E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Pro práci v IT nemusíte umět programovat. Talent v oboru můžete mít i na něco jiného

Pojď do IT, je tam budoucnost, flexibilita, zkrácené úvazky
i peníze. A navíc to zvládne úplně každý. Nejspíš už jste podobné věty také někdy četli nebo slyšeli. Ovšem pak se taky říká, že je něco příliš krásné na to, aby to mohla být pravda. Platí to také o IT světě?

Jak si představíte UX developera, datového analytika, webdesignéra, prostě „ajťáka“? Možná vám před očima vyvstane obézní uhrovitý nerd, možná naopak uhlazený počítačový mág typu Nea z Matrixu, velmi pravděpodobně to ale bude osoba mužského pohlaví. A není divu, taková představa totiž naprosto odpovídá české realitě. Podle dat statistického úřadu Evropské unie Eurostat v České republice v oblasti informačních a komunikačních technologií pracuje pouze 9,3 procenta žen a mezi studenty informatiky jich je jen o málo víc – 12 procent.

A to je škoda, protože podle serveru www.platy.cz v Česku vydělávají nejvíc vrcholoví manažeři a hned potom právě ajťáci s průměrnou mzdou 65 tisíc korun. Nechali za sebou i právníky s 57 tisíci korun a bankéře, kteří si v průměru podle serveru přijdou na asi 51 tisíc. Servery s nabídkami práce jsou plné IT pozic, které se nedaří obsadit, protože „nejsou lidi“. V posledních letech tak člověk neustále naráží na nabídky nejrůznějších kurzů, které ho mají připravit na zářnou a bohatou budoucnost ve světě informačních technologií. Některé z nich se soustřeďují vyloženě na ženy a malují jim v živých barvách, jak po pár týdnech studia získají skvěle placenou a flexibilní práci v IT firmě. Je to ale skutečně tak snadné? Zvládne přechod do nového odvětví opravdu každý?

Tobě to přece s počítačem jde

„Ve škole mě odjakživa bavila matika a fyzika, po večerech jsem pařila hry na počítači a nikdy jsem vlastně neměla problém na něm cokoliv rozchodit nebo udělat. Když jsem se ale po gymnáziu rozhodovala, co dál, informatika mě ani nenapadla,“ vypráví Eva Hankusová z Prahy. Nakonec šla studovat finance a během pár let se stala úspěšnou projektovou manažerkou v nadnárodní společnosti. Na prahu třicítky se jí postupně narodily dvě děti a s kamarádkou během rodičovské rozjela mateřské centrum. Zatímco kamarádka se starala o program, Eva v počítači vytvářela různé tabulky, seznamy a modely. Tehdy poprvé slyšela návrh: „Udělej si nějaký počítačový kurz a jdi do IT, tobě to jde úplně samo.“

Foto: Accenture, Anna Jungmannová

Kdo je Anna Jungmannová

Anna Jungmannová působí v Accenture jako seniorní analytička v oblasti kybernetické bezpečnosti, kde má na starost správu privilegovaných účtů.

Na slova kamarádky se rozvzpomněla, když se blížil konec rodičovské dovolené a bylo načase vymyslet, co dál. „Do původní práce jsem se vrátit mohla, ale do budoucna jsem chtěla být flexibilnější. Tak jsem se objednala ke kariérové poradkyni a i ta mě povzbudila, abych se přihlásila do digitální akademie Czechitas. Vybrali mě, kurz jsem dokončila a od té doby už o návratu do korporátu nepřemýšlím,“ konstatuje Eva. Dnes pracuje v menší IT firmě BizzTreat jako datová konzultantka. „Když chce nějaká společnost ve svých rozhodnutích spoléhat víc na data než na pocity, můžu jim poradit, jak to udělat a co k tomu budou potřebovat,“ vysvětluje svoji pracovní náplň. „Naprosto mě to naplňuje, můžu totiž uplatnit to, co mě baví: vášeň pro technologie a obchodní talent. Také tvořím videa na LinkedIn, v tom jsem se dost našla.“

