E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Pusa od pana učitele, „flaška“ s vedoucím. Tyhle hry by vaše děti na táborech a školních akcích hrát neměly

Co byste dělali, kdyby se vaše třináctiletá sestra vrátila z vodáckého kurzu s tím, že dostala pusu od pana učitele? Kristýna Krčálová si byla jistá tím, že je nutné to nahlásit a zabránit tomu, aby se takové hry hrály. Jenže narazila na nepochopení rodičů, nepomohli jí ani policisté a případem se nakonec zabývala jen školní inspekce. „Všichni, komu jsem o tom řekla, se ptali, jestli se sestře pusa líbila,“ popisuje Krčálová sérii reakcí jak vystřižených z příručky „jak se to nemá dělat“.

Pamatuji si, jak mi bylo v pubertě nepříjemné hrát flašku a jiné líbací hry, ale nikdy jsem neřekla, že hrát nebudu, abych nebyla „trapná“. Myslím, že to tak mělo víc lidí, a proto si vůbec nedovedu představit, že by se podobná hra hrála v rámci oficiálního programu, a dokonce s učitelem. Přesto se to stalo.

„Třináctiletá sestra se vrátila z vodáckýho kurzu s tím, že čtyřicetiletej pan učitel vymyslel hru, během které si děti musely dát pusu. Ostatní učitelé i on sám se hry zúčastnili a vybral si moji sestru, které dal pusu na pusu. Přijela minulý pondělí a nadšeně o tom mluvila. Já jsem byla jediná, které to přišlo jako sexuální obtěžování,“ napsala na konci června Kristýna Krčálová do facebookové skupiny Everyday Patriarchy Bullshit, ve které se řeší zejména projevy sexismu nebo sexualizovaného násilí. Rozhodla se přesvědčit sestru, že je to závažné a měla by takové chování ohlásit.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!