E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Živí rodiny a příbuzné mají v bunkru nebo na frontě. Bet Orten nafotila „Královny Ukrajiny“

28. duben 2022
16 420

Ukrajinské ženy u nás pracují v pomocných profesích a posílají peníze domů na Ukrajinu, teď bylo jejich hlavním cílem dostat rodiny k nám. Fotografka Bet Orten ženy z Ukrajiny nafotila jako královny.

„Nechci se vrátit na Ukrajinu. Jsem babička a chci je tu udržet v bezpečí," říká Ukrajinka Lesya. Foto: Bet OrtenFoto: Bet Orten

„Tyto ženy jsou z Ukrajiny. Říkám jim KRÁLOVNY a jako královny jsem je portrétovala. Tak, jak je vidím já. Velkou část života žijí v České republice, kde tvrdě pracují jako uklízečky a posílají peníze svým rodinám na Ukrajině, kde je práce málo. Jejich synové jsou nyní ve válce a jejich dcery s malými dětmi utíkají ze země, která bojuje za svoji svobodu,“ říká fotografka Bet Orten, která je autorkou souboru.

Nápad nafotit ukrajinské ženy pracující v České republice se jí rodil v hlavě léta, ale až současná situace akcelerovala k rychlé akci.

„Tento projekt jsem vytvořila v prvních dnech války ve spolupráci s ukrajinskými fotografy z NFT komunity. 50 % výtěžku z prodeje poputuje těmto umělcům, zbytek KRÁLOVNÁM,“ vysvětluje. Formou NFT aukce bylo za 100 000 korun během dvou dnů vydraženo šest fotografií, jež vznikly v okamžité reakci na válečný konflikt na Ukrajině. Nápad nafotit ukrajinské ženy pracující v České republice se jí rodil v hlavě léta, ale až současná situace akcelerovala k rychlé akci. Dražilo se na prestižní NFT platformě FOUNDATION.

Seznamte se s královnami Ukrajiny a s jejich příběhy.

Foto: Bet Orten

Irina

V České republice žiju čtyři roky. Pocházím z Truskavce, města poblíž Lvova. Na Ukrajině žije moje máma a velká část rodiny. Moje máma je ochotná sem přijet, ale jen v případě, že se pak bude moct vrátit domů. Nechce tu zůstat, Ukrajina je pro ni velmi důležitá. Já pracuju v Praze a každý měsíc posílám své rodině (zejména mámě) peníze, aby měli za co žít.

Máma je překvapivě v klidu a moc se nebojí. Říká, že co má přijít, to přijde. Za svůj život toho zažila hodně. Voláme si denně. Situace je kolem Lvova zatím relativně klidná, ale nikdy nevíme, co se může stát. Je to pro mě dost stresující. Bratr a dcery mojí kamarádky šli do války. Je to naše země a musíme bojovat.

Obraz na pozadí, který je vytištěný na látku, byl zachycen ukrajinským umělcem Artemem Humilevskim během prvních válečných dní. Jde o fotografii jeho sklepa, ve kterém se ukrývá se svou rodinou.

Foto: Bet Orten

Olga

V České republice žiju šest let. Pocházím z vesnice poblíž Užhorodu. Ukrajinu jsem opustila proto, že tam bylo málo práce a bylo třeba živit děti. Před šesti dny ke mně přijela dcera. Podařilo se jí utéct záhy po tom, co to celé začalo. Můj syn studoval na Ukrajině, ale teď už jsou to dva roky, co sem přijel za mnou.

To, co se teď děje, je pro mě hrozné. Moje sestra žije v Sumech, kde právě probíhá válka. Ukrývá se s dcerou v bunkru, protože nemohly včas utéct a teď už je na útěk pozdě. Každý den žiju ve strachu. Moje máma a bratři žijí v Zakarpatí, kam vojáci zatím nedorazili. Nikdo ale neví, jak dlouho tam mír ještě bude trvat. Máma odtamtud nechce odjet. Přála bych si, aby to už bylo za náma. Zatím to tak nevypadá, ale bude to dobré. Jsem moc pyšná na našeho prezidenta, ostatní by utekli.

Obraz na pozadí, který je vytištěný na látku, byl zachycen ukrajinskou umělkyní Katerinou Vakulinskou během prvních válečných dní.

Foto: Bet Orten

Anna

V České republice žiju 22 let. Pocházím z Podkarpatské Rusi z krásné vesnice v kopcích, horách a nádherné přírodě. Tady je se mnou má sestra Irenka a zatím i můj bratr. Všichni ostatní příbuzní zůstali na Ukrajině. Nachází se v její západní části, kde je zatím klid. Sice je válka ještě nezasáhla, přesto jsme v denním kontaktu.

Tohle nikdo z nás nepředpokládal. Nikdo nečekal, že ve 21. století zažijeme válku. Tomu nemůžeme uvěřit. Za mír jsme bojovali s nacisty a očekávali jsme, že tento mír už vydrží navěky. Ty pocity jsou nepopsatelné. Každé ráno mám jen jednu myšlenku – probudím se a doufám, že všichni moji milovaní jsou pořád naživu.

Obraz na pozadí, který je vytištěný na látku, byl zachycen ukrajinským umělcem HRUSHKO během prvních válečných dní.

Foto: Bet Orten

Irina

V České republice žiju šest let. Přistěhovala jsem se za svou sestrou Annou a nedávno sem přijela i má čtrnáctiletá dcera, takže jsme konečně všichni spolu! Na Ukrajině máme asi třicet příbuzných a ti sem zatím přijet nechtějí. Žijí v místě, kde je zatím docela klid. Chtějí tam zůstat za každou cenu a doufají, že tam válka nevypukne. Nicméně my jsme připravené vzít je sem. Možná to bude fungovat. Chceme se hlavně postarat o ty malé děti. Je šílené vidět je trpět!

Obraz na pozadí, který je vytištěný na látku, byl zachycen ukrajinskou umělkyní Katerinou Vakulinskou během prvních válečných dní.

Foto: Bet Orten

Natalia

V České republice žiju tři roky. Pocházím z Truskavce, města poblíž Lvova. Pracuje tu moje máma. Jednou jsem za ní přijela na víkend a zůstala tu dodnes. Mám tu manžela a celou rodinu. Na Ukrajině zůstala jen moje babička. Strašně mi chybí moji přátelé z Ukrajiny. Ukrajina bude navždy můj domov. Manželé mých kamarádek šli všichni do války! Všichni jsou velmi mladí. Je to dost náročné. Věřím, že to dobře dopadne.

Obraz na pozadí, který je vytištěný na látku, byl zachycen ukrajinskou umělkyní SpasiSohrani během prvních válečných dní, když utíkala z Ukrajiny.

Foto: Bet Orten

Lesya

V České republice žiju tři roky. Pocházím ze Lvovské oblasti, které se válka zatím vyhýbá. Mám dvě děti – dospělou dceru a syna. Syn teď musí jít do války, byl nasazen k polské hranici. Na frontu se zatím nedostal. Svou dceru bych ráda dostala sem. Nechci se vrátit na Ukrajinu. Má miminko, takže jsem babička a chci je tu udržet v bezpečí.

Obraz na pozadí, který je vytištěný na látku, byl zachycen ukrajinským umělcem HRUSHKO během prvních válečných dní.

Dočasná výstava NFT Královen Ukrajiny i pláten, jež jsou přímo na fotografiích jako pozadí Královen, s fotografiemi od ukrajinských autorů a autorek, bude součástí stálé expozice muzea Lobkowitczkého paláce na Pražském hradě od 29. 4. 2022.

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s