E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium
Heroine.cz

Mám vytoužené dítě, ale šťastná nejsem. S osamělostí bojuje většina českých matek

07. únor 2023
99 151

Mateřství přináší kromě pocitů naplnění také různé negativní myšlenky, o nichž se stále mluví málo. Patří k nim i pocit osamělosti, zvláště v prvních měsících života dítěte. Jedním z důvodů může být u nás i obtížnější zapojení matek s malými dětmi do pracovního procesu. Podle nové studie CERGE-EI je v Česku zaměstnáno o 50 tisíc méně matek ve věku 30 až 34 let, než je evropský průměr. Pocity osamění však mohou mít více příčin. Jaké to jsou a co může pomoct matkám překonat pocit izolace?

Foto: Podle výzkumů se 81 procent matek malých dětí cítí osaměle. Shutterstock

„Když jsme přišli domů z porodnice, najednou nebylo nic jako dřív. Všichni byli nadšeni z malého a neustále mi říkali, jak musím být strašně šťastná. Ty bláho, a já nebyla. Najednou jsem byla máma, nebyla jsem partnerka jako dřív pro svého muže, byla jsem uzlíček s hormony na horské dráze,“ popsala svůj stav po porodu jedna z klientek spolku Úsměv mámy, který se snaží pomáhat s psychickými problémy v mateřství. Jedním z nich je i pocit osamění, který v prvních týdnech a měsících života dítěte potká mnoho žen.

Podle organizace Mamio se 81 procent žen cítí osaměle a polovina novopečených maminek dokonce cítí osamělost několikrát týdně. „Manžel je celý den v práci, s ostatními maminkami se vídám tak na plavání na půl hodiny, kde není čas si přes brečící děti ani nic říct, není koho se zeptat na některé problémy. Připadá mi, že jsem na všechno sama, a chybí mi kontakt s normálními lidmi,“ uvedla jedna z účastnic výzkumu, který prováděla organizace Mamio v prosinci 2021 a v květnu 2022 formou dotazníku mezi 1400 ženami s dětmi ve věku do šesti let.

Popup se zavře za 8s
zavřít reklamu
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!