E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Politika není vrcholový sport, kde musíte být nejsilnější, říká Anna Gümplová v podcastu Hlas Heroine

Místopředsedkyně Zelených a environmentální aktivistka do politiky vstoupila, protože pochopila, že skutečná rozhodnutí se odehrávají v jiných patrech. „Tam je potřeba se dostávat, přebírat moc a měnit ten svět k lepšímu,“ říká politička Anna Gümplová v novém díle podcastu Hlas Heroine.

Foto: Pavel Houdek

„Je blbost říkat ženám ‚nebojte se‘,“ uvažuje Anna Gümplová nad otázkou moderátora Pavla Houdka, jak by motivovala více žen ke vstupu do politiky. „Strach, jestli neřeknu něco špatně, jestli na to mám, jestli jsem dostatečně chytrá… Každý se něčeho bojí, já se taky bojím,“ říká. „Důležité je s tím pracovat a ten strach občas překonat. Ten strach nevymizí.“

K politice se dostala přes aktivismus. „Pocházím z Jihlavy, kde se koná festival dokumentárních filmů,“ vzpomíná politička. „Šla jsem se podívat na dokument, ve kterém vystupoval Leonardo Di Caprio, mluvil o ekologické krizi, o globálním oteplování. Začala jsem se o to zajímat,“ vybavuje si. S ekologickými organizacemi začala spolupracovat už v Jihlavě a když pak nastoupila na vysokou školu v Praze, přidala se ke Greenpeace, aktivně se zapojovala do kampaní a protestů ekologických aktivistů a přirozeně se seznámila i s lidmi ze strany Zelených.

Politika sama o sobě je vlastně taky aktivismus. Máte nějaké cíle, chcete měnit svět k lepšímu. Akorát se liší způsoby, jak těch cílů dosáhnout.

Už na první schůzi ji Zelení zaujali. I když do strany nevstupovala s velkými politickými ambicemi, postupně se dostala až na post místopředsedkyně. „Nemyslím, že je mezi politikou a aktivismem propastný rozdíl,“ uvažuje. „Politika sama o sobě je vlastně taky aktivismus. Máte nějaké cíle, chcete měnit svět k lepšímu, pro mě je to propojené. Akorát se to liší primárně způsoby, jak těch cílů dosáhnout.“

I když lidé, se kterými se potkávala v ekologických hnutích, měli často politiku za špinavou, ona v tom viděla smysl. „Chtěla jsem jít ještě o ten krok dál. Nechci tvrdit, že aktivistické akce a protesty nemají smysl – mají obrovský smysl. Občanská společnost může být velmi silná. Ale zároveň vidíme, co se kolem nás děje, kdo má největší vliv na to, v jakém světě žijeme,“ vysvětluje Anna Gümplová. „Ten největší boj se děje v jiných patrech. Tam je potřeba se dostávat, přebírat moc a měnit ten svět k lepšímu.“

Foto: Pavel Houdek

Poslouchejte Hlas Heroine

Poslechněte si i další díly podcastu. Pavel Houdek se ptá pozoruhodných žen z mnoha oborů. O tom, jak se mladá politička cítí v senátu, si podíval i právničkou Adélou Šípovou. 

Adéla Šípová: Mým cílem není zůstat v politice navždy

Nižší zastoupení žen v politice přičítá více důvodům. „Záleží, v jaké životní fázi žena je,“ soudí. „Často se v tomto kontextu mluví o rozdělení péče. Jsou to i jiné věci – sociální kontext, v čem jsou ženy vychované, co se od nich očekává,“ uvědomuje si. „Spousta kritiků feminismu nebo genderové ideologie namítají, že když je žena dobrá, tak se tam dostane. Ale často opomíjejí ten kontext, v jakém ženy fungují. 

Politika je místo pro všechny

Když byla v roce 2020 zvolena místopředsedkyní strany, ucházela se o post předsedkyně. „Chtěla jsem dát pozitivní příklad. Ukázat, že nemusíte čekat třicet let a nemusíte být chlap, abyste něco takového dělali,“ vysvětluje, co ji k tomu vedlo. „Politika není vrcholový sport, kde musíte být nejrychlejší nebo nejsilnější. Jde o to se společnými silami dohodnout, co je nejlepší pro její obyvatele a obyvatelky. Nejde o to se tam pohádat do krve, ale něco pro ty lidi udělat,“ věří.

„Nemyslím si, že politika je řemeslo, na které člověk potřebuje nějaké vlastnosti, jinak se o to ani nemá pokoušet,“ říká Anna Gümplová. „My máme z politiky dělat místo, které je pro všechny. Není to jen o ženách a mužích, ale o všech skupinách. Pak ta politika podle toho vypadá, když je tam ten typ lidí, kteří mají ostré lokty a myslí si, že když mají ostré lokty oni, tak to dokážou všichni.“

Co dělá pro to, aby nevyhořela? Proč v letošních parlamentních volbách nebude kandidovat? A proč si myslí, že je v pořádku, když politik nezná odpověď na každou otázku? Poslechněte si další díl podcastu Hlas Heroine.

Hlas Heroine je dostupný i na všech obvyklých platformách.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s