E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Diverzita. Jak namíchat skvělý tým

02. září 2019

Týmy s různorodým složením jsou nápaditější a výkonnější než týmy uniformní. Platí ale to, co u cocktailu: nemůžete čekat, že když do sklenice halabala nacamráte z pár prima lahví a navrch vrazíte paraplátko, máte superdrink. Jak v cocktailu, tak v týmu musíte ingredience umět smíchat.

V Česku se koktejly moc nepijou. Pořád je tu obvyklé stavět v práci spíš jednolité kolektivy. Buď jsou v nich převážně ženy, nebo naopak převáží muži, buď v něm jsou hlavně zkušení, nebo jen mlaďoši, často se na jednom pracovišti hromadí lidé z jediné vysoké školy nebo se stejným oborem. Výjimky bývají jednotlivé, aby pravidlo bylo potvrzeno.

I když homogenní kolektivy mají také své výhody, zaměstnavatel, který rezignuje na podporu diverzity, připravuje sebe i své lidi o některé benefity, které pestrost může přinést. Na druhou stranu je dobré nezapomínat, že různorodost má i svá rizika a potenciální komplikace.

Odlišnost není hendikep, ale výhoda

K závěru, že diverzita může přinášet obchodní výhody a vyšší zisk, dospívaly různé studie zhruba od devadesátých let minulého století. Konkrétní zjištění se pochopitelně odlišují, nicméně je možné konstatovat, že dobře zvládnutá diverzita skutečně přináší firmám lepší výsledky. Asi nejznámější studií z poslední doby je ta od poradenské společnosti McKinsey z roku 2018. Studie zahrnula přes tisíc firem ve dvanácti státech a srovnatelné pozitivní dopady našla všude ve světě. Firmy s rozmanitější skladbou zaměstnanců dosahují vyšších obratů, než je místní průměr.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!