E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Karanténa nám sex bere i dává, babyboom ale nejspíš nezpůsobí

Marie je na mateřské se dvěma dětmi a kvůli karanténě s nimi tráví veškerý čas. Její manžel by normálně chodil do práce, večer by se bavili o tom, co kdo přes den dělal, a párkrát týdně měli sex. Teď je ale doma na home office i on a být spolu nonstop je zabiják vášně. Je to typický obraz sexuálního života v domácí izolaci? Nebo nás čeká babyboom, o kterém se často mluvilo při vyhlášení karantény?

Foto: Zdroj: Shutterstock.com

V dobách před koronavirem u nás pracovala z domova jen asi 4 % lidí. Nyní tato čísla rapidně vzrostla a na home office pracuje velká část úředníků a dalších kancelářských zaměstnanců. Doma jsou učitelé a učitelky i rodiče pečující o děti, úplně bez práce zůstali lidé pracující v cestovním ruchu nebo kultuře. Zatímco se instagramové feedy plní fotkami ušitých roušek a upečených bábovek nebo výkřiky o tom, že ze soužití čtyřčlenné rodiny v malém bytě už lidem hrabe, o jejich sexuálním životě se moc nedozvíme.

Oproti očekávání má teď spousta párů míň sexu než jindy. A to navzdory tomu, že na sebe mají mnohem víc času. „Vzhledem k tomu, že se vidíme 24/7 v izolaci na vesnici a rodiče spí ve vedlejší ložnici, tak mám pocit, že se z nás spíš stávají sourozenci,” vypráví mi o své současné situaci třicetiletá, bezdětná Tereza. Ztráta chuti na sex je jednou z typických reakcí na stres a obavy. Pokud tedy zrovna nezažíváme nejlepší sexuální období, není na tom nic, co by nám mělo prohlubovat vrásky.

Až se situace zlepší nebo stabilizuje, vše se vrátí do normálního stavu. Babyboom, tak jako třeba v případě katastrofy způsobené hurikánem Catrina, přichází podle odborníků až poté, co hrozby pominou, a přijde uvolnění. Ti, kteří už děti mají, teď spíš říkají, že další už po zážitcích z izolace a domácího vzdělávání raději nechtějí.

Sex může rozpouštět úzkost a nejistotu

Opačným způsobem se se situací vypořádávají Petr a Matěj, podle kterých je koronavirus akcelerátorem vztahu. Kvůli nákaze se k sobě po dvou měsících randění nastěhovali a zatím jim vše klape. Stejně jako další páry teď mají víc času jeden na druhého, mohou dělat věci, které je spojují, a sex je pro ně i příjemným ventilem od stresu spojeného s nejistotou a strachem.

Mnoho studií dokazuje, že čím více sexu máme, tím méně máme stresu, a naopak nedostatek sexu přispívá ke zhoršování deprese a nízkého sebehodnocení. To lidem, kteří nemají možnost plně realizovat své sexuální potřeby, rozhodně k dobrému psychickému zdraví nepřispívá. Veškerá doporučení říkají, že máme dodržovat dvoumetrový odstup a stýkat se ideálně jen s lidmi z vlastní domácnosti. Co když ale nemáte stálého sexuálního partnera?

Kondomů může být brzy nedostatek. Společnost Karex, která kondomy zásobuje pětinu světového trhu, v důsledku opatření proti šíření nákazy omezila svou výrobu v Malajsii.

O viru COVID-19 vědcům ještě mnoho informací chybí. Ví se však, že se přenáší slinami, a že jeho stopy byly nalezeny ve výkalech. Naopak v poševních sekretech ani ve spermatu zatím výzkumníci výskyt viru nepotvrdili. K sexu obvykle patří líbání a doporučuje se tak mít sex jen se stálým partnerem - ideálně s někým, s kým sdílíme domácnost. A pokud už s někým spíme, měli bychom používat kondom, což je ostatně poučka vhodná i mimo pandemii.

Britský deník Guardian ale nedávno upozornil, že kondomů může být brzy nedostatek. Společnost Karex, která kondomy zásobuje pětinu světového trhu, v důsledku opatření proti šíření nákazy omezila svou výrobu v Malajsii. Ta totiž patří v Asii mezi země s největší počtem nakažených i mrtvých. Podle vyjádření společnosti teď mají zhruba polovinu zaměstnanců a nezvládají pokrýt poptávku. Kritické to může být především pro humanitární programy v afrických zemích. Český výrobce kondomů Primeros zatím hlásí, že se u nich prodeje spíše lehce stouply. Možná je správný čas k předzásobení.

