E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Novoroční předsevzetí by nemělo být „zhubnout“, ale najít udržitelný zdravý životní styl

13. prosinec 2021
10 883

Patříte k lidem, co si na Nový rok slibují, že od teď budou žít zdravěji? Začnou cvičit, budou lépe jíst a zhubnou kilo nebo pět? Čím přísněji na sebe „nastoupíte“, tím menší máte šanci, že svého cíle dosáhnete. Změna životního stylu musí přijít v rozumném tempu a udržitelně.

Foto: Jana Platilová

Už samo slovo „dieta“ v mnohých vyvolává pocit, že člověk se musí vzdát všeho, co má rád. Specialistka na výživu Jana Platilová z Českých Budějovic tenhle mýtus svým klientům vysvětluje velmi často. Ke změně životního stylu vede jediná cesta – ta, která je pro vás, bez zbytečných zákazů a omezování. Vyhledávají ji lidé, kteří se chtějí dostat na svou ideální váhu, a často mají za sebou neúspěšná období omezování, které nepřineslo ani výsledky, ani radost ze života.

Ing. Jana Platilová se věnuje výživovému poradenství již 20 let. V Českých Budějovicích vede redukční kurzy a výživové poradenství a pro své klienty vymyslela speciální proteinový chléb. V centru duševního a tělesného zdraví Labyrint se zabývá  poruchami příjmu potravy a stará se o klienty, kteří přibrali po různých lécích. Ve spolupráci s lékaři se zaměřuje na speciální bezlepkové, bezlaktózové, histaminové jídelníčky a jídelníčky pro různá autoimunitní onemocnění.

Pro radikální proměnu životního stylu a získání zdravých návyků je nutná psychická podpora a motivace. Jana Platilová poskytuje svým klientům i tuhle péči. Bez ní jsou dlouhodobé snahy ohrožené každým malým klopýtnutím a člověk se snadno vrátí do starých kolejí, pokud nemá pocit, že ho někdo „podrží“. Zejména pro Janiny mužské klienty je psychika někdy velkou překážkou a první krok dělají neochotně. „Mají strach, že to bude peklo, že budou muset trpět hlady a nikdy si nedají své oblíbené jídlo,“ vysvětluje Jana Platilová.  „Když to s nimi citlivě proberu, jsou často velmi překvapení.“

Foto: Jana Platilová

Vyladěný k dokonalosti

Jak ví zřejmě každý, kdo se někdy pídil po tom, jaké potraviny omezit, když se snažíme kontrolovat svoji váhu, první většinou odpadne bílé pečivo. Nutričně chudé, zato plné sacharidů. Právě pečivo je ale natolik běžnou součástí jídelníčků většiny Čechů, že vysadit ho úplně může být možná ta nejtěžší výzva. Zatímco v zahraničí, kde jsou různé low-carb výrobky běžně dostupné, je v Česku nabídka velmi chudá. Nabízí se domácí pečení z různých druhů luštěninové mouky nebo psyllia, ale je s tím práce a většinou to dlouho trvá, než si svoji ideální recepturu vyladíte.

Jana Platilová v reakci na stesky klientů, kterým pečivo v životě scházelo, vyvinula proteinový chléb, který funguje jako chutná nízkosacharidová alternativa. Dlouho ladila recept k dokonalosti a vznikl chléb, který „prostě chutná skvěle, a to i několik dní po upečení. Je to takové moje čtvrté dítě, které jsem si vypiplala. Každý si ho může připravit doma rychle a mít tak čerstvý, kdykoli potřebuje.“

Foto: Jana Platilová

Složení proteinového chleba je oproti jiným dostupným směsím na trhu jedinečné. Je velmi vhodný při redukční dietě, ale ocení ho i sportovci, kteří si hlídají, co jí. Kvalita surovin je opravdu vysoká a je to poznat. Směs pro přípravu chleba stačí jen smíchat s vodou a droždím, zamíchat a upéct buď v klasické troubě nebo v domácí pekárně. Dobře chutná, je nadýchaný, plný semínek.

Někdo může namítnout, že je drahý, ale v porovnání s jinými proteinovými chleby jde o pořádný 400g bochník a kvalita surovin je vysoká. Upečete z něj také 10 bagetek či rohlíků, a pokud si porovnáte cenu běžného celozrnného rohlíku, je vidět, že cena není vysoká. Zakoupit ho můžete buď na eshopu nebo v několika málo obchodech se zdravou výživou v Českých Budějovicích. Jana doporučuje při objednávce přes eshop koupit více kusů, které ušetří za dopravu.

Najděte si někoho, kdo vás bude ve vašem rozhodnutí změnit vaše stravovací návyky podporovat. Kamarád, partner, nebo třeba právě výživový poradce. Dostanete jídelníček na míru i psychickou oporu. Chtějte ale napřed vědět, jaké služby nabízejí, co je v ceně a jak se o vás budou starat.

Janin proteinový chléb

  • směs pro domácí přípravu 400 g chleba nebo 10 rohlíků
  • vhodný pro redukční dietu a zdravé stravování
  • vysoký podíl bílkovin a vlákniny
  • snížený obsah sacharidů - 7 g/100g chleba
  • plný lněných a slunečnicových semínek

Více na eshopu: www.janinproteinovychleb.cz

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s