E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Jsem teď citlivější na projevy sexuálního obtěžování, říká herečka Tereza Těžká v Hlasu Heroine

Film v Síti Tereze změnil život v mnoha ohledech. Náročná herecká i osobní zkušenost ji kromě jiného otevřela oči i v oblasti sexuálního obtěžování. S herečkou si v podcastu povídáme nejen o internetových predátorech, ale i o polyamorii, veganství nebo o tom, proč vědomě dělá věci, kterými si může uškodit.

Foto: Pavel Houdek

„Natáčení V Síti byla poslední fáze mého dospívání. Ve chvíli, kdy natáčení skončilo, jsem se poprvé v životě cítila jako dospělá,“ říká herečka, které účinkování v úspěšném dokumentárním filmu změnilo život zásadním způsobem. Dokument, ve kterém představovala dospívající dívku, která se stane předmětem zájmu internetových sexuálních predátorů, pro ni byla velmi náročná zkušenost.

„Lidi mi říkají: To muselo být pro tebe psychicky tak těžké… Ale ono to bylo náročné i herecky. Celé to byla improvizace, všechno muselo proběhnout na první pokus, nebyl tam prostor pro chyby. Měla jsem hereckého kolegu, který nevěděl, že je mým hereckým kolegou – to byli ti muži predátoři. Musela jsem tu roli mít dokonale podchycenou a vědět o ní úplně všechno,“ popisuje Tereza Těžká v rozhovoru s Pavlem Houdkem.

Polyamorie otevřeně

„Najednou mi došlo, jaká práce je vlastně důležitá a že chci dělat věci, které mají smysl, nějaký přesah. Dělat něco, co může pomoct lidem, je neuvěřitelný pocit. A zjistila jsem, že pro to dokážu udělat hodně. Třeba i na úkor sebe samé,“ říká. Dokument, který otevřel téma sexuálního obtěžování v online světě, jí změnil perspektivu i v běžném životě.

Polyamorie je naprosto v pořádku, pokud s tím všichni souhlasí. Je to prostě další možnost, jak se dá žít.

„Na nějaký čas jsem nebyla schopná jít večer sama domů a v každém muži jsem viděla predátora,“ vysvětluje Tereza Těžká. „Stala jsem se hodně přecitlivělá na jakýkoliv sexuální nátlak, jakékoliv obtěžování. Třeba i na ty zdánlivé ‚maličkosti‘, jako když na mě někdo na ulici zapíská,“ uvědomuje si Tereza. Pokřikování, tak zvaný catcalling nebo nevyžádané komentáře ke svému vzhledu nyní vidí jako nepřijatelné obtěžování a zásah do soukromí a učí se na ně reagovat.

Považujete pokřikování a pískání za obtěžování?

Tereziným velkým tématem je také polyamorie, život v několika milostných vztazích. „Ten důvod, proč jsem o tom začala mluvit, je ten, že to ovlivňuje můj život, je to můj životní styl a není důvod o tom mlčet,“ vysvětluje Tereza, proč se rozhodla, že otevře otázku svých vztahů. „Mám víc partnerů, mám víc lidí, které miluju, se kterými chodím. Do toho mám manžela,“ říká herečka. „Jsou pro mě všichni důležití, máme plnohodnotný vztah se vším všudy, přišlo mi zvláštní, že bych je měla zatajovat,“ vysvětluje a dodává: „Je naprosto v pořádku mít takový životní styl, pokud s tím všichni souhlasí. Je to prostě další možnost, jak se dá žít.“

Poslouchejte Hlas Heroine

Minulý díl:právničkou Barbarou Havelkovou o diskriminaci, kvótách a zákonech, které jsou psané na míru mužům.

Poslechněte si i další rozhovory s pozoruhodnými ženami.

„Když jsem v lednu vyšla ven se streamem o polyamorii, tak ty ohlasy sice nebyly tak hrozné, jak jsem čekala, ale byly primárně negativní,“ uvažuje. „Teď se to začíná obracet,“ všímá si Tereza Těžká toho, že o polyamorii se (i její zásluhou) více mluví a stále více lidí zjišťuje, že nejde jen o jiný název pro promiskuitu.

V novém díle podcastu Hlas Heroine se moderátor Pavel Houdek ptá i na to, co pro ni znamená být aktivistkou, jak se jí daří omezovat spotřebu plastů nebo jak se jako herečka vypořádávala s uzavřením divadel a zastavení natáčení. A dojde i na domácí výrobu tofu.

Hlas Heroine je dostupný i na všech obvyklých platformách.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s