E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Na místo jedné z nejkrvavějších bitev v historii přijela na kole. Převlečená za muže popisovala válku

Válečné zpravodajství patří mezi nejnáročnější a nejnebezpečnější novinářské disciplíny. Do druhé světové války bylo výsadou několika odvážných mužů, kteří se nebáli odjet do prvních linií. V roce 1915 se jedné ženě přesto podařilo přinést reportáž ze zákopů. Příběh Dorothy Lawrence, britské novinářky, která v převleku za vojáka deset dní mapovala dění přímo na frontě, představuje spisovatelka Markéta Lukášková v poslední epizodě podcastu Neznámé hrdinky.

Foto: Dorothy Lawrence byla průkopnicí mezi válečnými zpravodajkami. Zdroj: Wikimedia Commons/Lenka Hatašová

Když v Evropě vypukla válka, tehdy devatenáctiletá Dorothy ucítila příležitost. Jako mladá novinářka by mohla získat věhlas a uznání tím, že veřejnosti přesně popíše situaci na frontě. Narazila ale na zásadní překážku – ženu mezi vojáky žádný vydavatel poslat nechtěl, nezbylo jí tak nic jiného než cestu do táborů podniknout o samotě.

Odcestovala proto do Paříže, kde začala s přípravami. Následujících šest týdnů si s pomocí britských vojáků potají kompletovala uniformu: jeden den dostala starý kabát, ten další boty nebo kalhoty. Finální vybavení už oblékala jako vojín Dennis Smith. Do obce Albert v departementu Somme, kde se brzy měla odehrát jedna z nejkrvavějších bitev v historii, přijela sama na kole.

Věděla, že má před sebou složitý úkol. Musí držet krok s vojskem a zvládnout práci s výbušninami, která připadala na její jednotku: především ale nesmí nikomu odhalit, že je ve skutečnosti žena. Prsa si zploštila speciálně upraveným korzetem. Jemnou světlou pleť, tehdejší znak dívky z dobré rodiny, si potřela šťávou z granátových jablek, aby vypadala ošlehaně. Vlasy si nechala ostříhat nakrátko a vyrazila na pochod po blátivém francouzském venkově.

Markéta Lukášková pochází z Českých Budějovic. Působila jako redaktorka časopisů Týden či Maxim, vedla Reflex.cz. Je autorkou knih Losos v kaluži, Panda v nesnázích, InTyMně, Vlaštovka v bublině a Majonéza k snídani. Na podzim roku 2020 začala publikovat podcast Příběh, který se opravdu stal. Na základě podcastu vydala v roce 2022 knihu Co vás v dějáku nenaučili, která přibližuje dění v Československu za doby komunistické totality.

Ke psaní ji přivedl osobní hrůzný zážitek

Dorothy se narodila na farnosti Hendon v hrabství Middlesex v jihovýchodní Anglii, patrně jako nemanželské dítě. Ve třinácti letech přišla o matku: dospívající dívku proto adoptovali církevní poručníci v Salisbury. V místní komunitě platili za vážený manželský pár, mladá novinářka ale později prozradila, že ji adoptivní otec v dětství zneužíval, píše britský časopis The Heroine Collective

Útěchu nacházela v psaní a brzy se rozhodla, že se v dospělosti stane novinářkou. Do novin však na počátku dvacátého století nepsaly skoro žádné ženy. Dorothy se sice podařilo publikovat několik článků v The Times a literárním časopise The Pall Mall Magazine, jako autorka na volné noze ale živořila na nízkých honorářích. Až přesvědčila šéfredaktora Timesů, aby jí pomohl sehnat pas, a vydala se do Paříže odhodlaná proniknout na frontu.

Svou pravou tvář musela v bitevním poli v průběhu první světové války důsledně skrývat. Jejím „zeleným spolupachatelem“, jak nazývala vojáky v poli, kteří chránili její identitu, se stal voják Tommy Dunn. Společně pochodovali a umisťovali nášlapné miny. Dlouhé dny ve vlhku a zimě se ale brzy začaly podepisovat na dívčině zdraví. Dorothy se obávala, že ji nemoci prozradí a že tím uškodí také svým komplicům. Nakonec proto dospěla k těžkému rozhodnutí: přiznat, kým je, a své působení ve vojsku ukončit. 

Jak reagovali velitelé na zjištění, že do jejich armády pronikla žena? Podařilo se Dorothy reportáž publikovat a stát se slavnou, jak si od mládí přála? A co dalšího ji v životě čekalo poté, co válka skončila? Poslechněte si závěrečný díl podcastu Neznámé hrdinky s Markétou Lukáškovou.

Foto: Lenka Hatašová / grafika Heroine

Podcast Neznámé hrdinky

Neznámé hrdinky je podcastová série, kterou pro Heroine natočila spisovatelka a publicistka Markéta Lukášková. Seriál postupně představuje historicky významné ženy, které vypadly z učebnic dějepisu i přesto, že dokázaly změnit běh světa. Poslechnout si ho můžete na webu heroine.cz a na podcastových platformách SpotifyApple Podcasts.

Poslechněte si předchozí díly:

  1. Andrée de Jongh. Belgická odbojářka, která pašovala vojáky přes hory
  2. Cecilia Payne. Jedna z prvních astrofyziček, která objevila složení hvězd
  3. Barbara Lauwers. Češka, která ve Spojených státech vedla psychologickou válku s nacisty
  4. Marie Schmolková. Žena, která do Československa přivedla Nicolase Wintona

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s