E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Mít děti není domácí úkol, který musíme splnit

12. červenec 2022
59 236

Žena je chycena v dokonalé pasti, ať už děti má nebo nemá. Když si zodpovědně rozmýšlím, jestli jsem na dítě připravená, jsem sobecká nedospělá kariéristka. A když si ho pořídím a nechci být na všechno sama, tak jsem neschopná a měla jsem si to lépe rozmyslet. Tlak, výčitky a nedostatečná podpora matek (i otců) je ale často důvodem, proč mateřství odkládáme, nebo odmítáme.

České zpravodajské servery jsou místem, kde si zastánci „tradičních“ rolí přijdou na své. Nedávno mě praštil do očí článek o tom, jak ženy na mateřské ztrácejí schopnost nakládat s penězi. Na své „dovolené“ si zvyknou na pohodlí, komfort a flákání se a chudák manžel pak musí odejít ze vztahu pryč. A to jí během posledních let pořídil auto pro JEJÍ děti!

Když jsem text sdílela s klasickým internetovým WTF, začaly mi chodit příběhy matek, jež se potýkají se systémem, který chce, aby se doma chovaly, jako že nechodí do práce, a v práci se chovaly, jako že nemají děti. Žena je chycena v dokonalé pasti. Když děti má, musí vymyslet, jak uspořádat svůj život mimo mateřství – práci, koníčky, sebepéči. Když děti nemá, čelí neustálým dotazům na to, proč ne a kdy je bude mít, a poučením o tom, že by jednou mohlo být pozdě.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!