E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Co dělat, když se dítě opaří nebo spadne na hlavu? Vít Samek a jeho lekce první pomoci při úrazech dětí

05. červenec 2021
21 367

Se začátkem prázdnin si neškodí připomenout, co dělat, když dítě potká úraz. Zlomeniny, popáleniny, pády na hlavu... Protože kdo je připraven, není zaskočen. Takovýhle kurz první pomoci jste ještě nezažili.

Dneska něco málo o úrazech a pádech. Prosim vás, takhle. Nebudu tady rozebírat, aspoň ne dneska, ty nejvíc nejzávažnější úrazy. Ponivač za prvý až uvidíte někoho spadnout z pátého patra nebo natrefíte na těžkou dopravku, tak všichni jak tu jste okamžitě zavoláte 155.

Povím vám spíš něco o třech různých poraněních. Ke dvěma prvním byste nás měli volat téměř pokaždý. K poslednímu dle mýho skromnýho soudu nemusíte volat vždycky, ale řeknu vám, kdy určitě jo.

Volat, chladit, sledovat

Jsou to tyhle tři: Zlomenina dlouhé kosti, opaření/popálení, pád na dětskou řepu. 

Zlomenina

Dlouhejch kostí je několik, nám jde zejména o kost stehenní a kost pažní. Problém u těchto kostí je, že se kolem nich motají poměrně tlusté cévy, které se můžou zlomenou kostí poškodit, a to už je pak celkem slušný krvácení.

Pro představu: když si zlomenou stehenní kostí poškodíte stehenní tepnu, můžete i při zavřený zlomenině vykrvácet do stehna až dva litry! No a tomu už říkám pěkná krevní ztráta.

K opařenině typu 2a (nejbolestivější typ) dojde při působení vody o „pouhých“ 69 stupních Celsia po dobu jedné vteřiny. Ne. Nepřepsal jsem se.

Vít Samek

Záchranář radí, co dělat, když teče krev, když to s někým sekne. Jak na masáž srdce, co dělat při mrtvičce. Aby první pomoc nebyla poslední:

Alžběta Samková

Porodní asistentka radí, jak se nebát. Jak prožít těhotenství v klidu a nenechat se rozhodit v těžké hodince. K čemu je porodní plán a kdy se vůbec do porodnice vydat. 

Jak se taková věc pozná? Někdy je to zcela jasný, protože je končetina křivá a oteklá. Jindy není křivá, otoku taky chvilku trvá, než se vytvoří, ale naštěstí je tu bolest, evoluční ochranný nástroj. Dotyčný na sebe nenechá sáhnout. Pamatuju si dva malý kluky se zlomenou stehenní kostí. Oba asi sedm let. Seděli, ani nedutali, byli oba nenormálně tiší a nehýbali se.

Vůbec se nepokoušejte tohle řešit sami! Vždycky 155! Protože nemáte doma ani vakuovou dlahu, ani dlahu extenční, ani infuze, ani opiáty, ani auto s postelí na odpruženým stole. Voproti vám my tohle všechno máme a neváháme to použít!

Opařeniny a popáleniny

Jsou to ty nejbolestivější úrazy vůbec. A je to fofr, přátelé! K opařenině typu 2a (nejbolestivější typ) dojde při působení vody o „pouhých“ 69 stupních Celsia po dobu jedné vteřiny. Ne. Nepřepsal jsem se.

A teď si vemte, co všechno je hajs. A kafe je hajs. A čaj je hajs. A polívka je hajs. Pekáč, trouba, vejfuk, brzdy. Voheň. Ten je docela dost hajs. A to máte krb, svíčka, táborák, kremační pec, povrch Slunce, vnitřek Země.

Takže bych vám chtěl nejdřív říct, že když se vám opaří dítě, není to tím, že jste špatní rodiče. Jak už jsem byl psal, jste vynikající rodiče. Je to jenom důkaz toho, že všichni milujeme kafe a půlka je nás polívkovejch.

Co s tim? Dávejte dobrý pozor, je to velmi easy. Chladná voda, nejlépe sprcha. A to tak, že hned. Jako úplně hned. Ne nejdřív záchranku, ne nejdřív svléknout! Nejdřív ho vezmete a dáte pod sprchu. A to ze dvou důvodů.

Foto: Shutterstock

Věřte? Nevěřte.

Léčba spálenin je oblíbeným a úrodným polem internetových hoaxů. Zdá se, že jediné, co potřebujete k úlevě od bolesti, je dobře vybavená spíž.
Mezi údajně léčivé jídlo patří mouka, máslo, olej, jogurt, tvaroh, cibule, hořčice, kečup a vaječný bílek... A když nemáte špajzku, lupněte tam zubní pastu. 

