E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Muži v šatech a ženy v obleku. To je genderless styl

20. květen 2022
57 279

S genderovými stereotypy v oblékání se setkáváme už v porodnici, kde nám rodiče nasadí modrou nebo růžovou čepičku, a pak celý život nosíme to, co kultura našemu genderu přidělila. Nebo také ne. Seznamte se s muži a ženami, kteří jdou proti proudu.

Foto: Americký herec a zpěvák Billy Porter. Zdroj: Shutterstock

Jonathan Van Ness

Mezi celebritami patří ke známým bořičům stereotypů například Jonathan Van Ness, kadeřník ze slavné reality show Queer Eye (u nás pod názvem Queer tým). Jonathan někdy chodí v džínách a tričku, někdy v sukni a mikině a někdy v nápadných barevných šatech. Jak se mu zrovna chce.


Thom Browne

Mezi slavnými je takových rebelů víc (Harry Styles, Billy Porter). A jejich oblíbený návrhář? Třeba Thom Browne. Jeho módní přehlídky jsou vždycky plné hravě bláznivé inspirace a s genderless prvky si pohrával ještě předtím, než to bylo cool. Na fotce (scrollněte doprava – je široká) jsou slavní, které přesně v duchu své značky oblékl na letošní Met Gala.


Mark Bryan 

Mark Bryan je slavný influencer se stovkami sledujících. Je hetero, ženatý, pracuje v technickém oboru a dělá fotbalového trenéra. Když se podíváte na jeho fotky, jeho pózy, výraz i vystupování jsou naprosto chlapské – akorát, že u toho má na nohou louboutinky. Mimochodem, boty na podpatku začal nosit v mládí, když chodil s vysokou ženou. Cítil se vedle ní málo mužně, tak si přidal centimetry pomocí podpatků. Logické, ne?


Markus Muth

Ohýbání genderových stereotypů ale není jen pro slavné. Markus Muth je obyčejný muž (s neobyčejným plnovousem), který říká, že móda není gender, ale zábava a každý by si měl nosit, co se mu líbí. Sám miluje sukně a rád nosí kilt, ale i dámsky střižené šaty a boty na podpatcích. Je ženatý a se svou ženou cestuje po celém světě.


Manželé Černí

Muž v sukni není jen zahraniční záležitost: manžele Černé, kteří mají na Instagramu profil @genderblender1, potkáte přímo v matičce Praze. Buď na procházce, nebo na některé z jejich milovaných kulturních akcí.


Jainil Mehta

Jainil Mehta je tanečník, který se věnuje indickému tanci. Kombinuje v něm různé tradiční i moderní prvky, choreografii typickou pro mužské i ženské role a tančí v pánských i dámských kostýmech.


Tufty

Genderless oblečení není jen pro muže. Pánský oblek sice není tak pestrý a zábavný jako ženské šaty, ale také má své kouzlo – ostatně uměly ho ocenit i slavné ženy jako Marlene Dietrich nebo Katharine Hepburn. Nošení pánsky střiženého oblečení u žen je bohužel trochu poznamenané mužským pohledem; klidně si ho nosme, ale musí to být sexy, jinak se můžeme připravit na posměšky o lesbách a babochlapech. Tufty se identifikuje jako heterosexuální žena, ale má ráda maskulinitu a čistě pánský styl.


Supe

Supe vnáší do svého stylu jižanský swag. Na nošení obleků se jí líbí především to, že dobrý styl vyžaduje určitý čas a námahu, ale odmění se vám perfektním pocitem sebevědomí a síly.


Ray DeForest

Genderově nevyhraněný nebo volně nakombinovaný styl skvěle vyhovuje také nebinárním a fluidním lidem. Ray DeForest je nebinární aktivista (používá mužská zájmena), herec a drag queen, má rád boty na podpatku a má neuvěřitelný cit pro módu. Jeho oblíbeným kouskem je obléknout se od pasu nahoru jako dokonalý gentleman – a od pasu dolů to obrátit naruby.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s