E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Jak nosit šaty v zimě. Čokoládově hnědé odstíny a pohádkově malebné kombinace, vrstvy dokonale zahřejí

27. listopad 2022
75 306

Nosíte ráda šaty a sukně, ale v zimě přecházíte na kalhoty, protože nevíte, jak šaty nakombinovat a jak v nich nezmrznout? Podívejte se na tipy influencerek a pohrajte si s materiály, vrstvami a barvami, i když teploty klesnou k nule.

Nošení šatů v zimě není tak komplikované, jak by se mohlo zdát: vlastně vyjde nastejno, jestli natáhnete kalhoty a tričko nebo teplé punčocháče a šaty. Obojí můžete doplnit svetrem, kabátem a zimními botami. Dlouhá sukně vás zahřeje stejně jako kalhoty a pod tu kratší můžete vybírat z mnoha druhů teplých punčochových kalhot nebo legín: od běžného silnějšího mikrovlákna přes materiály s příměsí vlny až po zvlášť hřejivé varianty s flísovou vrstvou. 

Matné černé punčocháče a černé kotníkové boty jsou spolehlivá kombinace k mini nebo midi sukni. Outfit v černé, šedé a zlatohnědé barvě je neutrální, ale přesto nepřehlédnutelný.

Podzimní barvy – dýňově oranžovou a koňakově hnědou – můžete snadno přenést i do zimy, stačí si vzít místo trenčkotu zimní kabát. Pletené šaty, jako má na sobě španělská influencerka Rosa Sorroche, jsou do chladného počasí ideální: dlouhá sukně a rolák ochrání před ofouknutím nohy i krk.

Šaty, které má na sobě holandská instagramerka Maaike Oerlemans, jsou spíš podzimní než zimní – jsou z tenčího materiálu, který sám o sobě nezahřeje. Nestačí-li kabát, postará se o pohodlí teplé tričko, které se pod takové šaty bez problémů schová. Rozšíříte si díky tomu zimní šatník o kousky, které by jinak musely čekat až na jaro.

Zimní šaty nemusejí být jen pletené. Dříve se v chladném počasí běžně nosily šaty ze sametu nebo kordu (tenkého manšestru). Dnes má takový model lehký nádech retra. Na šatech na fotografii je úžasná i jejich barva: tlumený, ale přitom poutavý odstín fialové v tmavém i světlejším provedení zaujme na první pohled.

V zimě máme většinou náladu oblékat se spíš do nenápadných barev, ale ty opravdu nemusejí být nuda. Stylistka Tene Keke předvádí kombinaci vínové, čokoládově hnědé a černé, která vypadá naprosto famózně. Tyhle barvy obvykle sluší tmavovláskám bez ohledu na barvu pleti.

Ani vyloženě neutrální šaty nemusejí vypadat fádně. Obyčejné rolákové šaty ze šedé pleteniny ozvláštnily zvýrazněné švy, které na nich vytvářejí geometrickou kresbu. (Šaty jsou z produkce litevské značky Scale 11.)

Barevnější, ale stále elegantní jsou maxišaty z merina v tmavě modré barvě s barevnými proužky. Merinová vlna je kvalitní materiál, který hřeje, je velmi jemný (nekouše jako hrubší druhy vlny) a dlouho vydrží.

Skandinávská zima v podání finské instagramerky Torpan Tyttö je pohádkově malebná. Styl, který Torpan předvádí na fotografii, je jednoduchý a pohodlný: áčková vlněná sukně, barevný svetr, šála, kulich. Takových kousků, které lze neomezeně kombinovat, můžete mít spoustu – dají se jednoduše a levně sehnat v sekáčích nebo internetových bazarech.

Dokud ještě zima není taková, aby vyžadovala prošívanou bundu nebo dlouhý kabát, stačí si k šatům vzít vestu – smaragdová je navíc jednou z letošních trendy barev. Instagramerka Sina těch zelených a zelenošedých odstínů možná nakombinovala až moc, ale když se podíváte na její fotky, uvidíte, že si prostě s oblékáním ráda hraje a netrvá na tom, aby byl výsledek vždycky dokonalý.

Podobně tón v tónu sestavila svůj outfit německá instagramerka Martina – motivem byly „poslední podzimní bobule“. Nemusíte ji kopírovat, ale podívejte se dobře na jednotlivé kousky: každý z nich by sám o sobě byl skvělý na zpestření jinak neutrálního outfitu. A podobné šaty, volné pletené pouzdro, jsou univerzální model, který padne skoro každé ženě.

Česká instagramerka Veru píše, že v zimě sukně moc nenosí, tady to ale zkusila a dopadlo to skvěle. Její Instagram i šatník obsahují výhradně neutrální barvy, takže jestli hledáte inspiraci pro městské šik oblečení v černých, šedých a béžových barvách, tady budete mít z čeho vybírat. Veru je navíc menší postavy, takže je to zároveň tip pro vás, které také nosíte petite velikosti.

Martinu jsem představila už v minulé galerii o barevných kabátech, a protože ráda celoročně nosí šaty, zařadila jsem ji i dnes. Většinou preferuje jednoduché úpletové šaty, které jsou slušivé a zároveň pohodlné. A fotka s maminkou dokazuje, že tento styl se hodí pro všechny generace.

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s