E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Děti miluju, vlastní ale nechci. Bezdětné ženy jsou pro zdraví jiných rodin důležité, ocenit by je měla i společnost

19. červenec 2022
59 101

Ona nechce děti? Ženská je asi vadná, když nemá ráda děti. Sobecká kariéristka. Bezdětná žena čelí nepříjemným komentářům, hodnocení a odsudkům. Jenže vůči komu by vlastně měla být sobecká? Když nechce mít vlastní děti, nemusí to vůbec znamenat, že je nemá ráda. I bezdětné osoby jsou v péči o děti potřeba.

Foto: Shutterstock

Dobrovolná bezdětnost žen vyvolává silné emoce. Pro mnohé lidi je to citlivé téma. Zejména pak pro ty, kterých se vůbec netýká. Jak ukazuje Zpráva o rodině 2020, část dnešní společnosti považuje bezdětnost za odchylku od normy či podivínství. Bezdětné ženy přitahují pozornost, vyvolávají otázky a celé téma obestírá řada stereotypů a odsudků.

Nemá ráda děti?

Existuje hluboce zakořeněná představa, že když žena nechce děti, je to proto, že je nemá ráda. To se samozřejmě může stát (a není to nic odsouzeníhodného), ale velmi často to tak vůbec není. Žena může děti zbožňovat, prožívat radost v jejich přítomnosti, vnímat, jak jsou zvídavé, zábavné, magické, a chápat, proč jsou pro jiné smyslem života. Akorát ty děti nechce mít doma 24 hodin denně, sedm dní v týdnu, 365 dní v roce, asi tak dvě dekády.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!