E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium
Heroine.cz

„Trochu si zablbnout.“ Slavní a čeští muži v sukních. Je to praktické, tvrdí

02. září 2022
10 706

Muž v sukni nemusí být drag queen, gender fluidní ani aktivista proti tradičnímu dělení rolí. Sukně má totiž v pánském šatníku mnohem pevnější místo, než si možná myslíte. Dnešní galerie je pro muže, kteří umějí na oblékání ocenit praktičnost.

Největší pozdvižení pochopitelně způsobí slavný muž v sukni. Nedávným případem je Brad Pitt, který koncem července přišel na berlínskou premiéru svého filmu Bullet Train ve velmi ležérním sukňovém kompletu. Na dotaz, proč zrovna takhle, odpověděl jako správný zhýčkaný milionář, že stejně všichni umřeme, tak proč si trochu nezablbnout.

Herec Oscar Isaac zvolil na premiéru marvelovského seriálu Moon Knight poněkud elegantnější variantu. Jeho sukně se délkou a stylem podobá skotskému kiltu. Pro Isaaca to nebyla první zkušenost se sukní a jistě ani poslední. 

Režisér Štěpán Vodrážka si na letošním festivalu v Karlových Varech přišel pro cenu také v sukni. Smokingem dodržel dress code, jen místo kalhot měl černou sukni, střihově někde mezi Bradem a Oscarem: ležérní, ale pořád elegantní. A v Česku každopádně unikátní.

Muži v sukni nebo oděvech, které ji připomínají, se v naší kultuře vyskytovali od starověku až téměř do sedmnáctého století. V některých kulturách je to běžné dodnes. V Myanmaru muži nosí lungi, dlouhou zavinovací sukni podobnou sarongu.

Sarong (neplést se sárím, indickým ženským oděvem tvořeným velmi dlouhým pruhem látky) se nosí na Srí Lance, na Havaji, Jávě, v některých částech Indie, v Jemenu a mnoha dalších zemích. Někde je muži nosí kdykoli a kdekoli, jinde jen ke slavnostním příležitostem, nebo naopak doma jako pohodlné domácí oblečení.

Výhody sarongu jsou jasné: snadno přizpůsobíte délku a šířku, a za horka je lépe v dlouhé sukni než v dlouhých kalhotách. Nosit ho v Česku na veřejnosti si asi moc mužů netroufne, ale doma, na chatě nebo letní túře přírodou by to už představitelné být mohlo. 

Sukně, která vychází ze skotského kiltu (má délku po kolena, sklady, šije se z látek, které působí pánsky), je model, který má v Evropě největší šanci na úspěch. Muži, jenž chce nosit sukni, která vypadá jako navržená a ušitá pro něj – tedy ne že ji koupil v dámském obchodě –, bude pravděpodobně vyhovovat nejvíc.

Naznačuje to i trend „utility kiltů“, pánských sukní navržených čistě jako praktické, funkční oblečení. Šijí se z odolných látek, třeba denimu, pracovního kepru nebo funkčních materiálů.

Klasický kilt má hladký přední díl a na bocích a vzadu je skládaný, takže poskytuje nebývalou volnost pohybu. Můžete v něm běhat, skákat nebo sedět na motorce.

Ke kiltu se nosí podkolenky a obuv podle potřeby, od elegantní po turistickou.

Zbytek outfitu je úplně stejný, jako byste na sobě měli kalhoty. Ve Skotsku se kilt nosí i k těm nejslavnostnějším příležitostem ve formě třídílného obleku s odpovídajícími doplňky včetně sporranu (kapsáře zavěšeného kolem pasu). Stejně dobře si k němu ale můžete vzít tričko a bundu.

Pro ty, kteří mají rádi volnost, ale místo skotských tradic se jim líbí spíš moderní japonský styl, se nabízí hakama – buď umanori (kalhotová sukně) nebo andon (sukně). V hakamě se lze pohybovat stejně volně jako v kiltu, ostatně se v ní cvičí některá bojová umění.

I hakama má své moderní varianty, které budou perfektně vyhovovat především vyznavačům japonského monochromatického minimalismu.

Popup se zavře za 8s
zavřít reklamu