Svoje místo v IT světě objevila i Anna Jungmannová, která momentálně pracuje ve společnosti Accenture v oddělení kyberbezpečnosti. Stará se tam o přístupová práva a rozšíření pro privilegované a administrátorské účty. Její cesta na tuto pozici přitom byla křivolaká. Podobně jako Eva měla i Anna odjakživa k počítačům blízko. Na vysoké škole napřed studovala učitelství biologie a informatiky, potom přešla na bioinformatiku. „Toto rozhodnutí se po roce studia ukázalo jako chyba. Skončila jsem poté, co jsem nezvládla kombinaci algoritmů, matematiky a nízkoúrovňového programování,“ vzpomíná Anna. Nakonec vystudovala v Brně ekologickou a evoluční biologii a přitom se vlastními silami dál vzdělávala v IT, ať už na několikadenních akcích a konferencích, nebo třeba na YouTube prostřednictvím kurzů.

Ještě jako studentka sehnala první ajťáckou práci – testovala software pro americký startup. „Díky tomu jsem získala nejenom základní přehled o tom, jak funguje vývoj softwaru, ale také zkušenost s prací ve více časových pásmech. Jako v každém jiném startupu i tady často přišla nová funkcionalita na otestování ve stavu ‚včera bylo pozdě‘, takže jsem se naučila pracovat pod tlakem,“ vzpomíná Anna na svoje začátky. Po dalším studiu, tentokrát intenzivním měsíčním kurzu etického hackingu, absolvovala několik pracovních pohovorů a nakonec před dvěma lety zakotvila právě v Accenture. „Mám kolegy, kteří mě podporují, a nedávno mě povýšili, takže i můj imposter syndrom se postupně zmenšuje,“ říká Anna s úsměvem. „To, že mě kdysi vyhodili ze studia informatiky, už řeším mnohem méně. Člověk se nesmí bát dělat chyby. Svět IT je obrovský, každý si tu může najít své místo.“

Nedostatek IT odbornic? Už základní školy by měly dívky v oboru podporovat, jinak je pozdě

Spolupráce

Klikejte a ptejte se, to za vás nikdo neudělá

Jak říká Anna, svět IT je opravdu obrovský a mění se před očima. Vznikají nové profese, prolínají se navzájem a zasahují i do dalších odvětví. Pokud se tedy člověk rozhodne, že změní práci a stane se z něj ajťák, dřív nebo později narazí na neuvěřitelně pestrou paletu pracovních pozic, u nichž je velmi těžké si představit, co mohou vlastně obnášet. Je možné následovat příkladu Evy Hankusové a objednat se ke kariérovému poradci; tomu by ale mělo předcházet důkladné samostudium a sebereflexe.

Pro první orientaci je například vhodné se proklikat přehledem dvanácti typických IT pozic, jak je na stránce itpozice.czechitas.cz představili zaměstnanci společnosti Accenture, pro kterou nyní pracuje Anna Jungmannová. Formou videí a infografik popisují, jak vypadá jejich pracovní den a co potřebují na své pozici umět a znát. „Pro orientaci je to skvělý nástroj,“ říká kariérová poradkyně Petra Drahoňovská, která dlouhodobě spolupracuje s neziskovou společností Czechitas, která se specializuje na IT vzdělávání pro ženy a děti. Radí také vyzpovídat přátele nebo rodinné příslušníky, kteří už v IT pracují. „Určitě se do detailu vyptejte, co přesně dělají a jak se to naučili. Pokud vám to prozradí, ptejte se i na platové podmínky. Jedině tak můžete získat realistickou představu o tom, jestli konkrétní pozice bude vhodná právě pro vás. To je fáze, kterou se nevyplácí ošidit. Žádný kariérový poradce vám nevleze do hlavy a během půlhodinové konzultace neodhalí všechny vaše silné nebo slabé stránky,“ vysvětluje. Chce to prostě vysedět, procházet inzeráty, vyhledávat, zkoumat a ptát se.

