E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Byla jen asistentka a rozklíčovala složení hvězd. Lukášková představuje jednu z prvních astrofyziček

Z čeho se skládají hvězdy? Otázka, která ovlivnila studium astronomie na desítky let dopředu. V roce 1925 si ji položila Cecilia Payne. Až o 35 později označil vědec Otto Struve její dizertační práci za „nejskvělejší v historii oboru“. Vědkyně původem z Anglie se navzdory svým objevům stala profesorkou až v druhé polovině 50. let. Její příběh zmapovala Markéta Lukášková v druhé epizodě podcastu Heroine Neznámé hrdinky.

Foto: Hrdinkou druhé epizody podcastu je astronomka Cecilia Payne. Zdroj: Smithsonian Institution Archives/Lenka Hatašová

„Můj pohled na svět se naprosto změnil. Když jsem se vrátila do pokoje, zjistila jsem, že dokážu celou lekci napsat slovo od slova,“ vzpomínala Cecilia na okamžik, který předurčil celou její životní dráhu. Byla jím přednáška astrofyzika Arthura Eddingtona o expedici na ostrov Principe, kterou si teprve devatenáctiletá Payne vyposlechla krátce po nástupu na prestižní univerzitu v Cambridge. Eddingtonovi se díky pozorování zatmění Slunce podařilo prokázat Einsteinovu teorii relativity: Cecilia byla jeho závěry unešená.  

Když pak cambridgeská observatoř uspořádala den otevřených dveří, kladla mladá zvídavá žena původem z malého města poblíž Londýna tolik otázek, že se jí dostalo pozornosti od samotného Eddingtona. Ten si Cecilii vzal pod křídla a umožnil jí, aby studovala v tamní astronomické knihovně. Ambiciózní studentce ale unierzitní kampus brzy přestal stačit: cítila, že lepší příležitosti na ni čekají za oceánem.

V roce 1923 Cecilia získala stipendium ke studiu na Harvard College Observatory v Massachusetts po korespondenci s jejím ředitelem Harlowem Shapleym. Zapojila se do studia hvězdných spekter, jejichž klasifikace se už dříve podařila americké astronomce Annie Jump Cannon.   

Vodík a hélium

Hvězdné spektrum je, zjednodušeně řečeno, záření hvězdy rozložené do jednotlivých barev podle vlnových délek. Jako první se studiem spekter začali v polovině 19. století zabývat Němci Gustav Kirchoff and Robert Bunsen, na něž navázal Angličan William Huggins. Spektrální analýza či spektroskopie, jak se fyzikální obor nazývá, se ukázala jako naprosto zásadní objev pro určení chemického složení hvězd.

Markéta Lukášková pochází z Českých Budějovic. Působila jako redaktorka časopisů Týden či Maxim, vedla Reflex.cz. Je autorkou knih Losos v kaluži, Panda v nesnázích, InTyMně, Vlaštovka v bublině a Majonéza k snídani. Na podzim roku 2020 začala publikovat podcast Příběh, který se opravdu stal. Na základě podcastu vydala v roce 2022 knihu Co vás v dějáku nenaučili, která přibližuje dění v Československu za doby komunistické totality.

Cecilia v rámci svého výzkumu došla k závěru, že hvězdy jsou tvořeny převážně dvěma prvky: vodíkem a héliem. Její přelomový objev vehementně rozporoval například vlivný astronom Henry Norris Russell, který byl nejprve přesvědčen, že složení hvězd odpovídá tomu zemskému. Už v roce 1929 byl ale nucen svůj postoj přehodnotit a uznat, že Cecilia měla pravdu. 

V roce 1938 se Cecilia na Harvardu stala lektorkou astronomie. Navzdory tomu, že vedla řadu kurzů, se ale její jméno v katalogu univerzity objevilo až po druhé světové válce. V průběhu 30. let tak oficiálně zůstávala technickou asistentkou ředitele Shapleyho, přestože sama vedla přednášky, radila studentům a pokračovala v bádání. 

Dočkala se Cecilia nakonec od vědecké komunity uznání, které jí právem náleželo? A jak jí studium vesmíru pomohlo v osobním životě? Dozvíte se to v druhé epizodě podcastu Neznámé hrdinky, který pro magazín Heroine připravuje Markéta Lukášková. 

Poslechněte si celý díl speciální série Hlasu Heroine na Spotify nebo Apple Podcast

Foto: Lenka Hatašová / grafika Heroine

Podcast Neznámé hrdinky

Neznámé hrdinky je podcastová série, kterou pro Heroine natočila spisovatelka a publicistka Markéta Lukášková. Seriál postupně představí historické ženy, které vypadly z učebnic dějepisu i přesto, že dokázaly změnit běh světa. Poslechnout si ho můžete na webu heroine.cz a na podcastových platformách.

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s