Takhle. Když si děláte dobrej steak, necháte ho pak chvíli odpočívat v alobalu, aby se dodělal, že jo. Tak o pravej opak se snažíme u opařenejch dětí. Propékání nekončí prostým odstraněním zdroje tepla, je třeba začít ihned chladit. I proto je nejdřív nesvlékáme. (Taky proto, že mu nechceme přetahovat přes hlavu mikinu, co má 90 stupňů, jasná věc.)

Takže prosím chladit do našeho příjezdu, svlékat jen někdy. Záleží na stupni a rozsahu. Řiďte se proto svou intuicí a radami naší madame na 155. Nejste si jistí, necítíte se na to? Nechte to bejt, počkejte na nás, tim ničemu neublížíte.

Mimochodem kromě stavění propékání působí chladná voda na opařeniny/popáleniny i značně analgeticky. Sám jsem měl opařeninu pánve, bylo mi asi pět. Moc si toho nepamatuju, ale úlevu po posazení do lavoru s chladnou vodou jo.

Takže ještě jednou: Vždycky chladná voda a nikdy nic jinýho. Vždycky začít nejdřív chladit, ze sprchy pak volat 155 a až teprva potom případně řešit nějaký svlíkání.

Aspoň vězte, že bolest obvykle končí naším příjezdem. A to máte Ketamin. A Dormicum. A Sufentu. A další. Nebojte se nic, zmastíme dotyčnýho jak Vánoce. Dále též vězte, že na klinikách popáleninové meducíny umí hotový zázraky. Já vosobně jsem měl onu vzpomínanou opařeninu pánve. Pánve i s... Rozumíte, mně se to nechce řešit úplně dopodrobna, ale věřte, že je všechno v naprostým cajku.

Pád na hlavu

Děti se do bambule tlučou v jednom kuse furt. To je normální. Můj skvělej synovec, nejsou mu ani tři, už se praštil do řepy asi 1000×. Jednak je trochu torpédo, jednak je občas poněkud umanutej. Dětskýho chirurga ještě neviděl. Vono to taky není nic zajímavýho ke koukání. Zdravím dětské chirurgy. 🙋

Jak ale z těch tisíců pádů a praštění se vybrat ty nebezpečné? To je těžké. Jsou ale příznaky, při jejichž výskytu byste nám měli určitě zavolat.

1) Dítě je po úrazu v bezvědomí. I jenom chvilku. 

2) Dítě po úrazu zvrací. 

3) Dítě je po úrazu nepřirozeně spavé. 

4) Dítě je po úrazu zmatené, může se pořád dokola ptát, co se mu stalo. (Co se mi stalo? – Upadl jsi, praštil ses do hlavy. Ty si to nepamatuješ? – Ne. A co se mi stalo? – Teď ti to říkám, praštil ses do hlavy! – Aha. A co se mi stalo?)

Toto zde jsou poměrně jasné známky otřesu mozku. Není to sice žádná katastrofa, ale mělo by se vyloučit závažnější poranění.

A teď co když se dítě praštilo do hlavy a nemá shora uvedené příznaky? A vy nevíte, jestli stejně radši nejet? Vlastně potřebujete uklidnit spíš vy.

5) Nemá stejně velké zornice. 

6) Teče mu krev nebo něco jiného z ucha, případně z nosu, aniž by se do něj praštil.

Toto zde by mohly být příznaky strašného průseru. Při tomhle volat vždy a hned.

Co by mě osobně ještě zajímalo? Příliš silná bolest hlavy. Příliš velké boule. Poranění očí. Poranění zoubků. Tohle všechno by mělo šupajdit za doktorem.

Jako při mrtvičce

A teď co když se dítě praštilo do hlavy a nemá shora uvedené příznaky? A vy nevíte, jestli stejně radši nejet? Jste nervózní. Vlastně potřebujete uklidnit spíš vy. Tak si vaše dítě vyšetřete.

Je to podobné jako u mrtvice. Zornice má stejný? Končetiny musí předpažit symetricky. Stisknout vám vaše ruce stejnou silou. Musí vědět, kdo je, kde je, nejlíp i kdy je. A co se stalo. Vyšetření zopakujte po 10 minutách, po půlhodině a po hodině. Pořád cajk? Tak to bude asi dobrý, co řikáte? 

A já si jdu dát kafe.

Good luck.✌️

Článek vyšel na Heroine.cz poprvé 19. 4. 2019.

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s