E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Taky během menstruace mocně prdíte a máte průjem? A taky o tom chcete mluvit?

27. červen 2022
71 718

Mluvíte o menstruaci úplně běžně, bez uzardění, nebo je to pro vás pořád tak trošku tabu, o kterém si zašeptáte se svou kamarádkou, ale před kolegou byste to slovo nepoužila? Menstruace není naše chyba, naše vůle, naše vina. Nesmí to být důvod ke zostuzování, ponižování a zesměšňování. Je v pořádku o tom mluvit nahlas. Ať to každej slyší!

Foto: Shutterstock

Minulý týden jsem na twitteru narazila na tento příspěvek:

Ihned ve mně rezonoval. „ANO! Tak to mám taky! Konečně to někdo říká nahlas a bez obalu.“ A tak jsem napsala: „Ženy, dívky, lidé. Mluvme o tom, jak se nám během menstruace kroutí střeva a prdíme.“ Mělo to úspěch. V té době zrovna na Heroine.cz vyšel text o bolestivé menstruaci, ke kterému se nám mnoho komentářů nahromadilo na Instagramu.

Dlouhodobě si všímám, že se mění způsob, jakým mluvíme o menstruaci. Tak předně o ní vůbec mluvíme. Nahlas. I mimo naše „ženské kruhy“ a holčičí šeptání. Častěji říkáme „menstruace“ a méně „krámy“ nebo „ty-víš-co.“ Mluvíme otevřeněji, zemitěji, bez příkras. Třeba že prdíme, potíme se, zvracíme a občas protýkáme.

Ve všech komentářích k tématu se opakují dvě věci: radost z toho, že se o tom konečně mluví, a potřeba sdílet vlastní zkušenost. Což jsou často dlouholeté útrapy s bolestmi.

(Jen upozorním, že pokud trpíte opravdu bolestivou menstruací či se vám zdá, že krvácíte hodně, poraďte se s odborníkem. Mohou to být projevy něčeho vážnějšího.)

Radost ze sdílení útrap a zkušeností

Co v diskuzích o menstruaci ženy také sdílejí, je radost, ba přímo nadšení z toho, že o tom konečně mluvíme. Že to vyslovujeme nahlas. Že říkáme přesně to, co ony také vnímají. Konečně se s tím necítí tak samy, oslabuje se stud a strach. A s tím přichází obrovská úleva a pak také pocity emancipace, síly a zadostiučinění.

Měly by se ženy za menstruaci stydět a skrývat fakt, že menstruují?

Společnost nám totiž často podprahově vnucuje, že je na menstruaci něco špatného. Že ji máme brát jako nějakou naši vinu a důvod ke studu. A že ji máme utajovat. „Ta vaše ženská záležitost, se kterou se běžte odklidit do stanu za hranicemi vesnice a vraťte se, až budete zase čisté,“ jak se děje v některých kulturách. Jenže menstruace není naše chyba, naše vůle, naše vina. Nesmí to být důvod ke zostuzování, ponižování a zesměšňování. 

Může očkování proti covidu ovlivnit menstruaci? Výzkum a zkušenosti žen se liší

Menstruační zdraví

O menstruaci by se mělo mluvit víc a všude

Menstruace je biologický fakt, se kterým dlouhé dekády, měsíc co měsíc, žije polovina lidstva. Není na ní nic špatného, divného ani děsivého. Není to věc k utajování a opisování („moje dny“, „to“). Nemusí se to lakovat na modro (viz modrá barva místo krve v reklamách). Není to „ženský úděl“, který je třeba bez komentáře protrpět. Je to věc celého lidstva a jeho reprodukce, která náhodným řízením přírody padla na ženy. 

Mluvit o ní, vědět o ní a brát na ni ohledy by měli všichni – a ještě víc možná ti, na které přímo nedopadá. Nejde o žádné výhody. Lidé s menstruací jsou už na vstupu biologicky znevýhodnění. Brát na ně ohledy znamená jen a pouze toto znevýhodnění dorovnávat.

Když si ty diskuse o menstruaci pročítám já, mám potěšení z toho kolektivního nadšení a úlevy. A pak se musím trochu smát: běžně pro Heroine vymýšlím různá sociální témata, sofistikované „progresivismy“ a „woukismy“, a ona chce na konci dne ženská hlavně slyšet, že se při menstruaci všechny potíme, prdíme a máme průjem.

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s