Ať Pornhub řeší svou vlastní pandemii

„U mě se s příchodem pandemie nezměnilo nic. Neměla jsem s kým spát předtím, nemám s kým spát ani teď. Akorát teď zrovna nemám ani výhled, že by se něco mohlo změnit, když jsem v karanténě na home office,” popisuje šestadvacetiletá Natálie. Lidem s podobným problémem nezbývá než si vystačit s masturbací. Mít sex sám se sebou je podle lékařů stejně nejbezpečnějším způsobem, jak se vyhnout nákaze.

 Jeden z největších pornowebů Pornhub proto v rámci své marketingové kampaně spojené s bojem proti šíření koronaviru vyzval celý svět k tomu, aby zůstal doma. Uživatelům, kteří potvrdí, že nikam nebudou chodit, nebo slíbí, že si alespoň budou pořádně mýt ruce, nabízí prémiový obsah zdarma. Na stránkách se vyrojily i tematicky zaměřená videa odpovídající na pandemii a vyhledávací dotaz „coronavirus“ vám vysype závěje neotřelých záběrů dvojic rozdávajících si to v respirátorech a rouškách.

Zájem klientů o sexuální služby poklesl, ale neustal úplně. Klientům tak před aktem, podobně jako se to dělo na letištích, měří teplotu, případně používají roušky.

S bezplatným zpřístupněním prémiového obsahu se však ozývají i hlasy, které tento pochybný příspěvek k řešení krize odsuzují a vyzývají k bojkotu. Pornhub by se totiž měl věnovat hlavně své vlastní pandemii, kterou je šíření tzv. revenge porn. Na Pornhubu i dalších portálech se stále dostávají do oběhu i soukromá videa, která vypouštějí zhrzení partneři v rámci pomsty svým bývalým partnerkám. Jakmile je takové video nahráno, často si někdo stáhne kopii a dál ji šíří na jiných webech. Taková zkušenost je pro oběti extrémně traumatická, a když se citlivý obsah dostane na internet, jeho odstranění je navzdory ujišťování Pornhubu běh na dlouhou trať.

Je dobré myslet i na ženy a muže v prostituci, kteří jsou teď zvlášť zranitelnou skupinou. Podle organizace Rozkoš bez rizika tvoří 60 % z nich matky samoživitelky, které nemají moc jiných možností, jak finančně zajistit rodinu. Zájem klientů o sexuální služby podle jejich údajů poklesl, ale neustal úplně. Klientům tak před aktem, podobně jako se to dělo na letištích, měří teplotu, případně používají roušky. Reálně to však proti šíření nákazy příliš nepomůže. V globální perspektivě se v prostituci pohybují převážně migrantky, pro které je teď situace ještě náročnější. Zároveň se nedá očekávat, že by se na lidi pracující v šedé zóně na hranici legality vztahovaly různé kompenzační balíčky s pomocí.

Změna sexuálních potřeb je v pořádku, zásadní je komunikace

Pokud máme chuť na sex a nemáme stálého partnera, se kterým bychom kromě postele chtěli sdílet i nákazu, neznamená to, že se musíme vzdát sexu úplně. Nahradit ho můžeme erotickým telefonátem, videohovorem nebo chatem, během kterého navíc můžeme zažít jakkoukoliv erotickou fantazii. „Nikdy před tím jsem to nezkoušela, takže bylo vzrušující prožít něco nového. Není to jako mít sex, ale je to mnohem lepší než nic. Alespoň jsem měla šanci popsat druhému, jak to mám ráda. Až se budeme moct potkat, bude snad díky tomu reálný sex lepší,” popsala mi svojí zkušenost devětadvacetiletá Jana, která je single.

V současné situaci je především potřeba si uvědomit, že jsme v nelehké životní fázi. Každý můžeme mít úplně jiné potřeby, a je to úplně normální. Někoho uklidňuje mít sex a má na něj víc chuť, někdo naopak nemá na sex ani pomyšlení. Obojí je v pořádku. Pokud je to ale možné, je dobré o tom s partnerem promluvit a vysvětlit si, co se děje, a to i v rámci sexuálních potřeb. Pro vztahy je koronavirová krize zátěž a otevřená komunikace může jen pomoct.

Foto: Shutterstock

Heroine radí a pomáhá v čase karantény

Pokud v době nouzového stavu a domácí izolace také čelíte spoustě nečekaných problémů a často si nevíte rady s péčí o sebe, děti či vaše blízké, možná oceníte některé rady a návody, které vám v těchto dnech přinášíme.

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s