Před rozhodnutím, zda se člověk zapíše do nějakého dlouhodobějšího kurzu a utratí za něj desítky tisíc, Petra Drahoňovská doporučuje projít kratší „ochutnávky“, které pořádají různé vzdělávací společnosti. Dvě nebo tři hodiny, jeden víkend nebo tři soboty v řadě sice z nikoho neudělají ani juniorního ajťáka, můžou ale zájemce o změnu profesní dráhy aspoň zhruba nasměrovat. „Když mi přijde, že se mi něco líbí, bezva. Můžu si pak dát třeba týdenní kurz nebo dva měsíce chodit na tři hodinky týdně a učit se základy programovacího jazyka nebo práce s databázemi,“ popisuje kariérová poradkyně. „Můžu tak zjistit, že třeba programování v Pythonu asi nepokořím, ale s databázovým dotazovacím jazykem SQL mi to jde. A od toho se můžu odpíchnout.“

Foto: Accenture, Kateřina Prokopová

Kdo je Kateřina Prokopová

Kateřina Prokopová je v Accenture jako konzultantka pro platformu Salesforce. Komunikuje se zákazníky, testuje, zajišťuje koordinaci a hladký průběh projektů.

Svoje místo si v IT najdou dokonce i lidé, kteří neumějí programovat. Ve společnosti Accenture je to třeba Kateřina Prokopová. Do IT se dostala vlastně náhodou, když psala diplomovou práci v oboru projektů systémového řízení a měla si v rámci výzkumu najít podnik, kde by mohla optimalizovat procesy. Namísto do továrny se vydala do IT firmy a setkala se s platformou Salesforce. Ta slouží k řízení vztahů se zákazníky a nabízí také doplňkovou sadu podnikových aplikací zaměřených na služby klientům, automatizaci marketingu, analytiku a vývoj aplikací. Kateřina už u ní zůstala, začala jako administrátorka a podpora a postupně se v práci zdokonalovala. „Je to 50 : 50, buď se utopíte, nebo se naučíte plavat,“ líčí svou zkušenost. „Dřív se říkalo, že kolik jazyků umíš, tolikrát jsi člověkem, a dnes to platí také, jen ty jazyky jsou už programovací. V IT je nicméně spousta příležitostí i pro lidi, co programovat neumí. Dobrý business analytik musí mít ovšem znalosti a nadání pochopit, jak věci fungují.“

Studium: zkoušky, projekty a vztah zralý na rozvod

Dalším krokem ke kariérní změně je pak vzdělávání. Anna Jungmannová a Kateřina Prokopová zvolily náročnou cestu samostudia, tutoriálů na internetu, rad od kolegů a kratších intenzivních kurzů. Eva Hankusová absolvovala intenzivní tříměsíční kurz u Czechitas. Kurzů různé intenzity a ceny se dají najít v mnoha větších městech i online spousty; nejznámější jsou právě ty od Czechitas a Green Fox Academy. Dopředu je ale potřeba říct, že kdo to myslí vážně, musí se připravit na investici finanční i časovou.

U Czechitas stojí tříměsíční intenzivní kurz přibližně dvacet tisíc, u Green Fox Academy je to kolem sto padesáti tisíc korun. Tento kurz je možné hradit postupně formou flexibilních splátek až ve chvíli, kdy začne absolvent vydělávat. Na celkové splacení má 4 roky a díky akreditaci od Ministerstva školství může čerpat i příspěvek 50 000 Kč od Úřadu práce, stejně jako když se uchazeč o zaměstnání rekvalifikuje třeba na účetního nebo kadeřníka. Rozdíl v cenách je daný z velké části tím, že Czechitas je nezisková organizace podporovaná technologickými a finančními společnostmi, zatímco Green Fox Academy je středoevropský bootcamp, který vznikl v Budapešti a postupně expandoval dále. U Czechitas se v intenzivní formě studuje 300 hodin – tři měsíce čtyři večery v týdnu plus většinu sobot. U Green Fox Academy se studuje až 608 hodin ve všední dny od rána do večera, případně večery a víkendy, pokud student potřebuje i pracovat a zvolí si variantu Při zaměstnání. „Vzdělávání je tak náročné, že většina našich účastníků každodenního Super intenzivního kurzu pracovat nezvládá. V rámci varianty Při zaměstnání to lze bez problému,“ říká Barbora Wachtlová, provozní ředitelka Green Fox Academy. „Buď mají našetřeno, pracují nebo jsou registrováni na Úřadu práce a dostávají podporu.“

Podcast Future Is Now

Žijeme v tom, co jsme ještě před pár lety považovali za sci-fi. Na druhou stranu technologie, co vidíme kolem nás, mají často kořeny v civilizacích tisíce let starých. Jak se poučit z historie, jak se pohybovat v chaosu a jak si nemyslet, že jsme pupek světa a nejlepší, co se na zeměkouli zatím vylouplo? O tom všem a ještě více se ve speciální sérii podcastů pro magazíny Finmag a Heroine baví vědec a expert na umělou inteligenci Tomáš Mikolov a archeoložka a výzkumnice Sara Polak.

