E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Sedm tipů, jak naučit dítě milovat čtení. Základ je nepodceňovat a nechat vybrat

14. červenec 2022
11 383

Rozvíjí fantazii, pomáhá rozumět světu a usnadňuje učení. O pozitivních vlivech čtení jsou popsány tisíce výzkumů a knih. Poslední roky ale stejně rychle narůstá počet titulů, které zkoumají, kam se malí čtenáři ztrácejí a proč je knihy nezajímají alespoň jako jejich rodiče. Odpověď je nasnadě: málokterá činnost získala za poslední století tolik konkurence jako čtení. Začalo to vynálezem televize – a pak už bylo jenom hůř. Jak udělat čtení pro děti opět „cool“?

Tento článek nemá ambice stát se univerzálním návodem, jak naučit děti číst v digitálním světě, ale spíš nabízí cesty, jak v očích vašeho potomka udělat ze čtení příjemnou činnost. Dokonce takovou, která může konkurovat koukání na filmy nebo paření gamesek.

Začněte brzo

A to opravdu brzo, klidně dřív, než vaše dítě začne chodit. Leporel je na knihkupeckých pultech dost, s textem i bez něj nebo s interaktivními prvky. Jestliže jste bezradní, vzpomeňte si na své dětství, na první knížku, která vám utkvěla. Pakliže paměť neslouží, poraďte se v knihovně, vsaďte na klasiku nebo si udělejte hezkou hodinku v knihkupectví. Knihy si společně prohlédněte, všímejte si, jak dcera nebo syn reagují na různé obrázky, a povídejte dětem o nich.

Osobní tip: Říkanky a veršované pohádky Františka Hrubína. A vůbec rýmovaná poezie pro nejmenší s výrazným rytmem, do kterého můžete tleskat a pohybovat se, např. Plác tác bác Daniely Fischerové pro nemluvňata a pro batolata zase leporelo Kutálí se ze dvora…

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!