E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

GALERIE. Ada z Módního pekla vybírá ikony, které stárnou stylově

24. leden 2022
64 803

Svých –náct a –cet mají dávno za sebou. Je jim –sát a móda už na ně nemyslí, na molech se objevují jen tu a tam jako kuriozita a reklamy jim nabízejí nanejvýš tesilové kalhoty a vyhřívané bačkory. Ony však pořád myslí na módu a baví je stylově se oblékat. Nechte se inspirovat, a jestli vám těch –sát ještě není, aspoň se přesvědčíte, že co se oblékání týče, je věk opravdu jen číslo.

Foto: „Oblékám se přesně pro tu éru, ve které právě žiju,“ říká Lyn Slater. Telegraph UK

Linda Rodin

Linda Rodin je jedna z mých nejoblíbenějších ikon mezi starými dámami. Je jí něco přes sedmdesát a módy se rozhodně nebojí. Většinou nosí spíš neutrální barvy, ale rozhodně ne neutrální kusy: má ráda zvonáče, křiváky a džínové bundy, obří svetry, střapaté kožichy, levhartí vzor, flitry, pruhy, barevné detaily. A nikdy ji nepotkáte bez výrazných brýlí a fuchsiové rtěnky – a věrného pudla Winkyho.


Debbie Harry

Punková ikona Debbie Harry dnes nosí svůj „blondie“ rozcuch víc do stříbrna, ale styl nezměnila. Ráda nosí barvy, hlavně výraznou červenou, ale když si prohlédnete její fotky, není těžké uhodnout, že miluje hlavně černou. Málokdy v jejím outfitu chybí punkové symboly jako jsou zavírací špendlíky, divoké vzory a nápisy, cvočky a další kovové prvky. Máte rády hudební styl, který se vyznačuje typickým stylem oděvu a bojíte se, že se ho ve stáří budete muset vzdát? Ne. Nebudete.


Alyson Walsh

Styl Alyson Walsh je jednoduchý a „obyčejný“. Alyson je novinářka, dříve pracovala jako módní redaktorka a dnes na svém Instagramu a blogu ukazuje ženám, jak se oblékat, když nejste rockerka ani bondgirl, ale zároveň nechcete zapadnout do davu. Mimochodem, Alyson je v mém výběru nejmladší, je jí jen 58 let.


Helen Mirren

Seznam slavných seniorek, které si tykají s módou, by nebyl úplný bez Helen Mirren. Hollywoodská hvězda je proslulá především svými zářivě bílými vlasy a róbami z červeného koberce; na předávání cen a slavnostní premiéry chodí zásadně v šatech, které jsou nápadně barevné či třpytivé a nikdy jim nechybí dramatický prvek jako dekolt, vlečka nebo široké rukávy. Vám sice šaty na ples nepůjčí Elie Saab ani Schiaparelli, ale v nudném kostýmku tam taky nemusíte.


Lyn Slater

Blog a Instagram Lyn Slater se jmenuje Accidental Icon; dnes má Lyn stovky tisíc sledujících, ale stylovou ikonou se stala až na „stará kolena“ a tak trochu náhodou. Hledala totiž módní blog, který by ji inspiroval, a protože žádný nenašla, založila si vlastní. Její Instagram je doslova nacpaný nápady na outfity ve všech možných stylech: Lyn nosí bohémsky pestré šaty i džíny s mikinou.


Dorrie Jacobson

Dorrie je 87 let a zamlada pracovala jako hosteska v Playboy Clubu. I dnes klidně zapózuje v korzetu nebo v plavkách, většinou ji však zastihnete buď ve sportovním nebo v kombinaci, která je na pohled efektní, ale v podstatě vlastně jednoduchá: barevná sukně a široký svetr, splývavé maxi šaty a duhové sandály, džíny a pestrá halenka. Její styl je celkem snadno napodobitelný, nápadný, ale ne výstřední.


Neelam Ahooja

Neelam Ahooja není náhodná ikona. Módou se živí, je stylistka a nejraději má značku The Row – velmi drahou, ale minimalistickou a poměrně snadno nahraditelnou běžnými kousky. Chcete být jako ona? Vybírejte nadčasové věci v neutrálních barvách a střizích.


Iris Apfel

Iris jsem do výběru původně nechtěla zařazovat, protože ji přece každý zná a bylo by to jen opakování očividného, ale pak jsem její jméno pronesla před kamarádkou – a hle, neznala ji. Takže pro všechny, kterým tato slavná královna barev, velkých brýlí a naprosto nestřídmě nošené bižuterie náhodou unikla: tady ji máte. Chci tady být do stovky a vypadat u toho přesně jako paní Apfel!

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s