Pro nástup do obou zmíněných kurzů je nutné projít přijímacím řízením. V Czechitas hodně dají na motivaci; uchazečka by měla být nadšená a měla by mít představu, k čemu získané znalosti a dovednosti využije. Zájem zhruba sedmkrát převyšuje kapacitu a hodně pomůže, když za sebou máte nějaké kratší kurzy, protože tím dokážete, že to máte v hlavě srovnané. Green Fox Academy má přijímací řízení čtyřkolové: první kolo představuje přihláška, kde se již bootcamp ptá na několik zásadních otázek, druhé se testuje kognitivní myšlení pomocí speciálně vyvinuté hry, v níž se řeší nejrůznější situace a organizační psychologové přitom zkoumají, jak uchazeč přemýšlí a jak se chová pod tlakem. Ti, kteří uspějí v kognitivním testu, postupují do třetího kola, které probíhá podobně jako pohovor s uchazečem o zaměstnání a odehrává se v angličtině. „Bez angličtiny se dnes v IT uplatníte jen stěží a aspoň na základní komunikační úrovni ji umět musíte,“ upozorňuje Barbora Wachtlová. „Poměrně dost uchazečů u nás odpadá právě kvůli nedostatečné znalosti jazyka.“ Součástí řízení je i programovací simulace, kde se hodnotí digitální gramotnost a schopnost pracovat v týmu.

Přijímacím řízením ale ta pravá fuška teprve začíná. Jak vzpomíná Eva Hankusová, studium je opravdu náročné, i když zároveň nabíjející. „On si člověk řekne, tři měsíce pár hodin denně, to dám. Jenže když k tomu máte ještě nějakou práci a rodinu, je to fakt zápřah, a to i pro partnera,“ říká. „Běžně byly holky po několika týdnech na rozvod, protože najednou nebyly vyzvednuté děti, vyžehlené prádlo a uvařená večeře. Když máte náhodou volno, řešíte závěrečný projekt, který musíte obhájit. Prostě žijete jen daty nebo programováním, nic jiného v tu chvíli neexistuje. Hodně jsme se podporovaly navzájem, naše komunita byla neskutečná.“ Je třeba říct, že z třiceti přijatých kurz nedokončily jen dvě ženy a z toho jedna z důvodu těhotenství.

„U nás dáváme účastníkům u super intenzivních kurzů dva týdny na rozmyšlenou. Když během té doby zjistí, že ten program není pro ně, vrátíme jim peníze,“ říká Barbora Wachtlová z Green Fox Academy. Během kurzu trvajícího čtyři a půl měsíce postupně studenti skládají tři zkoušky, na každou mají dva pokusy. „Stane se, že někteří prostě zkoušku neudělají, a s nimi se musíme rozloučit. Taková jsou pravidla. Naši studenti jsou ale v denním kontaktu s mentorem, který samozřejmě už před zkouškou vidí, kdo má problém, a nabízí individuální pomoc. Není naším cílem nabrat hodně lidí a pak je vyhazovat od zkoušek, proto je pro nás výběrové řízeni zásadní,“ vysvětluje.

Foto: Accenture

Jaké organizace pomáhají ženám do IT? Nejznámější jsou tyto komunity:

Czechitas cílí na ženy a děti a pořádá širokou škálu workshopů a kurzů. Umožňuje nahlédnout do úplných základů a navázat na ně. Absolventkám kurzů nabízí pomoc při hledání práce. Šedesát procent absolventek intenzivního programu Digitální akademie našlo uplatnění v IT. Cena akademie se pohybuje kolem 20 tisíc korun.

Pyladies je mezinárodní mentorská síť, která přibližuje ženy k IT prostřednictvím výuky jednoho z nejpopulárnějších programovacích jazyků – Pythonu. Ten se využívá zejména pro vývoj backendu, tedy části aplikací, která běží na pozadí a uživatel ji nevidí. Kurzy jsou zdarma.

