E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium
Heroine.cz

Tak ošklivé, laciné a výrazné? Móda osmdesátek v současném šatníku hledá místo, trefí se jen málokdo

22. červenec 2022
30 779

Jsou osmdesátá léta roztomilé retro, nebo kus módní historie, který bychom raději neměli oživovat? Osmdesátky v módě byly tak výjimečné a výrazné, že se nedají jednoduše vpašovat do moderního šatníku, ale úplně nemožné to není.

Foto: Shutterstock

Osmdesátá léta v Československu vypadala kvůli železné oponě jinak než v zahraničí, ale trendy si sem stejně pokoutně nacházely cestu z tajně dovezených časopisů, katalogů západoněmeckých obchodních domů a filmů na pirátských videokazetách. Pak přišla ke slovu střihová příloha Ženy + módy, šminky z drogerie a trvalá v krabičce. Někdy ty pokusy dopadly jako v tom zahraničním magazínu a někdy taky ne.

O co jsme v československých osmdesátkách přišli, nám ukázal třeba americký seriál Dynastie, televizní ikona, která se sem dostala po revoluci. Dnes je to výtečný materiál pro módní historiky, protože je v něm úplně všechno: mohutné ramenní vycpávky, ostře střižené kostýmky, nabírané rukávy, spousta saténu, lesku a třpytu, kožešiny a šperky. Přesně tak, jen v mnohem méně milionářské podobě, se to tehdy nosilo.

Lesklé saténové šaty s princeznovským živůtkem a nabíranou sukní, poněkud laciná napodobenina tehdejší haute couture, jsou osmdesátkový kousek, který se snad už nevrátí. Kýč má sice v módě své místo, ale patří, stejně jako kýč v umění, na smetiště dějin.

Ženy ale tehdy nebyly jen za našňořené princezny. Naopak. Typický dámský kostým z osmdesátých let sestával z přiléhavé pouzdrové sukně a vypasovaného saka s výrazně rozšířenými rameny a působil zároveň femininně i maskulinně. Na západě v osmdesátých letech výrazně stoupala zaměstnanost žen, a to i ve vedoucích pozicích a v „mužských“ oborech, jako byla práva nebo finance. Móda to prostě reflektovala.

I na módních molech tehdy panovala na jedné straně elegance, na druhé drama a opulentnost. 

Králem dramatické módy byl nepochybně francouzský návrhář Thierry Mugler. Vybíral si ty nejnápadnější prvky a ještě je zveličoval; jeho módní přehlídky byly velké, teatrální události. Dokázal smíchat romantiku, historické a futuristické detaily, divadlo a materiály všeho druhu. V osmdesátých letech vletěl do světa módy jako kometa a zůstal na výsluní až do své smrti v letošním roce.

Eleganci reprezentovala například Donna Karan. V osmdesátých letech se proslavila jako návrhářka pro pracující městskou ženu, která potřebuje právě elegantní, reprezentativní a volně kombinovatelný šatník. Fotografie je z přehlídky z roku 1992, kdy byly vlivy osmdesátých let v módě ještě zřetelně patrné.

Nejen móda byla výrazná. K širokým ramenům a nabíraným sukním to chtělo účes, který by to vyvážil, a tak se vlasy kadeřily, trvalily a vyčesávaly do rozměrných kreací. Nad čelem pudlík, vzadu kaskáda vlnek. 

Muži neměli moc na vybranou, dlouhé vlasy (i kdyby jen kraťoučký mullet) se jim moc netrpěly. Ve škole nebo v práci z toho mohli mít – v závislosti na náladě nadřízených nebo učitelů – docela problémy. Pořídit si hřívu jako Michal Penk nebo tajně obdivovaní zahraniční rockeři zůstalo pro mnohé jen tajným snem.

Fotografie níže je současná. Theron Johnson je fanouškem muziky a filmů z 80. let a tehdejší styl má zmáknutý naprosto dokonale.

Dají se osmdesátky nosit i dnes? Milovníci a sběratelé retra vás budou přesvědčovat, že ano, ale popravdě neexistuje moc kousků, které by se daly nosit zcela neironicky. Tehdejší střihy, barvy, vzory a doplňky byly tak výrazné, že je poznáte na první pohled. Díky tomu jsou ale skvělé právě pro přitažení pozornosti. Třeba tohle divoce pruhované dvouřadové sáčko s krátkými rukávy v kombinaci s obyčejnými moderními džíny a tričkem.

Tehdejší volné, krabicovité šaty s pestrým potiskem dnes moc parádu neudělají, pokud ovšem nejste celá tak trochu alternativní a ironie není vaše druhé já.

Další možností, jak nosit osmdesátky, je získat návrhářský originál, který vypadá tak skvěle a moderně, že v něm nikdo neuvidí retro. Na obrázku je americká herečka a zpěvačka Zendaya v modelu od Yvese Saint Laurenta z roku 1982.

V neposlední řadě můžete sáhnout po něčem, co se osmdesátými lety inspirovalo. Zvýrazněná ramena, byť střihově jiná a modernější než tehdy, patřila ještě nedávno mezi největší trendy. Šaty značky Hervé Léger, které má na sobě americká herečka a komička Tiffany Haddish, odkazují na osmdesátky dramatickými nabíranými rukávy.

Popup se zavře za 8s
zavřít reklamu