E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Pozadí oscarové aféry. Facka, která padla úplně vedle

29. březen 2022
33 154

Oscary 2022 mohly vejít do dějin jako velké vítězství žen v hlavních kategoriích, ale místo toho si je všichni budou pamatovat kvůli facce Willa Smithe. Někteří mu aplaudují, jak se rytířsky zastal své ženy, já jsem ale viděla spíš sebestředného macha. A dole v hlubinách pobublává starý dobrý rasismus a misogynie.

Foto: Projevil se Will Smith jako chrabrý obránce cti své ženy, nebo jako sebestředný násilník? Profimedia

Co se v neděli při 94. slavnostním předávání Cen Akademie stalo? Komik Chris Rock, který měl předávat cenu za nejlepší dokument, začal po příchodu na jeviště trousit vtipy na své kolegy, jak je na Oscarech zvykem. Ukázal na herečku Jadu Pinkett Smith, která seděla v první řadě vedle svého muže Willa Smithe, a prohodil vtip o druhém dílu G. I. Jane. Jada má totiž alopecii a na Oscary přišla s oholenou hlavou. (Ve filmu z roku 1997 postavu G. I. Jane hraje Demi Moore, která si kvůli roli také oholila vlasy.)

Will Smith nakráčel na jeviště, vrazil Chrisovi facku a vrátil se na své místo, odkud mu ještě vynadal. Chrise situace viditelně zaskočila, ale nakonec z ní nějak vybruslil a slavnostní večer pokračoval. Will Smith později převzal Oscara za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli a přednesl řeč, při které se přítomným omluvil (Rockovi ne) a pokusil se své jednání vysvětlit.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!