ReactGirls je komunita frontendových vývojářek, využívajících framework JavaScriptu ReactJS, který dnes patří mezi trojici nejvyužívanějších technologií. Cena začátečnické akademie je 700 korun.

Do startupu, nebo do korporátu? A za kolik?

Těžko na cvičišti, lehko na bojišti, říkává se. Jak je to ale s novopečenými programátory, testery nebo datovými analytiky? Mohou si s čerstvým potvrzením o absolvování kurzu konečně říct o čtvrt milionu, plný home office a zkrácený úvazek k tomu? „Snažíme se, aby naše absolventky neměly nerealistické požadavky a představy,“ říká s úsměvem kariérová poradkyně Petra Drahoňovská. „Když chcete remote a zkrácený úvazek k tomu, jste pro zaměstnavatele od začátku komplikovaná. V rámci kariérových konzultací v Czechitas s ženami probíráme, co vlastně potřebují. Je to opravdu zkrácený úvazek, nebo spíš flexibilní pracovní doba?“

Podle Petry Drahoňovské by se ženy měly zamyslet nad tím, kde a jak vlastně chtějí pracovat. Pokud je pro někoho podstatná volná pracovní doba, nebude asi spokojený na pozici technické podpory, kde se pracuje typicky od–do. Mnoho žen například tvrdí, že chtějí jít pracovat do startupu, protože se jim líbí jejich drive a energie. „A tak se jich ptám, jestli jsou připravené na to, že k sobě možná nebudou mít seniorního pracovníka, který by jim pomáhal, a navíc budou muset občas neplánovaně třeba zůstat v práci dlouho do večera. To už potom tak lákavě nezní,“ vysvětluje. Poměrně často se stává, že ženy jdou po absolvování kurzu pracovat do startupu, aby po roce nebo dvou přešly do větších firem typu České spořitelny nebo Accenture – třeba proto, že jim nevyhovuje práce v mužském kolektivu. Podle kariérové poradkyně Drahoňovské se ale ženy, které projdou náročným vzděláváním v některém kvalitním kurzu, nemusejí bát, že by práci vůbec nesehnaly. „Už ukázaly, že jsou pružné v myšlení a připravené se učit a pracovat na sobě, což jsou vlastnosti, které dnešní trh práce oceňuje ze všeho nejvíc,“ ujišťuje.

A jak je to s těmi penězi, které mnohé zájemce o IT přitahují především? Green Fox Academy jako součást kurzu nabízí garanci získání práce v IT do půl roku od ukončení kurzu. Minimální zaručená mzda na takové pozici je 40 tisíc korun; průměrně si nastupující programátor přijde na 47 tisíc. Jestli je to hodně, nebo málo, to už si musí rozhodnout každý za sebe. „Většinou je to tak, že se po třech měsících mzda zvyšuje a na seniornějších postech je už mnohem vyšší. Je ale potřeba vydržet. Dle našeho průzkumu se z absolventů stávají do dvou let medioři a mzda se tak vyšplhá na 85 tisíc,“ říká Barbora Wachtlová a Petra Drahoňovská dodává: „Je to jako ve všech odvětvích. Kdo je junior nebo je v práci průměrný, ten prostě jen tak nezbohatne.“

Práce zítřka? Bez počítačů už se neobejdou

Vyplatí se tedy vůbec celá ta náročná procedura získávání informací, výběru kurzu, přijímacího řízení a studia? Podle zprávy Světového ekonomického fóra The Future of Jobs z roku 2020 jsou mezi takzvanými profesemi zítřka datoví analytici a vědci, specialisté na umělou inteligenci a specialisté na zpracování velkých objemů dat. Firmy, které se průzkumu účastnily, se v následujících letech plánují soustředit na cloudová úložiště, analýzu velkých objemů dat, internet věcí, propojování zařízení a podobně. Jak říká Eva Hankusová: „Data pohánějí byznys, tak to prostě je.“ Na druhou stranu ne každý musí nutně zahodit vše, co do této chvíle dělal, a přeškolit se na programátora.

