E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Vít Samek Na vlastní otvor: Bronchoskopie

30. říjen 2019
45 483

Bronchoskopie neboli endoskopické vyšetření průdušek. Díl, kterého jsem se docela bál. Jsem stejný jako vy – poslouchal jsem, co říkali kamarádi (bylo to strašný!), co psali na internetech (bylo to strašný!!!), a přemýšlel jsem, jak moc se budu dusit, když budu mít endoskop v průduškách. Jak moc jsem se nakonec dusil? Vůbec.

Bronchoskopie vás může čekat při mnoha příznacích. Například po nálezu na RTG, při vykašlávání krve, při víc než tři měsíce trvajícím kašli, jehož příčina nebyla jinak vysvětlena. Při obstrukci v dýchacích cestách – například po vdechnutí jídla. Tohle vyšetření vás prostě čeká, pokud máte problém v průduškách, který nelze vyšetřit jinak.

Mě na bronchoskopii nepřivedly příznaky, nýbrž natáčení, ale jako těžký kuřák jsem byl samozřejmě na výsledek zvědav. Příprava na bronchoskopii je docela snadná, stačí pět hodin před zákrokem nekouřit, což se mi opět ne úplně povedlo. Doporučuje se asi tři hodiny před vyšetřením nepít. Dále je důležité upozornit lékaře, pokud užíváte léky ovlivňující krevní srážlivost.



Nejhorší moment byl... žádnej. Na vlastní otvor jsem poznal, že bronchoskopie nebolí, nedusí a vlastně ani není nepříjemná. Největší opruz bylo vystříkání krku Lidokainem a Tetrakainem, což ale zase způsobí, že vám krkem může projet tank a vy to neucítíte. Vřele doporučuji co nejpřesněji plnit pokyny sestry při aplikaci týhle dvojice. Bude to mít za následek trošku kašle a o to přesně jde – kašlem si účinné látky pěkně rozprsknete po celém krku.

Potom jsem poprvé v životě zkusil opiáty navíc v kombinaci s benzodiazepiny. Sufentanil spolu s Midazolamem z toho děsivě znějícího vyšetření udělají, nezlobte se na mě, legrační a vlastně príma zážitek. Soustřeďte se na tu část videa, kde mi pan primář říká: „Nekašlejte!“ Zcela zjevně se u toho usmívám, a přitom mám endoskop kdesi v bronchiálním stromu. Chápete – pokud dostanete opiáty a benzodiazepiny, budete se smát i tomu, že se vám někdo šťourá v průduškách.

Zdravím z noční

Populární seriál článků o první pomoci, psaný stylem, díky kterému si počítání při resuscitaci zapamatuje opravdu každý. 

Dětské úrazy
Resuscitace
Mrtvička
...a další

To vyšetření je navíc docela krátké, sotva pět minut. Po vyšetření si ještě chvilku odpočinete na lůžku. Auto odsud řídit nesmíte, neb budete sjetí. Asi je výhodou vzít si s sebou doprovod. Já například jsem si s sebou jako doprovod vzal dva kameramany, fotografku a Jakuba Klingohra z Mall TV. Když jsme odjížděli ze Všeobecné fakultní nemocnice taxíkem, připadal jsem si jako Jiří Macháček v Samotářích – stále ještě trošku zmaštěnému mi přišlo, že jedeme do Holešovic Dubrovníkem.

Pocity po bronchoskopii u mě nezůstaly žádné – bolesti, kašel, prostě nic. Pokud si seženete šikovného bronchoskopistu (to „šikovného“ je zásadní), bude to pro vás zážitek asi jako jít si k lékaři pro recept. Výsledky si vyslechnete už v průběhu vyšetření, takže u mě tedy těžká chronická bronchitida a důrazné varování, abych nekouřil. No. Uvidíme.

Pokud musí lékař během vyšetření odebrat vzorek (což stejně jako u gastroskopie nebolí), na výsledek musíte počkat až po histologickém vyšetření, což může trvat i čtrnáct dní. Pan primář MUDr. Jiří Votruba je zábavnej chlap a mimořádně šikovnej doktor, což je u bronchoskopie rozhodující. Až vás lékaři na tenhle výkon pošlou, nebojte se nic a běžte.

Seriál o otvorech

Bojíte se doktorů a jejich aparátů? Vít Samek je přesvědčený, že vás toho strachu zbaví. V sérii videí projde nejběžnější vyšetření, na všecko se vyptá, abyste vy už nemuseli, a hlavně: všecko vyzkouší. Na vlastní otvor. (A pár vypůjčených.)

Na vlastní otvor: gastroskopie
Na vlastní otvor: bronchoskopie
Na vlastní otvor: gynekologie
Na vlastní otvor: kolonoskopie
Na vlastní otvor: mamografie
Na vlastní otvor: ergometrie
Na vlastní otvor: zubař
Na vlastní otvor: urologie

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s