E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Třináct návyků mužů, co se o sebe umí starat (a je to vidět)

10. říjen 2019
49 180

Jak vypadat – a cítit se – dobře.

Pokud se za starých časů zdržel muž v koupelně déle než na mužné ošplouchání podpaží, riskoval, že dostane nálepku ješitného zženštilce. Časy se naštěstí změnily – dokonce tak moc, že posměch možná přijde až za to, že v koupelně tráví dvakrát tolik času než jeho přítelkyně.

Trik je v tom, zůstat někde uprostřed. Současný male grooming neznamená utratit hromadu peněz za nesmyslné produkty, ale za ty, co skutečně fungují, a čas věnovaný péči o zevnějšek scuknout do dvou krátkých seancí ráno a večer. Pečovat o sebe neznamená ješitnost ani zženštilost, ale naopak dobře zažité vědomí, že co do sebe vložím, to se mi vrátí – třeba v míň napuchlých očích po ránu, pokožce bez akné a ve zdravě vypadajících vlasech.

Jakých třináct návyků byste si měli osvojit?

  • Najděte si svůj barber shop. Choďte tam přibližně jednou za měsíc a při každé návštěvě si rovnou zabookujte další termín. Zařídíte si tím jednou za měsíc příjemný relax, na který se můžete těšit, s týpkem, co vás stříhá, můžete probrat život, a jako bonus navíc budete mít vždycky dobře upravený střih, případně i vous.
  • Dejte si tu práci zjistit, které věci pro vás fungují. Že kamarád používá celý život indulonu na ruce, niveu na obličej a kopřivový šampon na vlasy, a přesto vypadá dobře, neznamená, že to bude stačit vám. Zeptejte se kadeřníka, jaký typ pasty, gelu nebo vosku se hodí pro váš typ vlasů. Pokud je máte jemnější, vyvarujte se čehokoliv hutného a mastného. Správně zvolený produkt je pro vzhled účesu zásadní.

  • Najděte si svoji vůni. A nemáme na mysli kolínskou po holení ani drogerkové vodičky – ty přenechte teenagerům a zaměřte se na kvalitní pánské parfémy. Vůně by se měla stát jakousi vaší nenápadnou esencí, něčím, co kolem vás nenásilně buduje auru osobitosti. Nekupujte si nic, co vám doporučí paní v parfumerii. Věnujte výběru klidně několik dnů, stříkněte na sebe nejvíc dva vzorky najednou a testujte, jak se vám nosí. Na zimu se hodí dřevité, hřejivé vůně, na léto citrusové a vetiverové.

  • Ať jsou čisté vaše zuby i dech. Neexistuje žádná výmluva pro to, abyste si čistili zuby míň než dvakrát denně. Není vůbec špatný nápad zvolit elektrický kartáček. Jednak je to větší zábava, jednak čistí významně efektivněji než běžný manuální. A pokud používáte ten, nezapomeňte ho minimálně jednou za měsíc vyměnit za nový a používat ústní vodu. (Ne, ústní nit vás nebudeme nutit používat. To si vyřiďte se svojí dentální hygienistkou).

  • Nenechte dole prales. Zastřihovat si pubické ochlupení není jen móda, je to zdvořilost. A také je to hygienické. Není potřeba jít dohola, ale myslet na to, že houština prostě není sexy ani se dobře neudržuje čistá a příjemně vonící. Nepoužívejte stejný zastřihávač na klín a na vousy! Na trhu je spousta přístrojů určených právě pro tenhle úkol a bude se vám s nimi mnohem pohodlněji zacházet.
  • Umyjte si ráno obličej – pořádně. Nekraďte přítelkyni cokoliv z toho, co má na poličce, pánská kosmetika je určená přímo pro vaše potřeby a zahrnuje všechny druhy produktů. Voda je lepší než nic, ale pokud si do dlaně dáte trochu mycího gelu, peelingu nebo speciálního mýdla, zbavíte obličej mastnoty a malých suchých částeček, které dělají kůži hrubou a zašedlou. Trvá to přesně o deset vteřin déle než jen studená voda, ale rozdíl je znatelný.

  • Shoďte strniště. Pokud nejste s přáteli pod stanem, na vodě nebo na jiné outdoorové akci, kde je třídenní strniště žádoucí až atraktivní, oholte se. Kvalitní a často vyměňované žiletky jsou základ, a do módy se vracejí i klasické žiletkové holící strojky vašich dědečků.

  • Věnujte dvě minuty kruhům pod očima. Copak nestačí obyčejný krém? Vlastně ano, ale ty určené na oční okolí jsou lehčí, příjemnější, nemastné a obvykle i napakované kofeinem, takže otok a temné propasti pod očima zmizí, než chytnete ranní spoj do práce.

  • Nepředstírejte, že vaše obočí se upravuje samo. Postarší pánové si nadměrně neposedné obočí nechávají upravovat od kadeřnic, vy se radši svěřte do rukou svého kamaráda v barber shopu. Není na škodu pár trčících chloupků vzít pinzetou, ale nepřežeňte to.
  • Vaše ruce jsou to, na co žena podívá jako… druhé. (Hned po očích.) Stříhejte si nehty jednou týdně a udržujte je krátké a čisté. Po sprše to jde nejsnáze. Nabrali jste si až moc krému na obličej? Vetřete ho hřbetů rukou – budou vám, zvlášť v zimě, dost vděčné.

  • Používejte krém na obličej. Ano, je to základ, ale stejně je dobré to připomenout. Krém není jen na suchou pleť – je na všechny typy kůže, které si umíte představit. Mastná? Kupte si krém. Aknózní? Kupte si krém. Věnujte ale pozornost tomu, jestli na sebe mažete produkt, který je určený právě pro váš typ. Pokud bude mít UV faktor, tím lépe.

  • Umyjte si obličej i před spaním. Jednoduše udělejte to, co děláte ráno; večer je to ještě důležitější. Kůže je zanesená všemožnými nečistotami, které se na ni za den nachytaly, a v tom spát nechcete, že ne?

  • Používejte v létě vysoký UV faktor – a vlastně kdykoliv jindy. Znáte fotky dohněda osmahlých farmářů, kteří mají kůži jako šarpej? Není to věkem, ale tím, že se celý život vystavují slunci. UV paprsky jsou pro kůže škodlivé možná víc než smog; poškozují ji do hloubky, způsobují vrásky a skvrny. Pokud si navyknete používat denně aspoň faktor 15 (může být součástí krému), budete mít obličej chráněný neviditelným štítem. A to je cool.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s