Nejjednodušší je profesní tranzice pro lidi, kteří pracují v nejistých a podhodnocených odvětvích, jako je gastronomie nebo sociální služby, případně pro ty, kteří jsou na začátku své pracovní dráhy. „Pokud je žena například čerstvě po škole nebo pracuje na nějaké juniorní pozici, pak vlastně nemá co ztratit, protože její příjmy jsou i tak poměrně nízké,“ vysvětluje Petra Drahoňovská. „Pokud jde ale třeba o ženu kolem čtyřicítky, která už má něco za sebou a k tomu i děti, přechod na juniorní pozici v IT jí může přinést dočasný propad v příjmech, což by pro ni mohlo být celkem náročné.“ Podle Petry Drahoňovské je u někoho vhodné uvažovat o kompletním „reskillingu“, kdy se s pomocí nově získaných znalostí uplatní v naprosto odlišném pracovním prostředí, zatímco pro jiného je vhodný spíš „upskilling“ a zvyšování kvalifikace a ceny na trhu práce. „Jak už jsem říkala, IT svět je obrovský a prolíná se s dalšími odvětvími. Můžete být dál třeba účetní nebo novinářka, ale používat k tomu nějaké IT dovednosti, což stejně do budoucna čeká asi každého. Ostatně víte, jaký je největší IT zaměstnavatel v Česku? Je to Škoda Auto. To asi mluví za vše,“ uzavírá Petra Drahoňovská.

Na tahu jsou firmy

Práce v IT není pro všechny, nicméně je pro mnohem více lidí, než ji nyní dělá. Firmy si začínají uvědomovat, že nelze čekat, až jim někdo zajistí dostatečný počet kvalifikovaných lidí, a samy přikládají ruce k dílu.

Jak? Pokud firmy chtějí nabírat, musí oslovit i ženy, kterých je v IT stále desetkrát méně než mužů. Cesta k nim vede přes podporu partnerů zajišťujících vzdělání. Příkladem je třeba IT firma Accenture, která si stanovila za cíl mít do roku 2025 vyrovnaný poměr mužů a žen ve všech svých pobočkách.

Aby cíle naplnila, podporuje třeba české průkopníky Czechitas, se kterými natočila sérii videí pro orientaci v základních pojmech.

Aktuálně Accenture spolupracuje zejména se společností Green Fox Academy a díky jejímu bootcampu získala již stovku junior programátorů. Programovací bootcamp je v Česku jediný akreditovaný program, který absolventům garantuje práci.

Uchazečům o zaměstnání přispěje až v 95 procentech případů na rekvalifikaci Úřad práce částkou 50 tisíc korun. Programovat se naučí za 17 týdnů, při zaměstnání kurz trvá 10 měsíců / 37 týdnů.

Široké spektrum kurzů nabízí také Step IT. Úvod do PHP učí třeba Orange Academy.

Pozor na přehnaná očekávání. V IT je sice peněz dost, ne vždy se k nim však dostane junior hned po rekvalifikaci. Občas třeba musí na dva roky ustoupit ze svého standardu.

Mzda se odvíjí nejvíce od těchto faktorů:

  • velikost firmy + stav (zda je v růstu, zainvestovaný startup...)
  • velikost města
  • využití původní praxe (a namixování s novými znalostmi)
  • individuální schopnost vyjednávat

V Praze se v průměru hrubá nástupní mzda juniorů bez praxe pohybuje mezi 35 a 49 tisíci Kč, 30 až 35 tisíc je to mimo Prahu.

Green Fox Academy garantuje absolventům práci s nástupní mzdou 40 tisíc, v průměru absolventi získají 47200Kč. Z výzkumu, který Green Fox Academy realizovala letos v létě, pak vyplynulo, že 85 procent absolventů se do dvou let posouvá z juniorních pozic na mediorní. Absolventi s tříletou praxí dosáhnou v průměru na mzdu 75000–80000Kč.

Jak rozumět inzerátům?

HTML, CSS – základní jazyky pro tvorbu webu.

JavaScript – jeden z nejpoužívanějších jazyků všech dob, nejčastěji se využívá pro tvorbu interaktivních částí webu například pomocí frameworku ReactJS nebo Angular frameworků.

SQL – programovací jazyk, který slouží pro dotazování při práci s daty v relačních databázích.

Python, R – nejrozšířenější programovací jazyky pro Data science. Python je univerzální jazyk, dnes patří mezi nejpoužívanější vůbec.

