E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Práce už není jen výplata, ale i okno do komunity

20. prosinec 2021

Jak to vidí Jan Meissner, Community Manager ve startupu Mews? „Nemám rád klišé, ale říct to musím: spíš než tučná výplatní páska je v práci důležitá komunita. Ta by pak ideálně měla být otevřená a víc než na zářezy v CV hledět na to, s kým má tu čest.“

Foto: Mews

Jsem Community Manager startupu, který vytváří digitální systém pro hotely z celého světa. To by možná mohlo svádět k představě, že se naše kanceláře hemží samými robustními chlápky s doktorátem z programování (a nějaké tu skutečně potkáte). Ale uvidíte mezi nimi například i sympatickou lingvistku se zájmem o módu nebo bývalého výsadkáře, který kdysi velel stovce vojáků.

Zájem předčí pracovní úspěchy

I u nás dobře víme, že čím pestřejší tým, tím lépe. Zdaleka nám nejde o to, jestli programujete od školky nebo jestli jste podstatnou část mládí strávili v posluchárně ČVUT. Což samozřejmě neznamená, že u nás nenajdou práci softwaroví inženýři – ale může se třeba stát, že jim bude šéfovat dvaadvacetiletý absolvent Matfyz, protože zrovna ten vede celý tým, který se stará o technologickou platformu.

Zkrátka a dobře, rozhodující není věk, životopis nebo pohlaví, ale spíš ryzí chuť pracovat na produktu a nějaký ten talent. Kdo je má, ten se uchytí, a časem se může vyšplhat i tam, kde by se viděl nejraději. Pomohou mu v tom nejen zkušenější kolegové, ale také třeba možnost publikovat vlastní myšlenky na technologickém blogu (na tom našem se jen za poslední dva roky vystřídalo 30 autorů z různých týmů) nebo přednášet o svých nápadech na různých konferencích a podobných akcích. Bez ohledu na to, zda je matador či junior.

Příležitost dělat něco dobrého

Jsem přesvědčený, že každý je ve svém jádru dobrák a v každém je tak trochu zakódováno, že by měl pomáhat. A myslím, že dobré vedení firmy dokáže tuto niternou potřebu naplňovat. Proto našim lidem pomáháme najít aktivity, ve kterých mohou svůj přirozený altruismus realizovat.

Pár konkrétních příkladů: třetina našich kolegů z tech týmu jsou absolventi MatFyz. Když se proto objevila příležitost stát se strategickým partnerem univerzity, bylo jasné, že do toho půjdeme. Díky tomu vracíme něco našim kořenům. A nejde jen o finanční výpomoc – kdykoliv se objeví šance předat vědomosti na přednáškách, rádi přiložíme ruku k dílu.

Samotné jádro našeho technologického týmu vzešlo ze studentského spolku, těm se proto ve volných chvílích snažíme také pomáhat. Současně jsme aktivní v projektu Czechitas, který se zasazuje o více žen mezi programátory. A nakonec – jak už jsem zmínil – jsou mezi námi samozřejmě i lidé, kteří programování objevili jinde než v posluchárně vysoké školy. Pro podobné nadšence vznikla platforma junior.guru (projekt Honzy Javorka), která dává možnost potkávat se s programátory různých úrovní zkušeností. Díky tomu mohou mentorovat naši jak juniorní, tak seniorní kolegové.

Dost času i na sebe

Pokud je člověk zvídavý, otevřený a přináší nové nápady, můžeme mu dát šanci vyrůst. A současně tím dává možnost vyrůst nám. Což je něco, čeho si jako firma vážně ceníme a chceme to odměňovat, ideálně něčím lákavějším než limonádou v ledničce zdarma.

Proto jsme zavedli takzvané wellness středy, kdy má každý šanci věnovat se místo sezení v kanceláři něčemu příjemnému – někdo jde na brunch, jiný se třeba vydá na výlet nebo si jde zasportovat. Vývojářské týmy si také vybírají jeden den v měsíci, kdy se soustředí i na něco jiného než na vlastní práci. Třeba se podívají do vedlejší kanceláře, napíšou něco na blog nebo si vymění postřehy s kolegy, kteří dělají na jiném projektu. Dalším benefitem je, že všichni máme díky opcím svůj podíl ve firmě. A nakonec to nejlepší: každý si může vybrat přesně tolik dovolené, kolik potřebuje. Protože i od té nejlepší práce na světě je potřeba si někdy pořádně oddychnout.

Popup se zavře za 8s