To vy přebíráte velení a jste paní situace. On sice tuhle hru začal, ale vy jste ta, která ji ukončí. Vezměte mu pocit, že si může dělat co chce. Může ho to zastavit jednou provždy. Minimálně pro tento den a tento moment se stal odhaleným prasákem. A vy motivujete ty, kteří byli svědky celé situace. Každý, kdo vás viděl nebo o vašem příběhu slyšel, si pomyslí – aha, tak já se můžu bránit. Je to obrovská změna v myšlení a v životním postoji. Buduje se sebevědomí a jasný postoj: Budu se bránit.

Jak nebýt hodná holka

Je ale v pořádku dát někomu ránu, když mi jen strká mobil do rozkroku? Je to v pořádku. Protože to, že se jedná o upskirting, v danou chvíli nemůžete vědět. Nikdy nemáte jistotu, že jde o focení za účelem triumfu a pozdější onanie, nebo zda vám chce dotyčný strčit prsty do vaginy a znásilnit vás. Pro většinu lidí je představa toho, že někomu dají ránu do obličeje, nepředstavitelná. Násilí je hnus. Ale sebeobrana je OK. 

Je mi jasné, že většina žen se bude bránit slovně. Já taky. Ale pojďme si říct, že máme právo bránit se proti násilí fyzicky. Pomůže nám to překonat bariéru výchovy dívek v Čechách ve stylu mlč a nedělej problémy. Pokud by dotyčný člověk nepřestal, neuposlechl vaše povely, aby vás nechal být, tak je čas dát mu ránu. A je dobré naučit se, jak udeřit, aby ta rána stála za to. Existuje ale devadesátiprocentní šance, že ta situace eskalovat nebude. Slovní sebeobrana vám pomůže zamezit horšímu útoku a ošetří i vaši duši. Poslat prasáky do háje má totiž terapeutický efekt. Zároveň si ale nevyčítejte, pokud jste při podobném incidentu nic neudělali. Vy jste udělala to nejlepší, co jste v dané situaci uměla! Sebeobrana vás nikdy nesmí viktimizovat. Teď máte nástroje k tomu, jak řešit upskirting. A je jen na vás, zda je použijete, či nikoliv.

Jak se bránit obtěžování? Podívejte se na video z cyklu Posilovna sebevědomí:

Popup se zavře za 8s
zavřít reklamu