Java, C#, PHP – objektově orientované jazyky se širokým využitím, všechny fungují pod pokličkou jinak a hodí se pro jiné typy projektů.

Power BI – softwarový produkt pro interaktivní vizualizaci dat.

Práce v IT není pro všechny, nicméně je pro mnohem více lidí, než ji nyní dělá. Firmy si začínají uvědomovat, že nelze čekat, až jim někdo zajistí dostatečný počet kvalifikovaných lidí, a samy přikládají ruce k dílu.

Jak? Pokud firmy chtějí nabírat, musí oslovit i ženy, kterých je v IT stále desetkrát méně než mužů. Cesta k nim vede přes podporu partnerů zajišťujících vzdělání. Příkladem je třeba IT firma Accenture, která si stanovila za cíl mít do roku 2025 vyrovnaný poměr mužů a žen ve všech svých pobočkách.

Aby cíle naplnila, podporuje třeba české průkopníky Czechitas, se kterými natočila sérii videí pro orientaci v základních pojmech.

Aktuálně Accenture spolupracuje zejména se společností Green Fox Academy a díky jejímu bootcampu získala již stovku junior programátorů. Programovací bootcamp je v Česku jediný akreditovaný program, který absolventům garantuje práci.

Uchazečům o zaměstnání přispěje až v 95 procentech případů na rekvalifikaci Úřad práce částkou 50 tisíc korun. Programovat se naučí za 17 týdnů, při zaměstnání kurz trvá 10 měsíců / 37 týdnů.

Široké spektrum kurzů nabízí také Step IT. Úvod do PHP učí třeba Orange Academy.

Nejčastější pozice v Accenture

  • Technology Analyst

Překládá obchodní požadavky a identifikuje nejlepší řešení, dále se podílí na výkonnostních, integračních a systémových testech a podporuje je. Garantuje, že termíny nasazení jednotlivých řešení budou dodrženy, dále zajišťuje školení uživatelů a buduje vztahy se zákazníkem – a to jak s obchodními, tak s IT odděleními. Práce probíhá v multidisciplinárních týmech (technických, funkčních, obchodních) lokálně i vzdáleně.

  • Technology Consulting Analyst

Jedná se o práci v oblasti technologické strategie a poradenství a spolupráci s obchodními a technologickými týmy klienta. Analytik či analytička posuzuje současný stav architektury, provozního modelu, infrastruktury, integrace, organizace a srovnává je s požadovanou úrovní výkonnosti či deklarovanou vizí či strategií. Identifikuje, jaké kroky jsou potřeba k dosažení deklarovaných cílů. Řeší problémy v souvislosti se zastaralými (legacy) systémy. Získává zkušenosti napříč různými odvětvími i regiony.

  • CyberArk Security Analyst

V rámci pražského Cyber Fusion centra Accenture, ve kterém sídlí více než 180 odborníků na kybernetickou bezpečnost, podporuje klienty po celém světě v obraně před rychle se měnícími schopnostmi kybernetických útočníků. Má na starosti implementaci a provoz CyberArk softwaru, který chrání koncová zařízení a privilegované účty. Stará se o to, aby byly procesy týkající se správy privilegovaných účtů řádně dokumentované. Konzultuje nejvhodnější použití CyberArk softwaru pro jednotlivé klienty.

  • Data Analyst Junior

V rámci své práce aplikuje matematické a analytické postupy na skutečná obchodní řešení. Vyvíjí analytická řešení využívající prediktivní modely, optimalizaci a data mining pro mezinárodní klienty v různých odvětvích. Cílem je vyřešit klientův problém a zefektivnit fungování jeho služeb pomocí nových technologií a/nebo dodavatelů služeb. Pracuje s technologiemi, jako je Python, SQL, Tableau, Power BI.

  • Developer for ServiceNow platform

Přizpůsobuje, zavádí a udržuje klientské platformy ServiceNow. Náplní práce je systémová konfigurace, vývoj vlastních funkcí na straně klienta i serveru, poskytování technického poradenství, příprava technické specifikace, podpora testování a implementace a dodržování implementačních standardů a osvědčených technických postupů, pochopení obchodních potřeb a potřeb standardizace procesů a jejich zapracování do návrhu a výstupů.

Článek vznikl ve spolupráci s naším partnerem – společností Accenture.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s