E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Máme hysterický strach o práci, říká expertka Polak. Robotizace nás přitom může posunout ve vývoji

Práce je každodenní realitou většiny z nás. Bez ní bychom přišli nejen o peníze, ale také motivaci a společenské postavení. Musí to tak ale skutečně být? „Moderní společnost ale dokáže vytvářet hodnoty hodně nestandardním způsobem. Nejsme na to evolučně připraveni,“ tvrdí vědec Tomáš Mikolov v druhém díle podcastové série Future Is Now, který společně s antropoložkou Sarou Polak připravuje pro magazíny Heroine a Finmag. Tentokrát se zaměřili na umělou inteligenci, technologické elitářství a jejich dopady na jednotlivce.

Nahrazení lidské práce stroji. Koncept, který už po staletí dává naději, ale také děsí: příkladem za všechny je luddistické hnutí, které se v Anglii na počátku 19. století stalo odpovědí na výdobytky průmyslové revoluce. Čeká naši společnost vlivem umělé inteligence a technologií něco podobného? „Máme zažitou představu, že bez práce nejsou koláče. Že těžká, tvrdá práce bude odměněna, což jsou myšlenky zakořeněné přímo v naší kultuře,“ zamýšlí se Mikolov.

Rychlý vývoj naší civilizace podle něj dává vzniknout zaměstnáním, o nichž bychom se před pár desítkami let vůbec neodvažovali přemýšlet – typickým příkladem je vydělávání na vlastním životním stylu prostřednictvím blogů a Instagramu. Do budoucna by podle něj lidé mohli trávit většinu času tím, co dnes považují za koníčky. 

Partneři podcastu Future Is Now:

Již od roku 1987 vyvíjíme bezpečnostní software pro domácí i firemní uživatele. Přes 30 let chráníme digitální technologie, které pomáhají měnit svět k lepšímu. ESET je tady, aby je chránil. ESET Progress. Protected.

Jsme moderní česká pojišťovna, která staví na lidskosti a jednoduchosti. Simplea vznikala na zelené louce, nejsme tak zatíženi korporátními nařízeními. Spojili jsme chytré technologie se zdravým selským rozumem a vytvořili životní pojištění, které jako jediné na trhu garantuje plnění pojistných událostí v 99 procentech případů.

Zvolnit tempo

Proč se tedy někteří z nás myšlence robotické práce tak usilovně brání? Polak s Mikolovem se shodují na tom, že změna nesmí být příliš překotná a dít se na úkor jednotlivců, kteří už nemají šanci se nové realitě přizpůsobit.

„Celá naše podstata spočívá v tom, že umíme kumulovat data: stavíme na znalostech předchozí generace, čímž vznikají generační boje. Máme až hysterický strach o naši pozici, který je hodně navázán na práci, což právě souvisí se strachem z robotů,“ vysvětluje Polak. Největší výzvou tak bude nalézt v rámci robotizace také sociální smír. 

Proč může být univerzální příjem pro všechny obrovskou společenskou motivací, ale také hrobařem naší civilizace? Proč kryptoměny nenaplnily svou funkci a jak souvisí s holandskou tulipánovou horečkou? A co byla největší chyba, jakou lidstvo v historii spáchalo?

To všechno se dozvíte od Sary Polak a Tomáše Mikolova v druhé epizodě podcastu Future Is Now. Nebojte se nahlédnout do budoucnosti! 

Co dalšího se v podcastu dozvíte? 

  • Kdo byl překvapivě nejbohatším mužem světa na přelomu 16. a 17. století?  
  • Co má s tématem společného Východoindická společnost? 
  • Jaké problémy by přinesla společnost bez peněz? 
  • Proč se japonští zaměstnanci automatizace bojí méně? 
  • Je umělá inteligence předpojatá? 

Poslechněte si celý díl na Spotify nebo Apple Podcast

Foto: Jindřich Nosek (NoJin) – vlastní dílo, CC BY-SA 4.0

Seznamte se s tvůrci podcastu Future is now

Sara Polak vystudovala archeologii a kognitivní evoluční antropologii na Oxfordu. O umělé inteligenci pravidelně přednáší v Paralelní Polis, kde spoluzaložila technologický klub Paioneers. Několik let pracovala pro technologické startupy ve Velké Británii, USA nebo na Novém Zélandu. 

Sara se angažuje v neziskovce prg.ai, kde s Tomášem Mikolovem zdarma vyučuje kurz Elements of AI, a točí pořad Deus Ex Machina pro Red Button EDU.

Tomáš Mikolov vystudoval Fakultu informačních technologií Vysokého učení technického v Brně. Jako diplomovou práci obhájil jazykové modelování pomocí neuronových sítí, nalezl novou metodu překladu jazyka převedením slov do číselných vektorů a podařilo se mu tak zvýšit výkonnost překladačů až desetitisíckrát. Svou stopu zanechal v Googlu či Facebooku.

Mikolov se věnuje programování od svých osmi let. Od roku 2020 buduje vlastní výzkumný tým na Českém institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) ČVUT v Praze.

Podcast Future Is Now

Žijeme v tom, co jsme ještě před pár lety považovali za sci-fi. Na druhou stranu technologie, co vidíme kolem nás, mají často kořeny v civilizacích tisíce let starých. Jak se poučit z historie, jak se pohybovat v chaosu a jak si nemyslet, že jsme pupek světa a nejlepší, co se na zeměkouli zatím vylouplo? O tom všem a ještě více se ve speciální sérii podcastů pro magazíny Finmag a Heroine baví vědec a expert na umělou inteligenci Tomáš Mikolov a archeoložka a výzkumnice Sara Polak.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s